Yourhosting
SoHosted gaat verder als Yourhosting
Samen kunnen we je dubbel zo goed helpen om jou website of bedrijf succesvol te maken! Lees meer
niet meer tonen

Aan de slag met SoHosted website builder

, door in

Aan de slag - banner

Webhosting? Check! Domeinnaam? Check! Nu nog een website. Gelukkig krijg je bij onze hostingpakketten gratis toegang tot een professionele website builder! Doordat de website builder makkelijk in gebruik is, kun je zelf, zonder technische kennis, een prachtige website maken. Binnen de kortste keren staat jouw nieuwe website online. Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel de basisfuncties en een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

Template kiezen voor je website

We gaan allereerst aan de slag met het kiezen van een template (sjabloon) voor je website.
Wanneer je de website builder voor het eerst opent krijg je de mogelijkheid een thema te kiezen. De thema’s zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Het is handig om een thema te kiezen dat aansluit bij het onderwerp van de website die je gaat bouwen.

Een handige functie om snel meer te leren over hoe de website builder werkt is de functie: ‘See how template was made’ (zie afbeelding). Je krijgt dan stap-voor-stap te zien hoe het template is gemaakt, erg leerzaam!

template

Even testen

Laten we beginnen met het maken van een test webpagina om bekend te raken met de website builder, deze pagina zullen we later niet gebruiken. De website builder werkt met ‘drag and drop’. Dit betekent dat je makkelijk een tekstblok of een afbeelding naar de gewenste plaats in je webpagina kan slepen. Wanneer je net begint staat er aan de rechterkant van je beeldscherm een to-do lijst. Volg deze stappen en je zult de meeste basisfuncties snel onder de knie krijgen.

Kom je ergens niet helemaal uit? Klik dan op het vraagteken rechtsonder op je beeldscherm. Hier vind je een interactieve handleiding met alle informatie die je nodig hebt. Genoeg getest? Tijd voor het echte werk!

SoHosted website builder toolbalk

Aan de slag met je (nieuwe) website!

Nu is het echt tijd om aan de slag te gaan met je nieuwe website. Ik raad je aan om na het testen helemaal opnieuw te beginnen door op ‘Herstel’ te klikken (zie onderstaande afbeelding). Heb je toch liever een ander sjabloon dan het sjabloon dat je eerder hebt gekozen? Je kunt nu nog eenvoudig van sjabloon wisselen. Dit kun je doen door te kiezen voor ‘Wijzig sjabloon’.

Wijzig sjabloon

Back-up maken van je website

Voordat we beginnen met het maken van je website hebben we een handige tip. Je kunt namelijk een back-up maken van je website, wanneer er dan per ongeluk iets fout gaat heb je altijd nog een reservekopie van je website. De sitebuilder maakt ook automatisch back-ups maar die zijn niet altijd op het moment dat jij wilt. Zelf een back-up maken doe je door op ‘Backup/Herstellen’ te klikken onder het opslaan-icoontje.

Backup/herstellen

Je krijgt vervolgens een menu te zien, waar je kiest voor ‘Download Back-up’. Bewaar deze goed, omdat je hem mogelijk later weer wilt herstellen.

Website publiceren?

Wil je jouw website gaan publiceren? Klik dan onder het opslaan-icoontje op ‘Publiceren’! Ben je nog niet klaar met jouw website, maar wil je hem toch tussentijds opslaan? Klik dan op ‘Concept opslaan’.

Publiceren

Eenvoudig veelgebruikte pagina’s toevoegen

Een contactpagina op je website, een over ons pagina of een pagina met de leden van het team? Dit voeg je eenvoudig toe via ‘blocks’. Je sleept dan een kant-en-klare pagina in je website die je alleen nog even moet aanpassen met de juiste inhoud. Met blocks maak je heel eenvoudig je eigen professionele pagina’s.

Blocks

Social media en Google maps implementatie

Naast tekst en afbeeldingen op jouw website, heb je wellicht ook de behoefte extra functies in je website te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld sociale media knoppen toevoegen of zelfs een Google Maps kaart.

Social media

Je kunt op je website ook gebruik maken van, zogenaamde, ‘Widgets’. Met deze widgets kun je gemakkelijk functies toevoegen aan jouw website, bijvoorbeeld Facebook. Door het toevoegen van een Facebook widget kun je wellicht meer likes krijgen op jouw Facebook-pagina.

De website-builder biedt verschillende soorten Facebook-widgets. Zo heb je de normale ‘Vind ik leuk’-knop, kun je een mini-variant van jouw Facebook-pagina op jouw website zetten of kun je Facebook-gebruikers laten reageren op jouw website door de comments-widget op je website te plaatsen. Je vindt alle Facebook-widgets onder ‘Sociaal’.

Widgets website builder

Naast Facebook heb je ook een aantal widgets voor andere social media, bijvoorbeeld de Instagram-widget. Deze widget zorgt ervoor dat alle foto’s die je plaatst op Instagram automatisch verschijnen op jouw website.

