In 7 stappen naar meer bezoekers: Webanalytics (deel 2/7)

, door in

Uitleg Google Analytics

Dit artikel is het tweede deel van de blogreeks “In 7 stappen naar meer bezoekers” waarin we je tips geven om online succesvoller te worden. In het vorige artikel inleiding op de reeks: “In 7 stappen naar meer bezoekers” schreven we dat het belangrijk is om na te denken over de doelstellingen van je website en wat voor soort websitemodellen er zijn. Ook hebben we je uitgelegd welke manieren er zijn om meer bezoekers op je website te krijgen en wanneer we die gaan behandelen.

Deel twee gaat over Webanalytics; Het meten en analyseren van wat er nou eigenlijk op je website gebeurt.

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je meer bezoekers wilt op je website, maar voordat je daarmee aan de slag kan, moet je eigenlijk eerst weten waar je staat. We moeten dus de huidige situatie in kaart brengen. Dat kun je gemakkelijk doen met een webanalytics pakket zoals Google Analytics. Hiermee kun je straks vergelijken of je echt meer bezoekers hebt getrokken naar je website en of je ook online succesvoller bent geworden. Het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie bepaalt eigenlijk je online strategie.

In dit blogartikel leer je:

 • Hoe je Google Analytics installeert op je website
 • Hoe je kunt zien hoeveel bezoekers je website heeft
 • Hoe je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen
 • Hoe je kunt zien wat je bezoekers doen op je website
 • Wat de basisbegrippen zijn binnen Google Analytics

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis webanalytics pakket waarmee je kunt meten wat er allemaal op je website gebeurt. Met een geschat marktaandeel van 85% in Nederland is Google Analytics verreweg het meest gebruikte webanalytics pakket. Het is bovendien gratis te gebruiken.

Google Analytics geeft inzichten voor het beantwoorden van vragen zoals:
google-analytics-logo

 • Waar komen mijn bezoekers vandaan?
 • Hoe navigeren bezoekers door mijn website?
 • Welke pagina’s worden het meest en langst bekeken?
 • Hoe worden bezoekers klanten?
 • Waar liggen kansen en verbeterpunten in mijn website?
 • Hoeveel bezoekers bevinden zich op dit moment op mijn website?
 • Hoeveel producten heb ik verkocht?
 • Hoeveel contactformulieren zijn er ingevuld?
 • Welke websites sturen bezoekers door en hoeveel levert mij dit op?

De lijst is te lang om op te noemen wat voor inzichten je allemaal uit Google Analytics kunt halen, maar om mee te beginnen zijn bovenstaande punten het belangrijkste.

Werken met Google Analytics

Het goed doormeten van je website kan een lastig klusje zijn. Bezuinig hier echter niet op! Dit is een belangrijk proces dat aan de basis staat van veel beslissingen die je later hierop baseert.

Google biedt zelf veel informatie aan. Bekijk dan ook de lesstof van Google om meer te leren over hoe je kunt starten met Google Analytics.

Google Analytics installeren

Het installeren van Google Analytics is niet moeilijk. In het kort zijn er drie stappen om Google Analytics op de traditionele manier te installeren:

Stap 1 : Google account aanmaken
Om gebruik te maken van Google Analytics is het noodzakelijk om een Google account te hebben. Heb je nog geen Google account? Maak dan een gratis Google account aan.

Maak vervolgens ook je Google Analytics account aan.

Stap 2: Property instellen
Wanneer je jouw Google Analytics account hebt geregistreerd kun je de properties instellen. Je doet dit door in de tab “Beheerder” op “Property-instellingen” te klikken. De property is een soort account waarvoor je de data wilt verzamelen (zoals een website, mobiele website of app).

Je kunt hier Google ook laten weten of je een e-commerce website hebt, of niet. Selecteer: “Ja” om de e-commercerapportages in te schakelen voor e-commerce websites zoals een webshop. In het e-commercerapport kun je verschillende data over bijvoorbeeld het aantal verkochte producten of de conversiepercentages bijhouden.

