In 7 stappen naar meer bezoekers: E-mailmarketing (deel 6/7)

, door in

Meer bezoekers met e-mailmarketing

Dit artikel is het zesde deel in de blogreeks “in 7 stappen naar meer bezoekers” waarin we je tips geven om online succesvoller te worden.

In de vorige vijf blogartikelen inleidingwebanalyticsGoogle Adwordszoekmachine optimalisatie en affiliate marketing hebben we je geleerd welke websitemodellen er zijn, hoe je kunt meten hoeveel bezoekers je website heeft, hoe je met Google Adwords kunt adverteren, hoe je website hoger kan komen in de gratis zoekresultaten van Google en hoe je meer bezoekers krijgt met affiliate marketing.

In het blogbericht van deze week gaan we het hebben over e-mailmarketing.

Na het lezen van dit artikel weet je waarom e-mailmarketing één van de populairste marketingmiddelen is, wat e-mailmarketing is, wat de voor- en nadelen zijn, waar je op moet letten en hoe je met e-mailmarketing meer bezoekers kunt krijgen.

Wat is e-mailmarketing?

E-mailmarketing is een populaire vorm van marketing waarbij bedrijven één-op-één contact zoeken met (potentiële) klanten via e-mail. Een organisatie of bedrijf kan verschillende redenen hebben om e-mailmarketing te gebruiken, maar meestal is het doel om mensen aan te zetten om contact op te nemen, te informeren of om iets te verkopen. Hieronder vind je veel voorkomende vormen. De meest voorkomende vormen van e-mailmarketing zijn:

 • Nieuwsbrieven: Nieuwsbrieven hebben vaak het doel om klanten te informeren over updates binnen het bedrijf, nieuwe producten of andere relevante nieuwtjes.
 • Promotie e-mails: Promotie e-mails zijn vaak verkoop-georiënteerd. Het voornaamste doel hierbij is om meer verkopen te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is een mail met een kortingscode voor een product waarin jij misschien geïnteresseerd bent of de nieuwste aanbiedingen.
 • Verrijking e-mails; Soms sturen bedrijven verrijking e-mails met als doel om meer te weten te komen over jou als klant. Je naam, adres, geboortedatum en interesses zijn voorbeelden van dit soort informatie. Hoe meer een klant wil delen met een bedrijf, hoe beter het bedrijf de klant kan bedienen. Zo kan een bedrijf met deze informatie gerichte aanbiedingen doen die beter aansluiten bij de individuele klant.
 • Feedback e-mails: Feedback e-mails hebben als voornaamste doel om dienstverlening te verbeteren. Dit kan gedaan worden door klanten te vragen naar hun ervaringen met het bedrijf in ruil voor een win-actie of korting op een volgende bestelling.
 • Geautomatiseerde e-mails: Geautomatiseerde e-mails worden regelmatig verstuurd wanneer er aan een bepaalde voorwaarde of situatie is voldaan. Denk hierbij aan een website die je feliciteert met je verjaardag en een leuke kortingscode aanbiedt. Ook kun je denken aan een situatie waarin je een product koopt wat gemiddeld een jaar meegaat. Na een jaar krijg je automatisch mail met een aanbieding voor een vervolgaankoop. Ook een welkomst e-mail voor nieuwe klanten valt onder deze categorie.
 • Engagement e-mails: Engagement, of betrokkenheid-mails worden verstuurd met het doel om klanten waardevolle content te bieden. Wanneer klanten waardevolle content ontvangen voelen zij zich meer betrokken wat de interactie met je bedrijf of merk zal vergroten. Een voorbeeld hiervan is een e-mail met een gratis te downloaden whitepaper of een overzicht van waardevolle blogberichten.

Voorbeeld nieuwsbrief

Om je een idee te geven van hoe een nieuwsbrief er uit kan zien gebruiken we onze eigen nieuwsbrief als voorbeeld. Bij SoHosted vinden we het belangrijk om onze klanten op de hoogte te houden van wat we allemaal doen. Daarom sturen we regelmatig een nieuwsbrief naar de klanten die zich hiervoor ingeschreven hebben zoals je in onderstaande afbeelding ziet. Veel bedrijven maken gebruik van een nieuwsbrief om klanten op de hoogte te houden. Een nieuwsbrief is een goede keuze om mee te beginnen wanneer je wilt starten met e-mailmarketing. Check hier de volledige nieuwsbrief.

 

sohosted nieuwsbrief

Hoe krijg ik meer bezoekers door e-mailmarketing?

