Yourhosting
SoHosted gaat verder als Yourhosting
Samen kunnen we je dubbel zo goed helpen om jou website of bedrijf succesvol te maken! Lees meer
niet meer tonen

gTLD domeinen voor meer online succes

, door in

gTLD meer online succes
Wil je jouw website succesvoller maken? Misschien zijn de nieuwe gTLD’s iets voor je. Sinds oktober 2013 worden naast de bekende .nl, .eu en .com domeinen nieuwe domeinextensies geïntroduceerd zoals bijvoorbeeld .club of .tips. Deze nieuwe domeinextensies worden gTLD’s genoemd (generieke Top-Level domeinnamen).

In dit artikel lees je hoe de nieuwe gTLD’s je kunnen helpen om jouw website succesvoller te maken. Ook verklappen we wat de 10 populairste gTLD’s zijn en welke nieuwe domeinnamen je niet mag missen. Lees snel verder!

Waarom de gTLD’s?

Door de enorme populariteit van het internet zijn steeds meer domeinnamen bezet. De vraag naar nieuwe domeinextensies is daarom steeds groter geworden. Gelukkig zijn er nu de nieuwe gTLD’s en is het registreren van een goede domeinnaam weer veel eenvoudiger.

Ook in 2015 komen er maandelijks weer veel nieuwe en interessante domeinextensies bij, daarover later meer. De nieuwe gTLD’s bieden nog veel meer voordelen voor particulieren en ondernemers, die lees je in de rest van dit artikel.

Maak je website succesvoller

Het is niet voor niets dat mensen soms duizenden tot honderdduizenden euro’s neertellen voor een domeinnaam. Een goede domeinnaam zorgt namelijk voor een succesvollere website. Hoe? Daar zijn een aantal redenen voor te noemen.

Kortere domeinnamen met een gTLD
Met de gTLD’s kun je eenvoudig een korte domeinnaam maken. Een korte domeinnaam is makkelijker te onthouden en levert dus meer bezoekers op. Korte domeinnamen zijn over het algemeen ook meer waard dan langere domeinnamen. Zo werd printer.com ooit voor € 800.000 verkocht en het duurste domein ter wereld, sex.com, voor 9,5 miljoen euro.

Professionele uitstraling
Een domeinnaam gebruik je niet alleen in online communicatie maar ook op visitekaartjes, posters, bedrijfsauto’s en andere uitingen. Een goed gekozen domeinnaam is daarom belangrijk, dit geeft een professionele en betrouwbare uitstraling aan je website. Hierdoor zal je website meer bezoekers trekken en hebben bezoekers ook meer vertrouwen in een website. De nieuwe gTLD’s helpen je bij een professionele domeinnaam.

Een gTLD zegt meer over je website
De nieuwe gTLD’s bieden nog veel meer voordelen. Ze vallen extra op tussen alle .nl en .com domeinen en vertellen meer over het onderwerp van je website of de specifieke regio waar je website zich op richt. Zo weet een bezoeker bij een .tips domeinnaam direct dat website nuttige tips bevat en dat een .Frl website zich richt op Friesland.

Hogere positie in zoekmachines
Tot slot kan een goede domeinnaam bijdragen aan een hogere positie in zoekmachines zoals Google. Hoe hoger je website staat in een zoekmachine hoe meer bezoekers je krijgt. Hoewel Google heeft aangegeven dat exacte zoekwoorden in een domeinnaam tegenwoordig niet meer zo zwaar meetellen bij het bepalen van de posities in Google kan het wel helpen. Wanneer je namelijk een schoenenwinkel hebt en dit in je domeinnaam laat terugkomen zal je sneller links krijgen met in de linktekst het woord schoenenwinkel. Hierdoor zal je website een hogere positie krijgen voor het woord schoenenwinkel.

Tips voor het registreren van een gTLD

  • Kies een extensie die bij je website past, een fotograaf kiest bijvoorbeeld .photography
  • Kies voor een korte domeinnaam, dat is makkelijker te onthouden
  • Gebruik de gTLD’s nuttig. Registreer bijv. verwarmings.expert in plaats van verwarmingsexpert.expert
  • Je kunt een gTLD bij ons gratis laten doorsturen naar je huidige domeinnaam
  • Registreer op tijd je domeinnaam, voordat iemand anders er mee vandoor gaat
  • Gebruik de gTLD’s creatief voor leuke nieuwe concepten.

Welke gTLD’s zijn populair in Nederland?

We merken dat in Nederland de vraag naar deze nieuwe domeinextensies de laatste tijd enorm is toegenomen. Logisch, iedereen wil natuurlijk een mooie domeinnaam voor zijn of haar website. Inmiddels zijn er in Nederland 319 verschillende gTLD’s te registreren.

Niet alle gTLD’s zijn even populair in Nederland. Om je te helpen bij het kiezen van een gTLD hebben we onderstaande infographic gemaakt met de tien meest geregistreerde gTLD’s in Nederland.

gTLD infographic SoHosted

Creative Commons-Licentie

gTLD Infographic SoHosted van SoHosted.com is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Als Friese webhoster is het leuk om te zien dat .Frl, dé domeinnaam van Friesland, op dit moment op plaats 1 staat. We zijn benieuwd of .Amsterdam het van de Friezen gaat winnen!

Op de wereldkaart zie je het totaal aantal geregistreerde gTLD’s in een land. Amerika voert de lijst aan met ruim 1,2 miljoen registraties. Nederland staat op de 12e plaats van de wereld met ruim 62.000 registraties, niet slecht voor ons kleine kikkerlandje. De gTLD’s zijn ook in Nederland dus erg populair.

Welke interessante gTLD’s komen er aan?

Er komen in 2015 nog heel veel interessante gTLD’s beschikbaar. Wij verwachten dat de 10 onderstaande extensies erg populair worden. Wist je dat je deze domeinen nu al kan pre-orderen? Zo vergroot je jouw kansen op je gewenste domeinnaam.

Heb je een interessante gTLD gezien die je direct wilt vastleggen? Of ben je gewoon benieuwd welke gTLD’s we nog meer aanbieden? kijk dan snel op onze pagina met alle nieuwe domeinnamen.