Cloud Computing gebruik verdubbelt in 2012

, door in

Verdubbeling cloud computing in 2012

Misschien maak je als bedrijf al gebruik van Clouddiensten of heb je er nog nooit van gehoord. Hoe dan ook, Cloud Computing is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven.

ABN Amro heeft net een onderzoeksrapport uitgebracht over o.a. het gebruik van clouddiensten. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1100 organisaties en bedrijven.

Met dit bericht willen wij deze bevindingen met jou delen om meer uit te leggen over Cloud Computing en hoe je daar als bedrijf van kunt profiteren.

Wat is Cloud Computing?

Cloud Computing is een model voor het snel beschikbaar stellen van on-demand netwerktoegang tot een gedeelde pool van configureerbare IT-middelen (zoals netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten), met een minimum aan managementinspanning of interactie met de aanbieder.

Of in het heel kort: Het aanbieden en gebruiken van ICT-middelen via internet: de “cloud”.

Concrete voorbeelden van Cloud Computing zijn:

  • Webhosting: Hierbij worden webpagina’s opgeslagen bij een Cloudaanbieder zodat deze pagina’s altijd via internet beschikbaar zijn.
  • Internetbellen: Het communiceren via internet door middel van een Clouddienst zoals Skype
  • Hosted desktop: Centrale werkplekken voor kantoren welke via internet altijd beschikbaar zijn.
  • Hosted E-mail: Een e-mailserver die al het e-mailverkeer van een bedrijf regelt en ondergebracht is bij een cloudaanbieder zodat de server niet langer in het bedrijf staat.
  • Hosted backup: Het afnemen van schijfruimte en automatisch backups laten maken van jouw data welke altijd via internet beschikbaar is.
Kortom, van bedrijfskritische applicaties zoals een ERP systeem tot een simpele e-mailserver; het is allemaal mogelijk met Cloud Computing.

Verdubbeling Cloud Computing gebruik 2011 – 2012

Volgens het onderzoek van ABN Amro maakten in 2011 al 20% van alle bedrijven en organisaties in Nederland gebruik van Cloud Computing. De onderzoekers verwachten dat dit percentage in 2012 gaat verdubbelen naar 40%. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gaan dus in 2012 gebruik maken van clouddiensten.

SoHosted merkt als cloudaanbieder hetzelfde. Sinds de lancering van onze VPS (Virtual Private Server) diensten groeit ons klantenbestand aanzienlijk. Ook krijgen we steeds meer vragen van bestaande webhosting klanten of het mogelijk is om een zelfstandige server te krijgen waarop zij zelf clouddiensten kunnen draaien zoals een mailserver, webserver en fileserver.

We krijgen ook meer aanvragen binnen van bestaande webhosting- en automatiseringsbedrijven die graag gebruik willen maken van onze Cloud zodat zij zelf clouddiensten kunnen aanbieden (resellen). Heeft u ook interesse om clouddiensten te resellen via onze cloud? Neem dan contact met ons op via vps@sohosted.com.

Het onderzoek geeft ook aan dat vooral bedrijven die een positieve houding hebben t.o.v. technologische innovatie al veelvuldig gebruik maken van de Cloud. Ook blijkt dat organisaties met een jong managementteam sneller Cloud Computing accepteren en bedrijven zonder clouddiensten een significant ouder managementteam hebben.

Kennisachterstand kleine bedrijven

Volgens het onderzoek blijken vooral kleine bedrijven een kennisachterstand te hebben. De onderzoekers verwachten echter dat kleine bedrijven sneller de stap richting Cloud Computing zullen gaan maken. Vooral het gemak en de kostenbesparing is daarbij belangrijk. Grotere organisaties maken al langer gebruik van Cloud Computing en zijn bekender met de voordelen er van.

Waarom kiezen voor Cloud Computing?

Volgens de onderzoekers spelen er 2 factoren mee: Lagere IT-kosten en een hogere flexibiliteit. Met Cloud Computing worden IT kosten namelijk verlaagd doordat investeringen lager zijn en operationele kosten ook lager zijn. Daarnaast wordt er alleen betaald voor daadwerkelijk gebruik. Een hogere flexibiliteit houdt in dat men plaats-, hardware- en tijdonafhankelijk kan werken omdat de diensten in de Cloud zijn en dus altijd beschikbaar.
Meer informatie over de voordelen van Cloud Computing kun je vinden op onze VPS pagina’s.

Behoort u straks ook tot die verdubbeling van Cloud Computing gebruikers?

Met een VPS van SoHosted kunt u uw diensten of infrastructuur verplaatsten naar de Cloud. Probeer nu 30 dagen een VPS en stap over naar de Cloud van SoHosted.