5 tips voor een snelle WordPress website

, door in

Maak je WordPress website sneller
Wist je dat een snelle website kan bijdragen aan het succes van je website? Als webhoster doen wij er vanaf onze kant natuurlijk alles aan om je website zo snel mogelijk te maken. Je kunt zelf echter ook veel doen om je website sneller te maken. In dit blogartikel geven we je 5 tips om je WordPress website sneller te maken. Lees dus snel verder!

Waarom is een snelle website belangrijk?

In 2012 schreef collega Hindrik al een blogartikel met de titel: De impact van sitesnelheid. In dit artikel, die ook op Emerce te lezen is, staat uitgebreid uitgelegd waarom een snelle website belangrijk is.

Samengevat draagt een snelle website bij aan een:

• Positieve gebruikerservaring; een snelle website werkt prettig en levert geen ergernissen op
• Hogere conversie; Meer verkopen, meer aanvragen, meer nieuwsbrief inschrijvingen, langer verblijf op je website etc.
• Hogere positie in zoekmachines zoals Google

Genoeg goede redenen dus om direct aan de slag te gaan met de snelheid van je website!

Hoe meet ik de snelheid van mijn website?

Voor je aan de slag gaat met het versnellen van je WordPress website is het belangrijk om te weten hoe snel je website op dit moment is. Zo kun je na het uitvoeren van onze tips controleren of je website daadwerkelijk sneller is geworden.

Er zijn verschillende tools om de snelheid van je website te meten. Wij maken graag gebruik van Pingdom Tools. Met deze tool kun je eenvoudig de snelheid van je website testen en zie je wat je kunt verbeteren. Let op dat de snelheid van je website per keer dat je de test uitvoert kan verschillen. We raden daarom aan om de test een paar keer uit te voeren en vervolgens het gemiddelde te nemen.

Voordat je op de test now knop klikt, raden we je aan op settings te klikken. Hier kun je Save test and make it public uitvinken om te voorkomen dat iedereen de resultaten ziet. Omdat de servers van SoHosted in Nederland staan kies je bij settings Test from: Amsterdam, Netherlands.

website snelheid meten pingdom tools

Naast Pingdom tools kun je ook gebruik maken van de tools van Google. Als je gebruik maakt van Google Analytics kun je via Gedrag -> Sitesnelheid onder andere de snelheid per browser en per pagina zien. Daarnaast heeft Google nog de handige tool Pagespeed insights die je gratis kunt gebruiken om meer te leren over de snelheid van je website en wat je kunt verbeteren.

Een andere tool die je kunt gebruiken is GTMetrix. Als je de genoemde tools gebruikt voordat je onze 5 WordPress snelheid tips gaat uitvoeren en na het uitvoeren van de 5 tips nogmaals uitvoert, heb je een goed beeld van de geboekte snelheidswinst.

In dit artikel zullen onze tips gericht zijn op WordPress websites en niet specifiek op de tips die je krijgt via de genoemde tools. Je kunt zelf natuurlijk altijd aan de slag gaan met deze tips.

WordPress snelheid Tip 1: Gebruik een caching plugin

Een eenvoudige tip om je WordPress website direct sneller te maken is het gebruik van een caching plugin. Een cache is een tijdelijke opslagplaats van data. De cache is dus eigenlijk het korte termijn geheugen van je internet browser. Een webpagina is opgebouwd uit afbeeldingen en stukjes code die moeten worden geladen. Door deze bestanden te onthouden hoeven deze niet telkens opnieuw geladen te worden. Hierdoor zal je website aanzienlijk sneller worden.

De twee bekendste WordPress caching plugins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache. Voor de W3 Total cache plugin is iets meer technische kennis nodig om deze correct in te stellen, maar de plugin biedt daardoor ook iets meer opties. Afhankelijk van je kennis kun je dus zelf kiezen voor een van deze twee plugins.

WordPress snelheid Tip 2: Controleer je WordPress plugins

Hoewel we hierboven aanraden om een plugin te gebruiken om je website sneller te maken zijn er ook veel plugins die je website juist langzamer maken. Bedenk daarom goed of je een plugin echt nodig hebt, anders kun je deze beter uitschakelen. Als je niet van plan bent om de plugin nog te gebruiken, verwijder deze dan volledig. Ook dit maakt je website sneller.

Een handige plugin die je kunt gebruiken om trage plugins op te sporen is P3 profiler. Deze plugin laat je precies zien welke plugins zorgen voor een trage website. Na gebruik van p3 profiler kun je deze het beste weer verwijderen om zo min mogelijk plugins te gebruiken.

