In 7 stappen naar meer bezoekers: affiliate marketing (deel 5/7)

, door in

meer bezoekers door affiliate marketing

Dit artikel is het vijfde deel in de blogreeks “in 7 stappen naar meer bezoekers” waarin we je tips geven om online succesvoller te worden. In de vorige vier blogartikelen inleiding op de reekswebanalyticsAdwords en zoekmachine optimalisatie hebben we je geleerd welke websitemodellen er zijn, hoe je kunt meten hoeveel bezoekers je website heeft, hoe je met Google Adwords kunt adverteren en hoe je website hoger kan komen in de gratis zoekresultaten van Google.

Deze week gaan we een andere vorm van online adverteren behandelen, affiliate marketing.

Affiliate marketing is een veelgebruikt online marketingmiddel omdat je alleen maar kosten maakt wanneer er daadwerkelijk een verkoop wordt gedaan. Bij Adwords maak je, in tegenstelling tot affiliate marketing, direct al kosten wanneer iemand klikt op een advertentie. Of diegene gaat kopen weet je nog niet, maar toch maak je al kosten. Hieronder leggen we meer uit!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een samenwerking tussen een verkoper (de adverteerder) en een publisher (iemand die jouw producten wil promoten). De publisher ontvangt een vergoeding van de adverteerder bij een succesvolle promotie, dit is in de meeste gevallen een verkoop of een lead (potentiële klant).
Voordat we verder gaan met hoe affiliate marketing werkt, is het handig om de vier betrokken partijen kort toe te lichten.

  • De adverteerder: De adverteerder (ook wel ‘merchant’ genoemd) is degene die iets wil verkopen. Vaak zijn dit webshops of websites die een product of dienst verkopen. Zij bieden promotiemateriaal aan (zoals banners) die anderen kunnen plaatsen.
  • De publisher: De publisher (ook wel ´affiliate´ of ´uitgever´ genoemd) is degene die de producten van anderen wil promoten op zijn of haar website. Zij krijgen een vergoeding voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen.
  • Het affiliate netwerk: Alle adverteerders en affiliates ontmoeten elkaar op een virtueel affiliate netwerk (dit is een soort van online marktplaats waar adverteerders en publishers met elkaar in contact komen). Deze netwerken fungeren als tussenpersoon tussen adverteerders en affiliates. Zij houden de verkopen (en wie ze aanbrengt) keurig bij en regelen de facturatie.
  • De klant: Iemand die op de website van de publisher komt, vervolgens klikt op het promotiemateriaal van de adverteerder, vervolgens door wordt gestuurd naar de website van de adverteerder en daar een aankoop doet.

Voorbeeld affiliate marketing
Om affiliate marketing verder duidelijk te maken gebruiken we het affiliateprogramma van SoHosted als voorbeeld:

SoHosted heeft een eigen affiliateprogramma via het affiliatenetwerk TradeTracker, SoHosted is in dit voorbeeld dus de adverteerder. Iedereen met een website kan zich aanmelden bij TradeTracker en vervolgens bij het affiliateprogramma van SoHosted. Wanneer de website wordt toegelaten tot het affiliateprogramma van SoHosted wordt deze publisher van SoHosted en kan SoHosted op zijn website gaan promoten.

Voor het promoten zijn verschillende banners beschikbaar die op de website van de publisher geplaatst kunnen worden, ook is het mogelijk om tekstlinks te gebruiken. Op het moment dat een webbezoeker de website van de publisher bezoekt, op de banner of tekstlink klikt van de adverteerder, wordt dit geregistreerd. De webbbezoeker wordt vervolgens doorgestuurd naar de website van SoHosted. Wanneer deze persoon vervolgens een webhosting pakket, domeinnaam of VPS koopt bij SoHosted dan wordt dit ook geregistreerd in TradeTracker. Wanneer SoHosted deze verkoop goedkeurt zal de publisher hier een vergoeding voor ontvangen van SoHosted, uitgekeerd via TradeTracker. De publisher krijgt dus een vergoeding van SoHosted omdat hij een bezoeker heeft doorgestuurd naar de website van SoHosted en vervolgens iets bij SoHosted heeft gekocht.

Voor de adverteerder (SoHosted) is het dus zaak om zoveel mogelijk publishers te verzamelen zodat de adverteerder veel gepromoot wordt op diverse websites. Voor de publisher is het belangrijk om SoHosted goed te promoten zodat de publisher zoveel mogelijk bezoekers naar de website van de adverteerder doorstuurt en aakopen doet waar hij een vergoeding voor krijgt. Beide partijen hebben dus voordeel bij een samenwerking.

Wat is affiliate marketing?

Hoe krijg ik meer bezoekers en sales door affiliate marketing?

Heb je een website en wil je meer bezoekers of meer verkopen? Begin dan met affiliate marketing. Je kunt starten met affiliate marketing door je als adverteerder aan te melden bij een affiliate netwerk (zoals TradeTracker). Als adverteerder kunnen andere websites zich aanmelden voor jouw affiliateprogramma en advertenties plaatsen wat leidt tot online zichtbaarheid, meer bezoekers en meer verkopen voor je eigen website of webshop.