Door een e-mail te sturen creër je elke keer een kans dat de ontvanger naar je website gaat of een andere gewenste actie uitvoert. E-mailmarketing is eigenlijk heel direct; Je stuurt een e-mail en die belandt direct in de inbox van de ontvanger. De ontvanger moet altijd een actie ondernemen: Lezen en vervolgens weggooien of reageren. Bij andere marketingmiddelen zoals online advertising of Adwords is het veel vrijblijvender en hoeven ze niet een actie te ondernemen zoals bij e-mailmarketing wel het geval is.

Daarnaast is de kans dat degene die je bereikt met e-mailmarketing een bepaalde actie onderneemt veel groter. Je hebt immers al een klantrelatie of degene heeft zich vrijwillig ingeschreven op je nieuwsbrief omdat hij geinteresseerd is in je diensten of content. Dat is de reden dat de ROI van e-mailmarketing vaak een stuk hoger is dan andere marketingmiddelen.

E-mailmarketing helpt niet alleen om direct nieuwe bezoekers te krijgen, maar ook op de langere termijn heeft het effect. Omdat je als bedrijf regelmatig communiceert blijft je bedrijf in het geheugen van de klant (dit heet ‘top of mind awareness‘). Dit zal ervoor zorgen dat de klant sneller aan jou zal denken als hij opzoek is naar een product of dienst wat jij aanbiedt.

E-mailadressen verzamelen

Voordat je kunt starten met e-mailmarketing heb je natuurlijk eerst e-mailadressen nodig. Het is belangrijk om een grote e-maillijst te verzamelen zodat je e-mails een groot bereik hebben. Er zijn veel verschillende manieren om e-mailadressen te verzamelen.

Een inschrijfformulier op je website is een goede manier om e-mailadressen te verzamelen. Voordat je een persoon een e-mail mag sturen moet je eerst toestemming hebben, zorg er dus voor dat je bij het inschrijfformulier (voor bijvoorbeeld je nieuwsbrief) hier direct om vraagt. Je kan een inschrijfformulier plaatsen op je belangrijkste pagina’s zoals je homepagina, categoriepagina’s of blog (pagina’s waar veel bezoekers komen). Heb je een website waar je een account voor nodig hebt? Geef dan tijdens het aanmaken van een account direct de mogelijkheid om je in te schrijven voor een nieuwsbrief. Ook in je e-mail handtekening kun je een inschrijflink voor de nieuwsbrief opnemen.

Voordelen van e-mailmarketing

E-mailmarketing heeft grote voordelen ten opzichte van traditionele marketingmiddelen zoals televisie-, radio- of printadvertenties. Naast het feit dat e-mailmarketing de hoogste ROI (return on investment; het terugverdien-ratio) van alle marketingkanalen heeft, zijn er meer voordelen:

Goedkoop
E-mailmarketing is erg goedkoop, helemaal wanneer je het zelf uitvoert. Je moet alleen zelf tijd steken in het opstellen van een e-mail en betalen voor de e-mailmarketingsoftware. Voor de meeste e-mailmarketingsoftware betaal je een vast bedrag per maand of betaal je per verzonden e-mail. Soms worden ook gratis versies aangeboden (zoals de gratis variant van Mailchimp), waar je al erg veel mee kunt bereiken!

Gericht versturen van e-mails
In tegenstelling tot massa adverteren (zoals bij TV, radio en printadvertenties vaak het geval is) kun je bij e-mailmarketing gericht zenden. Je kiest zelf wie je mail wel ontvangt en wie niet. Ook kun je content personaliseren zodat je e-mail veel beter aansluit op de behoeftes van de ontvanger. Zo kun je gerichte campagnes opzetten wat een veel groter effect heeft.

Gepersonaliseerde mails versturen
Wanneer je e-mails verstuurt naar klanten heb je een groot voordeel. Vaak weet je namelijk een voornaam, achternaam, interesses en welke producten iemand bij je afneemt en wanneer. Deze informatie kun je goed gebruiken om je e-mails nóg persoonlijker te maken. Een e-mail met een persoonlijke aanhef, en die gericht is op individuele behoeften zal veel meer effect hebben dan één e-mail die voor iedereen hetzelfde is.

Goed meetbaar
Omdat e-mailmarketing elektronisch verloopt kun je precies bijhouden wat het effect is geweest. In andere woorden; je weet precies hoeveel euro iedere mail heeft opgeleverd. Ook kun je zien hoeveel procent je e-mail daadwerkelijk hebben geopend en hoeveel procent van de ontvangers je website heeft bezocht.

Tip: maak gebruik van de Google URL maker tool. Hiermee kan je gemakkelijk je links taggen zodan je in Google Analytics precies ziet wat je verstuurde e-mailcampagne heeft opgebracht en wat werkt en wat niet werkt.