WordPress snelheid Tip 3: Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zorgen voor een goede uitstraling van je website en zijn dus erg belangrijk. Afbeeldingen kunnen je website echter ook onnodig traag maken. Veel website eigenaren hebben niet door dat de afbeeldingen die ze gebruiken eigenlijk veel kleiner kunnen zonder kwaliteit te verliezen of hoe ze afbeeldingen kunnen optimaliseren voor het web.

Verkleinen van afbeeldingen
WordPress zorgt ervoor dat website eigenaren soms een beetje lui worden. In WordPress is het namelijk mogelijk om met de editor een afbeelding te schalen. Een afbeelding van 800px X 800px (px staat voor pixels) die op de website slechts gebruikt wordt in een formaat van 400px X 400px is erg zonde. De bestandsgrootte blijft namelijk gelijk. Zorg daarom dat je afbeeldingen op het juiste formaat uploadt.

Je afbeeldingen verkleinen naar het juiste formaat kan je met verschillende software doen. Wij maken graag gebruik van Adobe Photoshop omdat je bij het opslaan kunt kiezen voor opslaan voor opslaan voor web of in het Engels voor save for web in plaats van opslaan als of save as. Overbodige informatie wordt bij opslaan voor web niet opgeslagen, dit zorgt ervoor dat je afbeelding minder groot wordt qua bestandsgrootte. Als je geen Photoshop op je computer hebt kun je afbeeldingen ook altijd verkleinen naar het juiste formaat met Paint voor Windows of Voorvertoning voor Mac. Het is dus belangrijk dat je afbeeldingen het juiste formaat hebben voor je deze gaat uploaden in WordPress.

Afbeeldingen optimaliseren voor het web
Naast het in het juiste formaat brengen van je afbeeldingen is er nog een andere manier om het bestandsformaat te verkleinen. Afbeeldingen bevatten vaak meta data die op het web niet nodig is, daarnaast kan de compressie van afbeeldingen vaak een stuk beter zonder kwaliteit te verliezen. Dit kan behoorlijk schelen in de bestandsgrootte van je afbeeldingen waardoor je website dus sneller wordt.

Een handige tool die dit voor je kan doen is JPEGmini. Hiermee upload je je JPEG bestand en krijg je binnen een paar seconden een geoptimaliseerde versie terug die soms wel de helft kleiner is qua bestandsgrootte! Heb je echter veel afbeeldingen op je website dan kost het veel tijd kosten om alle afbeeldingen te verkleinen en opnieuw te uploaden. Daarom is de WordPress plugin WP Smush bedacht. Deze plugin doet hetzelfde als JPEGmini maar optimaliseert automatisch je afbeeldingen en plaatst ze zelf weer terug in je WordPress website waardoor je veel tijd bespaart.

WordPress website sneller maken met WP-Smush

WordPress snelheid Tip 4: Verklein je CSS en JavaScript bestanden

Hoe minder zwaar je website is, hoe sneller deze zal laden. De keuze van een WordPress thema is daarom erg belangrijk, kijk hier dus goed naar als je een nieuwe WordPress website maakt. Heb je net een nieuwe website gemaakt? Gelukkig kun je ook je huidige thema sneller maken.

Dit kun je doen door gebruik te maken van de plugin Better WordPress minify. Hiermee kun je eenvoudig en zonder veel technische kennis de CSS en JavaScript bestanden van je website samenvoegen en verkleinen. Deze besparing zorgt ervoor dat je website sneller wordt geladen.

Maak je gebruik van W3 Total Cache uit tip 1 dan is het niet nodig om deze plugin te installeren. W3 Total Cache kan namelijk zelf CSS en Javasctipt bestanden samenvoegen en verkleinen.

WordPress snelheid Tip 5: Schoon je database op

Maak je al geruime tijd gebruik van WordPress? Misschien heb je dan wel gemerkt dat je website in het begin sneller was. Dit is niet zo gek, een succesvolle website wordt immers steeds groter. Dit betekent echter niet dat je er niets aan kunt veranderen. Hoe langer je WordPress gebruikt hoe groter de database vaak wordt. Dit komt onder andere door reacties, statistieken en plugins die zorgen voor een grotere database.

Het is daarom belangrijk om je database regelmatig op te schonen. Ook dit kan je weer eenvoudig doen met een plugin genaamd WP-Optimize. Deze plugin verwijdert overbodige bestanden zoals revisies van oude posts en reacties uit de prullenbak en optimaliseert je database (klik voor de volledige lijst op de WP Optimize link). Je website zal hierdoor weer sneller worden. We raden wel aan om een database back-up te maken voordat je deze plugin gebruikt.

Snel aan de slag!

Tijd om aan de slag te gaan zodat je WordPress website nog sneller wordt! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via Twitter, Facebook, Linkedin of info@sohosted.com. Vind je onze tips nuttig? Deel dit artikel dan via onderstaande social media knoppen of op je eigen website!