Handige tips voor een snellere WordPress website

WordPress is een handige software waarmee je snel een website kunt maken. Maar soms wordt deze (erg) traag. Dat is vervelend voor je bezoekers en ook voor jezelf. Hoe het komt dat je WordPress-installatie traag wordt? Daar leg ik je graag wat meer over uit, en ik geef direct een paar handige eerste tips om je WordPress sneller te maken.

tips snellere wordpress website
Yourhosting
1 maart 2016

Het gemak van WordPress

WordPress is tegenwoordig het systeem bij uitstek om zonder technische kennis een uitgebreide website te maken. Met WordPress kun je je website aanpassen met duizenden (betaalde en gratis) thema’s. Ook kun je je website uitbreiden met talloze plug-ins, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plug-in voor.

Zo maak je met gemak hele mooie en uitgebreide websites. Naarmate je website groeit en je meer plug-ins installeert, wordt je website wat trager. Want hoe meer plug-ins, hoe meer code je website moet laden.

Iedereen met PHP-kennis kan een uitbreiding op WordPress maken. Al die verschillende thema’s en plug-ins worden door verschillende programmeurs gemaakt en onderhouden. Dat doen ze meestal in hun vrije tijd. Het kan daardoor voorkomen dat een plug-in opeens niet meer wordt bijgewerkt, of niet meer optimaal werkt met de nieuwe versie van WordPress die jij geïnstalleerd hebt. Ook kan het zijn dat de maker van de plug-in niet alle interne functies van WordPress goed kent, waardoor de code trager werkt dan nodig is.

Kies een goede plug-in

Als je op zoek bent naar een plug-in, raad ik je aan om nét even iets verder te zoeken dan de eerste die je vindt. Het is heel verleidelijk om die eerste meteen te installeren, maar door reviews te lezen en de waarderingen te bekijken ontdek je soms een betere plug-in dan het eerste resultaat. Voor bijvoorbeeld alleen contactformulieren zijn er al honderden plug-ins. Controleer ook of er nog updates gemaakt worden voor de plug-in. Als er langer dan zes maanden geen update verschenen is werkt de plug-in misschien vertragend, bovendien kan deze beveiligingslekken bevatten die niet zijn/worden opgelost.

Zoek de vertragende factor

Heb je al een hoop plug-ins of thema’s geïnstalleerd en wil je je website versnellen? Kijk dan eerst welke plug-ins, maar ook welke thema’s, je niet meer nodig hebt. Sommige plug-ins nemen zelfs de nodige verwerkingstijd in beslag als ze niet eens geactiveerd zijn! Schakel daarom een voor een plug-ins uit waarvan je denkt dat ze niet meer nodig zijn. Als je website dan nog steeds goed werkt, dan kun je ze ook gewoon verwijderen. Doe ditzelfde voor thema’s, in de praktijk blijkt dat sommige (vooral Premium) templates zo vol features zitten dat ze erg vertragend werken.

Blijf updaten

Houdt daarnaast de updates voor je plug-ins in de gaten en update regelmatig, ook WordPress zelf. We kunnen je dit niet vaak genoeg op het hart drukken! Zo krijg je niet alleen updates binnen die goed zijn voor de snelheid, maar je houdt ook je WordPress installatie veilig en voorkom je dus dat je gehackt wordt.

Inhoud verkleinen

Naast het bijwerken en instellen van WordPress kun je ook iets doen aan de inhoud van je website. Gebruik je bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn met een camera of je smartphone? Probeer die dan eerst te verkleinen. Dit kun je doen nadat je de foto hebt geüpload in WordPress. Daar kun je de foto bewerken en schalen (vergroten of verkleinen). Je kunt de foto ook eerst uploaden naar https://tinyjpg.com/, waar je een geoptimaliseerde versie voor op je website kunt aanmaken.

Ondertussen ga ik nog met wat collega’s sparren over een tweede artikel, met nog meer tips over hoe je je WordPress-website sneller maakt. Heb je alles al geprobeerd en heb je direct de behoefte aan meer informatie en een snellere WordPress-website? Schakel dan onze Webmasterservice in. Zij kunnen je website onderzoeken en bespreken daarna met je wat ze hebben gevonden en wat eventuele vervolgstappen zijn.