Yourhosting
SoHosted gaat verder als Yourhosting
Samen kunnen we je dubbel zo goed helpen om jou website of bedrijf succesvol te maken! Lees meer
niet meer tonen

Afbeeldingen gebruiken op je website: Hoe zit dat eigenlijk?

, door in

Stel je het volgende voor; Je plaatst een nieuw blogbericht op je website of een nieuwe pagina met informatie, maar je hebt toch een afbeelding nodig om de pagina wat aantrekkelijker te maken.

Je zoekt op Google naar een passende afbeelding en je hebt meteen beet; deze afbeelding is perfect. Je besluit deze afbeelding op je eigen website te plaatsen. Niks aan de hand toch?

Nou, niet helemaal… Hoe verleidelijk het ook is, in de meeste gevallen is het niet toegestaan om afbeeldingen van het internet klakkeloos te kopiëren. Lees snel verder om te leren hoe je toch op een legale manier een goede afbeelding voor je website kunt vinden.

Respect the author!

Al sinds 1912 bepaalt de Auteurswet dat je niet zomaar kunst-, graveer- en schilderwerken van anderen mag overnemen. Anno 2015 houdt het ook in dat je geen foto’s of afbeeldingen mag kopiëren. Dit is erg belangrijk voor de afbeeldingen die je wilt gebruiken voor je website (of bv. je Facebook pagina).

Omdat gebruik van andermans afbeeldingen niet is toegestaan, zal je opzoek moeten naar een alternatief:

Rechtenvrije afbeeldingen vinden

  • Eropuit trekken met je fototoestel of smartphone;
  • Zelf je afbeeldingen maken;
  • Op zoek gaan naar rechtenvrije afbeeldingen;
  • Toestemming vragen aan de auteur van de afbeelding.

 

Voorkom problemen met auteursrechten

De makkelijkste manier om niet te botsen met auteursrechten is natuurlijk om zelf de auteur van de foto of afbeelding te zijn. Door je fotocamera of smartphone te pakken en zelf de foto’s te maken, zit je altijd goed.

Soms is het niet realistisch of haalbaar om met je fotocamera op pad te gaan. Daarom zou je ook je Photoshop-skills kunnen raadplegen om zelf een afbeelding te maken. Met Adobe Photoshop kun je mooie afbeeldingen maken zodat je problemen met het auteursrecht voorkomt.

Heb je een afbeelding gevonden, maar weet je niet of je deze mag gebruiken? Via Google afbeeldingen kun je vaak eenvoudig de oorspronkelijke bron van de afbeelding vinden door te zoeken met een foto in plaats van tekst. Met deze informatie kun je de auteur benaderen en vragen of je zijn afbeelding mag gebruiken. Vaak stemt een auteur in als je het van te voren aan hem of haar vraagt.

Inbreuk op de auteursrechten

Wanneer een auteur er achter komt dat jij zijn afbeelding hebt gebruikt zonder toestemming of zonder hiervoor te betalen dan kan hij je een aanmaning sturen dat je vanwege een inbreuk op zijn auteursrechten moet betalen. Deze aanmaningen zijn niet gering en kunnen variëren tussen enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s.

Wanneer onze klanten een dergelijke e-mail / aanmaning ontvangen adviseren we ze om hun excuses aan te bieden en de foto te verwijderen. Vaak gaat de auteur daarmee akkoord en is daarmee de zaak gesloten. De meeste auteurs hebben geen zin in rechtszaken die draaien om een paar honderd euro wanneer je 1 of 2 afbeeldingen hebt gebruikt, maar soms worden de rechtszaken ook doorgezet.

Let er dus op dat je snel reageert op een dergelijk verzoek en direct de afbeelding verwijdert om rechtszaken te voorkomen. Wanneer de auteur niet akkoord gaat met je excuus, kun je er voor kiezen om het bedrag die de auteur eist te betalen zodat je de afbeelding mag blijven gebruiken. Als de auteur je geen voorstel wil doen raden we je aan om de afbeelding alsnog zo snel mogelijk te verwijderen en advies in te winnen bij een advocaat.

Auteursrechten copyright

Foto via Flickr.com doortakomabibelot. Licentie: CC Some rights reserved.


Kies de juiste licentie

Afbeeldingen op internet zijn voorzien van bepaalde licenties. Deze licenties zoals de GNU General Public License geven aan dat jij jouw gekozen afbeelding mag gebruiken, aanpassen of verspreiden. Het is erg belangrijk dat je let op de licenties die bij de afbeelding horen. Vaak wordt er ook bij vermeld wat je wel en niet met deze afbeelding mag doen.

Vind rechtenvrije afbeeldingen

Heb je een afbeelding direct nodig of wil je hier niet te veel werk van maken? Gelukkig zijn er ook verschillende websites waar je afbeeldingen (met de juiste licentie) gewoon kunt downloaden.

Google
Wist je dat je in Google heel eenvoudig kunt zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen? Ga hiervoor naar Google Afbeeldingen, zoek naar een afbeelding en klik op “zoekhulpmiddelen”. Onder “Gebruiksrechten” kun je filteren op de juiste licentie. Afbeeldingen met het label “Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen” zijn vrij te gebruiken in alle vormen.

iStockPhoto
IStockPhoto.com is een mooie bron voor veel afbeeldingen. De standaard licentie is voor de meeste gebruikers voldoende. Daarnaast bieden ze uitbreidingen aan voor jouw specifieke wensen. Je vind hier zowel gratis als betaalde foto’s en afbeeldingen.

Bigstock
Een mooie bron voor veel rechtenvrije afbeeldingen is Bigstock. Dit is een betaalde dienst waar je terecht kan voor uiteenlopende onderwerpen. Door het grote aanbod zit er altijd wel een geschikte afbeelding tussen.

Flickr
Het social media platform Flickr bestaat uit erg veel gebruikers, die vele foto’s delen. Je kunt hier filteren op licentie en zoeken op foto’s die rechtenvrij zijn. In veel gevallen zijn deze foto’s gratis te downloaden.

Pixabay
Pixabay is een geweldige bron voor veel afbeeldingen en (stock)foto’s. Alle afbeeldingen zijn gratis te gebruiken en is daarom erg interessant.

Stockphotos, te mooi om waar te zijn?

Een groot nadeel van de stockphotos is dat ze overal en door iedereen worden gebruikt. Je hebt geen controle waar “jouw” foto belandt. Een voorbeeld van hoe dit uit de hand kan lopen is Ariane: “The Overexposed Stock Image Model”. Komt ze je bekend voor? ;-)

 

Stockphotos - Overly exposed stock model

Conclusie

Het is belangrijk dat je afbeeldingen gebruikt die geen intellectueel eigendom zijn van iemand anders. Doe je dit wel, dan is er een kans dat dit aardig in de papieren gaat lopen. Bovendien zijn er genoeg alternatieven om zelf afbeeldingen te maken of rechtenvrije foto’s te gebruiken.

Wil je graag meer weten over het gebruik van afbeeldingen voor je website? Stel je vraag dan gerust aan ons. Wij helpen je graag!