Meer vraag naar .nl domeinen door internettrends

, door in

Meer vraag naar .nl domeinen door internettrends

De trends in het internetgebruik, zoals mobiel internetten en social media, hebben ook effect op de vraag naar domeinnamen. SIDN, uitgever van het .nl domein, heeft de trends verder onderzocht om zo een beter inzicht te verkrijgen van de domeinnamenmarkt. SIDN heeft de onderzoeksresultaten gepubliceerd zodat ook jij hier je voordeel uit kunt halen. Deze informatie kan erg interessant zijn voor internetprofessionals en website eigenaren.Logo SIDN

De trends in het internetgebruik, zoals mobiel internetten en social media, hebben ook effect op de vraag naar domeinnamen. SIDN, uitgever van het .nl domein, heeft de trends verder onderzocht om zo een beter inzicht te verkrijgen van de domeinnamenmarkt.

SIDN heeft de onderzoeksresultaten gepubliceerd zodat ook jij hier je voordeel uit kunt halen. Deze informatie kan erg interessant zijn voor internetprofessionals en website eigenaren.

Opvallende trends

Het veranderende surfgedrag kent drie grote trends. Hieronder worden de drie trends binnen internetgebruik aangegeven. Deze trends, of stellingen, worden beoordeeld aan de hand van het onderzoek.

 1. Er is een grote groei in het mobiele internetverkeer. Steeds meer PC´s worden vervangen door tablets en smartphones. Op deze apparaten is het niet altijd even praktisch om een lange domeinnaam in te toetsen.
 2. Mobiele apps vervullen steeds vaker de functie van de corporate website.
 3. Social media domineren de online tijdsbesteding. De tijd die online wordt besteed wordt veelal ingevuld door de social media. Dit zorgt voor een verschuiving in internet gebruik. Men bezoekt hierdoor minder verschillende websites, waardoor links in social media een belangrijkere rol gaan vervullen.

Responsive design

Mobiel verkeer

Zoals het onderzoek aantoont worden PC´s steeds vaker vervangen door mobiele apparaten. Op veel mobiele apparaten is het intikken van een lange url niet erg gemakkelijk. Een kort .nl domein registreren kan hierbij helpen.

Ook het registreren van een .nl domein met afkortingen van je domeinnaam zijn voor mobiele bezoekers gemakkelijker in te voeren. Het mobiele verkeer heeft doorgaans te maken met een kleiner scherm.

Om ervoor te zorgen dat de gebruiksvriendelijkheid van je website hier niet onder lijdt, is het noodzakelijk dat je website ook mobiel goed te bereiken is. Een manier om je website gebruiksvriendelijk weer te geven op alle schermgroottes is responsive design. Door responsive design wordt de webpagina automatisch aangepast op de schermgrootte van de bezoeker.

Domeinnamen

Consumenten die actief zijn op social media registreren meer domeinnamen dan consumenten die niet erg actief zijn op social media. Bedrijven die veel waarde hechten aan social media registreren daarentegen weer minder domeinnamen. De opkomst van social media zorgt ervoor dat mensen slechts een platform bezoeken in plaats van meerdere websites.

50% van de deelnemende bedrijven beschikt over meerdere domeinnamen. Maar een pagina op bijvoorbeeld Facebook of Twitter wordt niet gezien als vervanging voor de bedrijfswebsite, eerder als toevoeging.

De deelnemers van het onderzoek verwachten dan ook niet dat de vraag naar domeinnamen zal afnemen, deze zal eerder gaan toenemen. Meerdere domeinnamen registreren zal daarom erg populair blijven onder bedrijven. Bedrijven kiezen voor meerdere domeinnamen om verschillende marketingacties te ondersteunen of bijvoorbeeld om de merk- of handelsnaam te beschermen.

Constateringen en conclusies

Hieronder worden de belangrijkste conclusies van het onderzoek weergegeven. Het volledige onderzoeksrapport is op te vragen via de website van SIDN.

 • Social media zal het internetgebruik niet doen afnemen, het zal het juist stimuleren. De vraag naar .nl-domeinnamen zal hierdoor ook toenemen.
 • Social media zal geen vervanging worden van actiesites. De vraag naar actiesites zal naar verwachting toenemen door het gebruik van social media.
 • Corporate websites zullen naar verwachting niet vervangen worden door een social media profiel. De huidige rol van corporate websites zal blijven bestaan. Social media profielen blijven de corporate websites ondersteunen.
 • Mobiele apps hebben naar verwachting eerder een positief dan een negatief effect op het gebruik van websites.
 • Apps en social media zorgen volgens 40% van de zakelijke markt voor een toename van het aantal websites en domeinnamen.
 • Ondanks de opkomst van mobiele apparaten worden websites tot dusver niet anders gevonden in zoekmachines. De gebruikers van mobiele apparaten verwachten echter wel een sterke verandering in hun surfgedrag in de komende jaren.
 • Het groeiend gebruik van mobiel internet zal volgens providers niet leiden tot een waardevermindering van domeinnamen.
 • Registrars hebben hun twijfels aan het rendement van parking pages door de opkomst van mobiele apparaten.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van SIDN door Heliview Research & Consultancy uitgevoerd onder 2800 consumenten en 600 deelnemers vanuit de zakelijke markt.

(Bron afbeelding: concept7.nl)