Stap 3: De trackingcode plaatsen
Je krijgt vervolgens de trackingcode te zien vanuit Google Analytics. Google Analytics volgt alleen de pagina’s waar deze trackingcode wordt vermeld.

Je kunt jouw trackingcode vinden onder Beheerder > Trackinginfo > Trackingcode. Kopieer en plak de code vervolgens in de code van je website direct voor de afsluitende </head> tag van de pagina’s die je wilt laten volgen (meestal alle pagina’s). Wanneer je geen toegang hebt tot de code van je website kun je jouw webbouwer opdracht geven om de code op de genoemde locatie te plaatsen.

Er zijn CMS systemen waarbij je maar één keer je trackingcode in hoeft te voeren. Deze wordt dan automatisch op elke pagina geplaatst. De meeste CMS systemen hebben hiervoor diverse Google Analytics plug-ins.

Na deze stappen is je website voorzien van Google Analytics. Google zal nu beginnen met het verzamelen en bijhouden van de statistieken. De eerste gegevens kun je al binnen 24 uur inzien.

Wil je meer weten over hoe je Google Analytics kunt installeren? Lees dan ook de volgende interessante pagina’s:

Google Analytics voor WordPress
WordPress heeft als meest gebruikte CMS ter wereld handige plug-ins waarmee je heel simpel de installatie van Google Analytics regelt. De “Google Analytics For WordPress” plug-in is daarom een aanrader voor WordPress websites.

Hoeveel bezoekers heeft mijn website?

Wanneer je Google Analytics hebt geïnstalleerd kun je beginnen met het analyseren van de website data. Binnen Google Analytics zijn er verschillende standaard rapporten. Ieder rapport heeft een ander doel en laat andere data zien:

Aantal bezoekers
Iets wat je natuurlijk wilt weten is het aantal bezoekers op je website in een bepaalde periode. Dit kan je heel eenvoudig zien in het tabblad Doelgroep -> Overzicht.

Je kunt rechtsboven een periode kiezen, in onderstaand voorbeeld is gekozen voor een periode van 1 maand. Je ziet een verschil tussen sessies en gebruikers. Het aantal sessies geeft het totaal aantal keer dat er iemand op je website is geweest aan, in het voorbeeld dus 4.798. Het aantal gebruikers, 4.244 in dit geval, zijn de unieke bezoekers van je website. Als iemand je website 2 keer bezoekt telt dit dus als 2 sessies en als 1 gebruiker. Het aantal gebruikers is dus vrijwel altijd lager omdat deze uniek zijn.

Aantal bezoekers Website in Analytics

Waar komen je bezoekers vandaan?
Nu je weet hoeveel bezoekers je website heeft wil je natuurlijk ook weten waar deze vandaan komen. Als je weet waar je bezoekers vandaan komen, en je ziet bijvoorbeeld weinig bezoekers uit Google, e-mail of social media dan kun je besluiten om hier tijd aan te besteden. In de volgende delen van deze 7-delige blogreeks vertellen we je hoe je meer bezoekers uit deze bronnen kunt krijgen.

Om te zien waar je website bezoekers vandaan komen ga je in Google Analytics naar Acquisitie -> Alle Verkeer -> Bron/medium.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat verreweg de meeste bezoekers uit Google / organic komen. Dit zijn de zoekresultaten van Google waar je niet voor hoeft te betalen.
Ook kun je zien dat de bezoekers via Google gemiddeld 3,12 pagina’s bekijken en de website na gemiddeld 1 minuut en 46 seconden verlaten.

Waar komen bezoekers vandaan
Wat doen bezoekers op je website?
Je weet nu hoe je kan zien hoeveel je bezoekers je website heeft en waar ze vandaan komen. Via Analytics is het ook mogelijk om te zien wat bezoekers op je website doen.