Om te controleren of jij de eigenaar van je Instagram-pagina bent wil de sitebuilder een ‘access token’, deze kan je het makkelijkst verkrijgen door hier te klikken. Na het verkrijgen van de ‘access token’ kun je deze invoeren in de website builder, waarna jouw Instagram foto’s verschijnen op de gewenste plek.

Instagram widget

Eigen widget of HTML-code

Naast al deze handige widgets in de site builder is het ook mogelijk zelf widgets te maken, bijvoorbeeld de widgets van Twitter. Op de pagina van Twitter kies je het uiterlijk van de widget en vervolgens maakt Twitter er een code van, die jij gemakkelijk in de website builder kunt plakken.

Twitter HTML toevoegen

Deze code kun je via de optie ‘HTML’ onder het kopje ‘Geavanceerd’ op je website zetten.

Geavanceerd HTML toevoegen

Naast de widget van Twitter kun je op deze manier nog veel meer eigen widgets en code toevoegen aan jouw website.

Google Maps toevoegen aan je website

Wanneer je een bedrijf hebt met een locatie waar regelmatig klanten langs komen, dan is het verstandig gebruik te maken van een kleine kaart op je website. Zo kunnen mensen gemakkelijk bekijken waar jouw bedrijf precies zit. Net zoals bovenstaande widget van Twitter, zul je buiten de website builder een aantal dingen moeten doen. In onderstaand stappenplan wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Google Maps kaart op jouw website zet.

1. Sleep de ‘Maps’ widget vanuit het menu naar de gewenste locatie op je website.

2. Klik met je linkermuisknop op het potloodje in de Google Maps widget

3. Je ziet nu het kopje ‘API-code’. Achter API-code zie je een vraagteken. Navigeer met je muis over het vraagteken.

4. Klik op de URL die verschijnt naast het vraagteken.

5. Klik rechtsboven op de witte ‘GET A KEY’ knop. Als je bent ingelogd op een Google account krijg je direct het juiste scherm te zien om de API-code aan te vragen. Ben je niet ingelogd op een Google account? Log dan in met bijvoorbeeld je Gmail account of maak er eerst een aan.

6. Vul een projectnaam in en vraag de API-code aan.

7. Kopieer de API-code. Dit doe je door de code te selecteren, op rechtermuisknop te klikken en vervolgens op kopiëren te klikken. Je kunt dit ook doen door op de knop aan de rechterkant de klikken.

8. Open de website builder en plak de API-code in het API-code veld. Klik nu op ‘Toepassen’.

Als je nu je website opslaat zal de Google Maps widget actief zijn op je website!

Google maps widget

Optimaliseer je website voor zoekmachines

Om je website zo goed mogelijk in de zoekresultaten van Google terug te laten komen, is het erg belangrijk dat je de juiste optimalisaties uitvoert. In de website builder vind je, als je ‘Instellingen’ aanklikt, de knop ‘SEO’. Hieronder staan een aantal belangrijke functies.

SEO-instellingen

Beschrijving

Onder het tabje ‘Algemeen’ zie je per pagina een aantal tekstvakken. De beschrijving (ook wel meta-description genoemd) is hier het belangrijkste onderdeel. De tekst hierin zal bepalen wat er onder de titel van jouw website komt te staan, in de zoekresultaten van Google. Probeer hier een pakkende en korte tekst te formuleren die jouw pagina het best beschrijft. Let wel op: je tekst mag maximaal 320 tekens zijn.

SEO beschrijving installed

Favicon

Een favicon is het icoontje naast de titel van de website, in het tabblad van je browser. Een favicon maakt het de bezoeker gemakkelijk verschillende websites, die open staan, te herkennen. Met het gebruik ervan zorg je ervoor dat je website herkenbaar is. Je vindt de functie onder het tandwiel rechtsboven. Hier kan je je gewenste afbeelding uploaden.

Favicon instellen

Google Analytics

Google Analytics kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het aantal bezoekers op jouw website te meten. Bekijk ons blogartikel over Google Analytics voor meer informatie. Je kunt gemakkelijk het verkeer op jouw website analyseren door de trackingscode, die Google Analytics aanbiedt, in te voegen in de instellingen van de website builder.

Google Analytics instellen

Verdere optimalisatie

Je wilt niet dat je pagina traag laadt. Dit schrikt bezoekers af en zorgt ervoor dat Google je website misschien lager plaatst in de zoekresultaten. Daarom is het nuttig je afbeeldingen zogenaamd te ‘comprimeren’. Dit comprimeren zorgt ervoor dat afbeeldingen kleiner in grootte worden, wat als doel heeft jouw website te versnellen. Het comprimeren van afbeeldingen kun je eenvoudig doen met de handige tool van Compressor.io 

Maak je website met de website builder

Na het lezen van deze handige tips is het tijd om aan de slag te gaan met de website builder. Heb je nog geen webhosting maar wil je toch graag gebruikmaken van onze super makkelijke website builder? De website builder kun je gratis gebruiken bij onze nieuwe webhosting pakketten!

Maak je nog gebruik van een ouder hostingpakket, te herkennen aan het HELM control panel? Door je hostingpakket te upgraden in Mijn SoHosted krijg je toegang tot onze website builder.