SoHosted bezoekt Web Summit in Dublin

, door in

Web summit 2015 blog
Maandag 2 november rond 6.30 uur vertrokken René, Hindrik en ik (Lauris) vanuit het mistige Drachten om een bezoek te brengen aan de Web Summit in Dublin (dé stad in Europa waar alle grote techbedrijven zoals Facebook en Google gevestigd zijn). Ondanks de mist vlogen we met slechts een kleine vertraging veilig van Amsterdam naar Dublin en kon ons Web Summit avontuur beginnen! In dit blogartikel lees je wat wij geleerd hebben van bekende CEO’s als Michael Dell (Dell computers), Ed Catmull (Disney Pixar) en andere interessante sprekers.

Wat is de Web Summit precies?

De Web Summit is hét tech-event van Europa waar veel aandacht is voor ondernemerschap, marketing en technologie. Naast de vele sprekers geeft de Web Summit startups een podium om hun product te tonen aan het publiek en potentiële investeerders. Startups kunnen onder andere meedoen aan een pitch waarbij ze het tegen elkaar opnemen voor de titel beste startup. Het was extra leuk om te zien dat bij de Alpha wedstrijd de Nederlandse startup Connecterra wist te winnen.

De Web Summit werd dit jaar voor de laatste keer gehouden in The Royal Dublin Society (RDS) in Dublin. Volgend jaar vindt de Web Summit namelijk plaats in Lissabon.

Web summit 2015 summits
De Web Summit 2015 is onderverdeeld in 21 verschillende summits. Dit zorgt er voor dat de Web Summit interessant is voor iedereen die iets met web of tech doet. Naast het programma overdag organiseert de Web Summit ook een Night summit met onder andere een pub crawl. Dan kan het zo maar zijn dat je een Guinness drinkt met één van de beroemde sprekers. Helaas hebben we de pub crawl gemist maar een ‘pint of Guinness’ in de beroemde en gezellige Temple bar hebben we natuurlijk wel gehad!

Temple Bar Dublin

Web Summit dag 1

Op 3 november moesten we vroeg opstaan voor de eerste dag van de Web Summit. Al snel bleek dat we niet de enige waren die naar de Web Summit gingen. Dublin is duidelijk niet berekend op 42.000 techies, de halve stad stond namelijk vast. Gelukkig wist de aardige taxichauffeur ons toch nog op tijd bij de RDS te krijgen.

Michael Dell, CEO Dell Computers

Bij binnenkomst viel direct de grote hoeveelheid startups op, erg leuk om te zien! Toch moesten we snel door, de eerste sessie van de dag was namelijk van Michael Dell, de oprichter en CEO van Dell computers. Dankzij de Web Summit app kun je op je smartphone een schema samenstellen van alle sprekers die je wilt zien. Erg handig! Michael Dell werd in de enorme center stage (zie header) geïnterviewd door een journalist van WIRED magazine.

Het gesprek ging voornamelijk over de recente overname van dataopslagbedrijf EMC door Dell. Omdat VMware, waar wij bij SoHosted ook gebruik van maken voor onze VPS’en, ook onder EMC valt is dit voor ons erg interessant. Michael Dell heeft in de tech wereld een behoorlijk track record als ondernemer en heeft ons geïnspireerd met zijn volgende advies:

“Don’t be afraid to fail, be fearless. I would say, if you find a problem, you want to fix it as fast as you find it. You’re potential is probably far greater than you’ve experienced, if you find a way to throw yourself into challenging situations, you can probably achieve way more than you ever imagined.” Michael Dell

Wat wij er persoonlijk uit hebben gehaald is dat we als “nuchtere” Friezen soms wel wat meer risico mogen nemen en wat meer durf mogen tonen. Vaker uit de comfort zone dus! ;-)

Soren Hagh, Global Marketing Heineken
De volgende spreker die we graag wilden zien was Soren Hagh op de marketing stage. Hij is de marketing baas van Heineken en gaf in zijn presentatie antwoord op de vraag: “Are we ready to win in a world where digital is the new normal?”

