Infographic: maak je website mobielvriendelijker

, door in

Mobielvriendelijke website

Dit blogartikel van SoHosted is eerder geplaatst op het bekende marketingblog Frankwatching! Natuurlijk delen we dit blogartikel inclusief handige infographic ook op ons eigen blog, lees snel verder!

Hoe vaak kijk jij per dag op je mobiele telefoon? Grote kans dat je de tel al voor de lunch kwijt bent. Het gebruik van mobiele apparaten is de laatste jaren enorm gestegen, dat is niemand ontgaan.

Voor website-eigenaren is het dan ook belangrijker dan ooit dat je website mobielvriendelijk is. Als je op dit moment nog geen mobiele website hebt dan wordt het nu écht de hoogste tijd. In onderstaande infographic zie je de indrukwekkende cijfers over het gebruik van mobiele apparaten en vind je handige tips om je website mobielvriendelijk te maken of verder te optimaliseren.

De mobiele crawler van Google

In maart 2018 is Google gestart met het indexeren van websites op basis van de mobiele variant van je website (Google, 2018). Dit zal Google de komende jaren steeds meer gaan doen, grote kans dus dat straks alleen de mobiele variant van jouw website geïndexeerd wordt door Google.

Op het moment dat Google jouw website bezoekt met de mobiele crawler, wordt jouw website op basis van hoe je website er op mobiele apparaten uitziet in de zoekresultaten geplaatst. Verberg dus geen belangrijke informatie op jouw mobiele website, want dan zal Google dit mogelijk niet indexeren! (Moz, 2018)

Benieuwd of Google jouw website al met de mobiele crawler indexeert? Wanneer je gebruikmaakt van Google Search Console ontvang je een melding als mobile-first indexatie
voor jouw website wordt ingeschakeld. Bovendien zal je in de crawl logs dan een stijging zien in verkeer dat afkomstig is van de Smartphone Googlebot. Voor onze eigen websites hebben we inmiddels meldingen ontvangen over het inschakelen van mobile-first indexatie, Google is hier dus ook in Nederland al druk mee bezig.

IS jouw website Responsive?

We hebben er de afgelopen jaren veel over gelezen, de responsive website. Een responsive website is een website die zich automatisch aanpast aan het formaat van het apparaat. Op een kleine smartphone ziet een responsive website er dus anders uit dan op een gewone computer met een groot beeldscherm. Ook in 2018 zijn er nog steeds websites die niet responsive (of op een andere manier mobielvriendelijk) zijn, maar gelukkig zien steeds meer website-eigenaren de noodzaak in van een mobielvriendelijke website.

Nog niet overtuigd? In onderstaande infographic zie je waarom een mobiele website écht niet langer kan worden uitgesteld. Ook vind je een aantal handige tips en een link naar de mobielvriendelijke test van Google, waar je zelf kan testen hoe je website ervoor staat.

Maak je mobiele website nóg sneller met AMP

Een snelle website wordt steeds belangrijker, zeker op mobiele apparaten is dit het geval. Google is daarom in 2015 het Google AMP-platform gestart. Met AMP kun je heel gemakkelijk je website nóg sneller maken op mobiele apparaten. Dit doet AMP door een uitgeklede versie van je website te maken, hierdoor laden webpagina’s op mobiele apparaten tot wel 4 keer sneller!

Heb je een WordPress of Drupal website? Met de AMP-plugin kun je heel snel aan de slag met AMP. In onderstaande infographic zie je wat AMP voor jouw website kan betekenen. Meer weten over wat AMP precies is en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan dit artikel.

Infographic: Mobiele website; nu of nooit!

Onderstaande infographic laat interessante cijfers zien over mobiele gebruikers en mobiele websites. Daarnaast vind je in de infographic een aantal handige suggesties om je website mobielvriendelijk te maken.

infographic-mobilefirst