Google plaatst mobielvriendelijke websites hoger in zoekresultaten

, door in

Google plaats mobielvriendelijke websites hoger in zoekresultaten
Zoek jij wel eens via je smartphone op Google? Dan weet je hoe vervelend het is om vervolgens een website te openen die totaal niet prettig werkt op je telefoon.

Omdat steeds meer mensen via een smartphone op Google zoeken heeft Google besloten een update door te voeren in haar algoritme. Ze hebben aangegeven dat deze wijziging meer impact gaat hebben dan de vorige grote updates (de zogenaamde Pinguin update en Panda update).

Deze update kan invloed hebben op je positie in Google wanneer je bezoekers je site bezoeken met een mobiel apparaat en is daarom erg belangrijk voor website eigenaren. De wijziging wordt vanaf vandaag (21 april) doorgevoerd. Lees snel verder als je wilt weten wat de wijziging precies inhoudt en hoe je kunt zien of jouw website mobielvriendelijk is.

Wat verandert er door de update?

De nieuwe update van Google is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je via je mobiele telefoon zoekt op Google krijgen mobielvriendelijke websites voorrang op niet mobielvriendelijke websites. Wanneer je website dus niet mobielvriendelijk is kan je website lager in de zoekresultaten van Google komen. Het gevolg daarvan is dat je minder bezoekers via Google op je website krijgt. Wil je weten hoe groot de impact van deze Google update is op jou site? Bekijk dan hoeveel procent van je bezoekers je website bezoekt met een mobiele telefoon. Dit kun je gemakkelijk vinden in je webstatistiekenprogramma zoals Google Analytics. Voor meer informatie kun je kijken op het officiële Google blog.

Kortom, het is belangrijk om te weten of je website mobielvriendelijk is of niet. We leggen je hieronder uit hoe je kunt checken of jouw website mobielvriendelijk is of niet.

Doe de Google mobielvriendelijke test

Om website eigenaren te helpen heeft Google een tool ontworpen waarmee je kunt controleren of je website mobielvriendelijk is. Check snel of jouw website aan de eisen voldoet met de Google mobielvriendelijke test. Blijkt uit de test dat jouw website nog niet voldoet aan de voorwaarden? Dan is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Hieronder vertellen we je meer over het mobielvriendelijk maken van je website.

SoHosted mobielvriendelijk

Hoe maak je jouw website mobielvriendelijk?

Het gebruik van smartphones en andere mobiele apparaten neemt nog steeds toe waardoor je website steeds meer bezoekers zal mislopen. Een responsive website kan uitkomst bieden. Een responsive website is een website die zich aanpast aan het formaat van het scherm van je apparaat. Hierdoor ziet de website er op je smartphone of tablet anders uit dan op je desktop, dit werkt erg prettig op mobiele apparaten.  Bekijk SoHosted.com maar eens op je smartphone voor een voorbeeld van een responsive website.

Om je op weg te helpen heeft Google een aantal handleidingen geschreven voor het mobielvriendelijk maken van je website. Ook kun je natuurlijk een website bouwer zoeken die je website responsive kan maken.

Maak je gebruik van een bekend CMS zoals bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Drupal, dan heb je misschien geluk. Veel van de themes die afgelopen 3 jaar zijn gemaakt zijn tegenwoordig al responsive. Is dit bij jouw website niet het geval? Bekijk dan of er een update is voor je theme. Wanneer je theme niet responsive is en er ook geen updates gepland staan zou je kunnen kiezen om over te stappen naar een nieuwe responsive theme. Een website waar je veel goede responsive themes kunt vinden is Themeforest.

Heb je een programmeur, webmaster, reclame- of internetbureau die je website heeft gemaakt? Neem dan contact met ze op en vraag naar de mogelijkheden om je website mobielvriendelijk te maken.

Heb je nog tips of vragen? Laat het ons via Twitter, Facebook of LinkedIn weten!