Heineken bestaat al sinds 1864, toen er nog geen digitale wereld was en marketing dus compleet anders. De transformatie van traditionele marketing naar digitale marketing wilde Soren graag met ons delen omdat veel bedrijven hier moeite mee hebben, zo ook Heineken. Hij begon zijn presentatie met de woorden: Great brands are made on great products, één van de bekende quotes van Elon Musk. Gelukkig gebruikte hij deze quote niet alleen maar legde hij vervolgens ook uit hoe je als bedrijf ‘great’ kunt worden en hoe je dit kunt gebruiken voor je digitale transformatie . Dit vertelde hij aan de hand van het volgende stappenplan dat voor elk bedrijf geschikt is:

  1. Face reality (De realiteit onder ogen zien)
  2. Define greatness (Definieer grootheid)
  3. Start running (Gewoon beginnen)
  4. Be bold (Wees moedig / gedurfd)
  5. Emrace uncertainty (Omarm onzekerheid)

Het komt er dus op neer dat je je huidige situatie eerst goed in kaart moet brengen en vervolgens je gewenste situatie qua doelstellingen. Daarna gewoon beginnen, maar wel de lat hoog letten en niet bang zijn voor onzekerheid. We vonden het ook mooi om te zien dat een bedrijf zoals Heineken alle online kanalen integraal verwerkt in het DNA van het bedrijf. Anno 2015 wordt bier vooral online vermarkt, en dus niet langer offline aldus Heineken.

Neil Vogel, CEO About.com
De derde spreker met een interessant verhaal die we graag met je willen delen is Neil Vogel. Neil vertelde dat hij 3 jaar geleden is begonnen bij About.com en dat hij een ongeïnspireerd team aantrof met een website die er nog exact hetzelfde uitzag als in 2003.

About.com is een website met content over uiteenlopende onderwerpen zoals gezondheid, reizen en voedsel. De content is geschreven door experts en daarom zeer waardevol. About.com is in de beginperiode van het internet gestart (1997). Mede hierdoor is het bedrijf enorm snel gegroeid. Wanneer je zocht op een bepaald onderwerp in Google kwam je vrijwel altijd about.com tegen en kwamen de bezoekers vanzelf. Hierdoor is het bedrijf een beetje lui geworden. Terwijl het internet razendsnel veranderde vergat about.com te innoveren met als gevolg een bedrijf dat op sterven na dood was. Neil Vogel kreeg bij zijn aanstelling de taak om van about.com weer een succesvol bedrijf te maken.

Om about.com weer succesvol te maken heeft Neil de drie belangrijkste zaken voor een succesvol bedrijf aangepakt.

  1. De bedrijfscultuur
  2. Het product
  3. Alle overige zaken

Neil is begonnen met het aanpakken van de bedrijfscultuur. About.com kreeg een nieuwe missie: We help people. Mediocrity (middelmatigheid) mocht niet langer de standaard zijn binnen About.com. Van medewerkers die zich hier niet in konden vinden werd afscheid genomen. Zij werden vervangen door nieuwe, professionele mensen die juist bovengemiddeld willen presteren.

Neil Vogel - About.com

Vervolgens werd het product aangepakt. De website waar sinds 2003 niets meer aan veranderd was werd volledig opnieuw gebouwd en geschikt gemaakt voor mobiele apparaten. Bovendien werden er nieuwe experts ingehuurd om nog betere content te schrijven dan de content die er al was. Nadat de bedrijfscultuur en het product van About.com op het gewenste niveau waren heeft Neil met zijn team de rest van het bedrijf aangepakt. About.com is nu weer een kerngezond bedrijf die mensen helpt.

Voor ons was deze talk weer een herinnering dat het extra belangrijk is om je als webhostingprovider te onderscheiden. Dit omdat veel hosters zeggen dat ze hetzelfde product aanbieden (webhosting, domeinnaam of een VPS), terwijl dat in de praktijk meestal heel anders is. Om je te onderscheiden is het dus belangrijk om te kiezen voor excellente en onderscheidende diensten en niet genoegen te nemen met gemiddeld.