1. Maak promotiemateriaal
Belangrijk voor een goede campagne is dat je goed promotiemateriaal beschikbaar stelt, dit kan je zelf ontwerpen of uitbesteden aan een professional. Denk hierbij aan banners en tekstlinks. Publishers in het affiliate netwerk kunnen kiezen voor jouw product/dienst en plaatsen vervolgens jouw advertentie op hun website. Wanneer iemand via de website van de publisher bij jou een product koopt, betaal je een vergoeding aan deze publisher. Je betaalt dus alleen wanneer je ook echt iets hebt verkocht!

promotiemateriaal affiliate marketing

2. Bepaal de vergoeding voor de publisher
Affiliate marketing is een erg efficiënte manier van adverteren. Je advertenties worden getoond aan een breed publiek, mits je voldoende goede publishers hebt. Wanneer de advertentie een nieuwe klant heeft opgeleverd betaal je een deel aan de publisher. Je kunt zelf bepalen hoeveel je afstaat aan de publisher, hoe hoger de vergoedingen die je uitkeert hoe groter de kans dat publishers jouw producten of diensten gaan promoten. Het is daarom belangrijk om te kijken welke vergoedingen je concurrenten bieden zodat je kunt concurreren.

Houd er wel rekening mee dat je vaak eenmalige opstartkosten hebt en een abonnement moet afnemen om als adverteerder bij een affiliate netwerk aan de slag te gaan. Grote, bekende affiliate netwerken in Nederland zijn:

3. Maak je website geschikt voor affiliate marketing
Nadat je jouw website hebt ingeschreven bij een affiliatenetwerk krijg je de nodige documentatie toegestuurd. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld welk script (meetpixel) je op je website moet installeren om de bestellingen via de verschillende affiliates te kunnen bijhouden en meten. Is dit te technisch voor je? Huur dan een programmeur of internetbureau in of vraag iemand die verstand heeft van websites of online marketing. Diegene kan dat vrij snel voor je in orde maken.

4. Ga actief publishers benaderen
Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een succesvolle affiliate campagne. Daarom is het belangrijk om actief op zoek te gaan naar publishers en deze te benaderen om te vragen of ze je willen promoten op hun website. Zo kan je in relatief korte tijd veel goede websites verzamelen die jouw producten/diensten willen promoten. Vaak krijg je een accountmanager van het affiliate netwerk toegewezen. Ze helpen je graag om in contact te komen met de juiste publishers. Daarnaast kan je ook via Google zoeken naar vergelijkingssites, weblogs of andere websites die misschien geinteresseerd zijn om jouw promotiemateriaal te plaatsen op hun website.

5. Controleer de verkopen en aanmeldingen van publishers
Wanneer je van start bent met je affiliate campagne zullen website eigenaren zich ook uit zichzelf gaan aanmelden voor je campagne. Je kunt zelf per website kiezen of je deze wel of niet wilt toelaten tot je campagne. Wanneer een website totaal niet relevant is kan je deze afwijzen. Naast het keuren van de aanmeldingen dien je ook de bestellingen die binnenkomen handmatig te keuren. Wanneer een klant die via een publisher een aankoop bij jou heeft gedaan, maar niet heeft betaald kun je de bestelling afkeuren. Je hoeft alleen een vergoeding aan de publisher te geven wanneer de publisher daadwerkelijk een klant heeft doorgestuurd die iets heeft gekocht en heeft betaald.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Zowel adverteerders als publishers hebben voordeel bij een samenwerking. De adverteerder krijgt namelijk meer klanten en de publisher krijgt een vergoeding wanneer hij een klant aanbrengt. Beide partijen worden er dus beter van.

Voordelen als adverteerder

Voor adverteerders is affiliate marketing handig omdat je met relatief weinig inspanning je online verkopen kunt boosten. Je besteedt de promotie van je producten als het ware uit, dit kan je veel tijd schelen en een groot bereik opleveren.

  • Alleen betalen wanneer je iets hebt verkocht
  • Meer bezoekers
  • Meer verkopen
  • Meer naamsbekendheid door een groter bereik

Wanneer je gebruik maakt van een affiliatenetwerk krijg je bovendien veel handige statistieken. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak een banner op een website is getoond, en welke website je de meeste bezoekers en verkopen oplevert.
Affiliate marketing statistieken

Voordelen als publisher

Voor publishers (ook wel ‘uitgever’ of ‘affiliate’ genoemd) is affiliate marketing een mooie mogelijkheid om online meer geld te verdienen. Ook hier geldt; met relatief weinig inspanning kun je meer geld verdienen.

Het enige wat je als publisher hoeft te doen is de advertentie van een adverteerder op je eigen website te plaatsen. Wanneer je nog meer bezoekers wil doorsturen, kun je bijvoorbeeld reviews schrijven van producten die je promoot via affiliate links. Op deze manier biedt je een meerwaarde voor je websitebezoeker, ook vergelijkingssites maken vaak gebruik van affiliate programma’s.

  • Geld verdienen met je website
  • Relatief weinig extra inspanning

Tot slot

In dit artikel over affiliate marketing heb je geleerd wat affiliate marketing is, welke affiliate netwerken er zijn en wat je moet doen om zelf te starten met affiliate marketing. Wil je meer bezoekers en meer verkopen? Word dan een adverteerder bij een affiliatenetwerk en zorg er voor dat publishers jouw promotiemateriaal gaan plaatsen op hun websites. Heb je een website met veel bezoekers en wil je hier geld mee verdienen door promotiemateriaal te plaatsen van anderen? Meld je dan aan bij een affiliatenetwerk als publisher.

Tip: Affiliate worden van SoHosted
Wil jij geld verdienen met je website én SoHosted promoten? Bekijk dan onze pagina die uitlegt hoe je affiliate van SoHosted kunt worden.

What’s next?

In het volgende artikel in de blogreeks “Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website” gaan we het hebben over E-mailmarketing.

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust en help anderen te starten met affiliate marketing! Heb je vragen? Laat het ons weten op Twitter, Facebook en LinkedIn. Altijd op de hoogte blijven van ons blog over hosting, marketing, techniek en meer? Schrijf je dan in voor de SoHosted nieuwsbrief.