E-mail wordt vaak gelezen
Tegenwoordig is bijna iedereen online. Overal checkt men hun e-mail, dit is in veel gevallen zelfs het eerste wat mensen doen als ze wakker zijn! Heel anders dus dan een advertentie op TV of in een magazine. Met e-mailmarketing bereik je mensen op meerdere momenten van de dag rechtstreeks op de computer of in hun handpalm.

Valkuilen van e-mailmarketing

Wil je het meeste halen uit je e-mailmarketing? Let dan op onderstaande valkuilen!

 • Spam
  Omdat e-mailmarketing haar effectiviteit heeft bewezen, zijn er soms (te) veel bedrijven die graag mails versturen. Dit kan leiden tot spam. Spam is een verzamelnaam voor berichten die ongewenst zijn of te vaak worden verstuurd. Je kunt voorkomen dat jouw mail als spam wordt gezien door heel relevant te zijn voor de ontvanger en niet te vaak e-mails te versturen. Let op dat je niet zomaar e-mails mag sturen zonder explicite toestemming. De ontvanger moet zich hiervoor hebben aangemeld. Probeer de juiste boodschap op het juiste moment te sturen. Wanneer veel mensen zich afmelden voor je nieuwsbrief weet je dat je nieuwsbrief niet aansluit bij de behoeftes van de ontvanger.
 • Gebrek aan juiste landingspagina’s
  Bij een e-mailcampagne is het belangrijk dat je de ontvangers naar de juiste pagina op je website leidt. De pagina waar de bezoekers terecht komen na een klik heet de ‘landingspagina’. Het is belangrijk dat de landingspagina aansluit bij hetgeen wat de bezoeker verwacht na hij/zij op de knop klikt. Stuur dus niet iedereen naar je homepagina, maar naar een speciale pagina die precies gaat over hetgeen wat je hebt genoemd in je nieuwsbrief.
 • Gebrek aan segmentatie
  De grote kracht van e-mailmarketing is de mogelijkheid om veel te segmenteren. Op basis van informatie die je hebt over je klanten, kun je gerichte mails gaan versturen. Een mail met een persoonlijke aanhef samen met een gepersonaliseerde aanbieding die ook echt interessant voor de ontvanger is, is waar je naar streeft. Een e-mail die goed gesegmenteerd is heeft een veel groter effect dan één standaard mail die naar alle klanten wordt gestuurd.

Mobiele e-mailmarketing

Smartphones en e-mail gaan heel goed samen. Zo laat bijna 70% van alle smartphone gebruikers weten hun telefoon te gebruiken om e-mails te lezen en wordt de helft van alle e-mails gelezen op een mobiel apparaat. Ondanks de vele voordelen van mobiele e-mail zijn er ook valkuilen waar je rekening mee dient te houden. Zo is het scherm van je telefoon aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld een laptop. Het is daarom belangrijk dat het ontwerp van je e-mail goed werkt op zowel telefoon als desktop. Zo is het voor mobiele gebruikers prettig als de knoppen groot zijn (waar een duim gemakkelijk op kan klikken).

Lees voor meer handige tips ook dit artikel over het optimaliseren van je e-mails voor mobiele e-mailmarketing.

E-mailmarketing software

Ben je benieuwd naar wat de verschillende e-mailmarketing pakketten voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan ook eens onze selectie van bekende e-mailmarketing software die jou kunnen helpen aan meer online succes. Gebruik je een andere software die e-mail kan versturen via onze mailservers? Onze webhosting pakketten ondersteunen dit standaard al. Je kunt dus ook nieuwsbrieven versturen via onze mailservers. De wat professionelere e-mailmarketing software (zoals hieronder opgesomd) maken echter gebruik van eigen mailservers voor een hogere mate van aflevering.

De meeste e-mailmarketing software beschikt tegenwoordig over een goede what-you-see-is-what-you-get (WYSIWYG) editor. Hiermee kan je zonder HTML kennis een mooi e-mail template ontwerpen. In Mailchimp beschik je bijvoorbeeld over handige content blokken zoals je in onderstaand voorbeeld ziet.

Mailchimp editor

Tot slot

In deze introductie over e-mailmarketing heb je geleerd wat e-mailmarketing is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je meer bezoekers op je website krijgt door e-mailmarketing te gebruiken.

Wil je graag meer leren over hoe je e-mail kunt inzetten voor een meer succesvolle website? Lees dan ook de volgende selectie van relevante websites. Deze websites leggen in meer detail uit hoe je kunt starten met een goede e-mailcampagne.

Wil je geen enkele tip meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Twitter, Facebook en LinkedIn.