Dat was dag 1 alweer! Naast de drie genoemde sprekers hebben we nog presentaties gezien van Alexander Klöpping (bekend van DWDD en oprichter van Blendle), Mike Schroepfer (CTO van Facebook) en April Underwood van de populaire communicatietool Slack.

Web Summit dag 2

De eerste dag van de Web Summit was voorbij gevlogen, maar gelukkig hadden we nog twee dagen vol inspirerende prestaties te gaan. Om 10.00 uur was het tijd voor de eerste sessie van dag twee.

Nicola Mendelsohn, head of Facebook Europe
De eerste sessie van vandaag was van Nicola Mendelsohn van Facebook. Zij is verantwoordelijk voor Facebook in Europa. Het thema van deze sessie was: Visual is the new text.

Tijdens het vraaggesprek vertelde Nicola dat Facebook in het begin voornamelijk tekst was, op dit moment voornamelijk foto’s en dat de toekomst volgens Facebook ligt in video. De ice bucket challenge heeft een hele positieve invloed gehad op de groei van Facebook video. Dankzij de challenge hebben veel Facebook gebruikers voor het eerst een video geüpload op Facebook. Binnen Facebook wordt dus verwacht dat video de toekomst is en de nieuwe standaard gaat worden. Met de overname van Oculus rift, een fabrikant van virtual reality brillen en dankzij de overname van Instagram lijkt Facebook helemaal klaar voor die toekomst. Instagram bestaat inmiddels 5 jaar en groeit op dit moment zelfs sneller dan Facebook deed na 5 jaar. We moeten Facebook en Instagram echter niet met elkaar vergelijken, Instagram draait om inspiratie en passie.

Naast de focus op video is Facebook zich compleet gaan richten op de smartphone. Elke ontwikkelaar moest leren coderen voor mobiele apparaten. 3 jaar geleden had Facebook geen enkele omzet van mobiele apparaten, inmiddels komt 3/4 van de omzet van mobiele apparaten. Volgens alle sprekers die aanwezig waren is mobile echt huge en wordt dit feit door de meeste bedrijven onderschat. Wanneer je wakker wordt gebruik je je mobiel en als je gaat slapen weer. Het is een apparaat met een enorme impact en daarom is het belangrijk dat je eigen applicatie of site perfect werkt op een mobile device.

Robert Gentz, Mede-oprichter Zalando
Eerlijk is eerlijk, van de mede-oprichter van Zalando hadden we iets meer enthousiasme verwacht. Toch wist hij nog wel iets grappigs te vertellen. Hoewel Zalando tot nu toe alleen in Europa verkoopt blijken de verschillen toch groter dan gedacht. Zo liet Robert weten dat Nederlanders niet van schreeuwende reclames houden. Hiermee doelde hij natuurlijk op de irritante reclames met gillende vrouwen. In 2011 en 2012 werden de reclames van Zalando in Nederland dan ook uitgeroepen tot de meest irritante reclame. Om je geheugen nog even op te frissen, je kunt de reclames hier bekijken: Zalando reclame 1, Zalando reclame 2. Wat Zalando hiervan geleerd heeft? We moeten ons beter aanpassen aan de lokale markt, ook in Europa zijn de verschillen soms groter dan je denkt zei Robert. Heb je plannen om over de grens te gaan ondernemen, houd hier dan rekening mee.

Web Summit dag 3

Alweer de laatste dag van de Web Summit! Vandaag stonden er nog een aantal beroemde sprekers op het programma. René heeft al weken uitgekeken naar Ed Catmull (CEO van Disney Pixar) en ikzelf wilde graag naar de presentatie van mijn favoriete schrijver Dan Brown (schrijver Da Vinci Code), maar we begonnen de dag met een andere interessante spreker:

Carl Pei, Co-founder OnePlus
OnePlus, voor sommigen wel bekend, is een smartphonefabrikant die in korte tijd 300 miljoen smartphones wist te verkopen. Dit is onder andere gelukt door de uitstekende guerilla marketing die het bedrijf toepast (ook al noemen ze het zelf geen marketing, maar gewoon slim zijn). Het onderwerp van deze talk was dan ook: Guerilla marketing the OnePlus way. Eén van de slimste marketing trucjes die OnePlus heeft toegepast is het invite systeem. De telefoon is alleen te bestellen wanneer je een invite code hebt. Hiermee creëert het bedrijf schaarste, één van de zes beïnvloedingsstrategieën van Robert Cialdini. Het idee achter deze strategie is dat je iets extra graag wilt hebben wanneer het maar beperkt verkrijgbaar is.

OnePlus Web Summit 2015

Naast het invite systeem had OnePlus de Smash the Past actie bedacht. In onderstaand filmpje is te zien dat iemand een telefoon smasht en er een OnePlus voor terug krijgt. Aan het einde van het filmpje wordt de kijker gevraagd om hetzelfde te doen. Volgens Carl Pei wilde één persoon zo graag een OnePlus dat hij zelfs 4 telefoons kapot heeft gegooid!

Dan Brown, Schrijver van o.a. The Da Vinci Code
Een schrijver zou je niet zo 1, 2, 3 op een tech conferentie verwachten. Toch was Dan Brown één van de gasten op centre stage om te discussiëren over techniek, wetenschap en religie.
Het was super tof om te zien hoeveel passie Dan Brown heeft voor het schrijven. Zo liet hij weten dat hij al op zijn 5e zijn eerste boek schreef en altijd de droom heeft gehad om schrijver te worden. Wat bijzonder was om te horen, Dan Brown staat elke ochtend, 365 dagen per jaar, om 04.00 uur op en begint dan direct met schrijven! Waarom zó vroeg zul je denken? Dat doet hij omdat hij dan rechtstreeks uit de droomwereld komt en daardoor beter kan schrijven. Het blijkt maar weer dat succes niet vanzelf komt! Tot slot liet Dan nog weten dat hij altijd het boek schrijft dat hij zelf zou willen lezen.

Dan Brown Web Summit

Ed Catmull, CEO Disney Pixar
Zoals meestal werd het beste voor het laatst bewaard. De laatste spreker van de Web Summit was namelijk Ed Catmull, de baas van Disney Pixar. 20 jaar geleden veranderde Pixar met de computeranimatiefilm Toy Story de filmwereld.

Pixar werd in 1986 opgericht, Ed Catmull was de CEO en Steve Jobs de voorzitter. In 2006 Nam Walt Disney het bedrijf Pixar over, Ed Catmull bleef de CEO. Een grote naam dus als afsluiter, waar vooral René erg naar had uitgekeken. Volgens René is het boek Creativity Inc. van Ed Catmull een must-read voor ondernemers en managers! Ondanks dat Ed Catmull inmiddels al 70 jaar is wist hij nog steeds te inspireren. In zijn talk noemde hij iets wat ook veel terugkomt in het boek: De braintrust. Dit is een groep van mensen binnen Pixar, die zeer bewust zijn van het feit dat eerlijkheid mag. Fouten maken mag. Als er niks fout gaat, is dat de grootste fout die je maakt, omdat je niks nieuws probeert. Een beetje hetzelfde als meneer Dell zei, maar dan nog mooier verpakt :-) Het zet ons ook weer aan het nadenken over onze eigen bedrijfscultuur!

Ed Catmull Web Summit 2015

Na de sessie van Ed Catmull zat de Web Summit 2015 er helaas alweer op. We hebben nog veel meer talks gezien en veel meer gedaan, maar dit is een korte samenvatting. We hebben veel inspiratie opgedaan die we gaan gebruiken om SoHosted de komende jaren nog beter en succesvoller te maken.

Web Summit terugkijken?

Denk je na het lezen van dit artikel, wat jammer dat ik niet aanwezig was bij de Web Summit..! Er staat inmiddels ruim 24 uur aan materiaal op YouTube. Je vindt de video’s op het Web Summit YouTube kanaal. Misschien tot volgend jaar bij de Web Summit in Lissabon!