Via het tabblad gedrag kun je behoorlijk veel interessante dingen te weten komen over je bezoekers. Via Gedrag -> Site-inhoud -> Alle pagina’s kan je zien hoe vaak bepaalde pagina’s worden bezocht en hoe lang de bezoeker op deze pagina blijft. Blader gerust eens door de verschillende pagina’s die je vind onder gedrag. Via uitstappagina’s kan je bijvoorbeeld zien op welke pagina bezoekers je website verlaten.

Realtime
Hier kun je zien hoeveel bezoekers jouw website op dit moment heeft. Je ziet hier ook op welke pagina’s deze bezoekers zich begeven en hoe ze je website hebben gevonden.

Analytics realtime bezoekers

Conversies
Hier vind je alle informatie gerelateerd aan de doelen die je hebt gesteld. Een behaald doel (conversie) kan een verkoop of een inschrijving tot de nieuwsbrief zijn. Voordat je hier iets aan hebt moet je eerst doelen instellen. Ook de informatie over de e-commerce toepassing is hier terug te vinden en sterk aan te raden wanneer je een webwinkel hebt.

Wat betekent wat in Google Analytics?

Voordat je begrijpt wat je allemaal ziet, is het belangrijk dat je de basis begrippen van Google Analytics kent. Hieronder zie je een overzicht van begrippen die veel worden gebruikt in de rapportages van Google Analytics:

Bezoekers statistieken

Het totaal aantal sessies binnen de geselecteerde periode. Een sessie is de periode waarin een gebruiker actief is op je website.
Bezoekers die binnen een bepaalde periode tenminste één keer je website hebben bezocht.
Het aantal nieuwe gebruikers in een bepaalde periode.
Het totaal aantal weergegeven pagina’s. Herhaalde weergaven van één pagina tellen ook mee.
Het aantal bezoeken welke de betreffende pagina tenminste één keer hebben bekeken. Herhaalde weergaven tellen hier niet mee.
Het gemiddelde aantal bekeken pagina’s per sessie (inclusief herhaalde weergaven). Dit wordt ook wel “bezoekdiepte” genoemd.
De gemiddelde duur van een sessie.
Het percentage bezoekers dat de site weer verlaat zonder “iets te doen”. Dat houdt (meestal) in dat de bezoeker 1 pagina bekijkt en meteen weer weggaat.
Het percentage bezoekers dat je site verlaat vanaf een bepaalde pagina.
Een procentuele schatting van het aantal bezoekers die voor het eerst je website bezoeken.

Bezoeker bron

Bezoekers die gezocht hebben in een zoekmachine (zoals Google) en hier jouw website hebben gevonden.
Bezoekers die rechtstreeks jouw url (www.voorbeeld.nl) hebben ingetikt in een internetbrowser.
Verwijzend verkeer. Dit houdt in andere websites die een link hebben naar jouw website. Je ontvang bezoekers via een andere website.
Verkeer afkomstig van social media (Twitter, Facebook, YouTube, etc.)
Verkeer afkomstig van CPC/PPC campagnes (Google Adwords; de betaalde zoekresultaten in Google).
Bezoekers die via display advertenties jouw website vinden. Dit zijn de advertenties van jou die op andere websites worden geplaatst.
Bezoekers die afkomstig zijn vanuit een verzonden e-mail (campagne).

Tot slot

Dit artikel heeft laten zien hoe je Google Analytics kunt installeren en hoe je het kunt gebruiken. Je weet nu ook hoe je bezoekers kunt meten, hoe je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen en welke pagina’s ze hebben bezocht.

Nu we bezoekers kunnen meten, is het tijd om meer bezoekers naar de website te trekken. In het volgende blogartikel gaan we uitleggen hoe je meer bezoekers op je website krijgt door te adverteren in Google. We gaan je uitleggen hoe jij door zoekmachine adverteren, of Search Engine Advertising (SEA), snel meer bezoekers op je website kunt krijgen. We vertellen welke factoren van invloed zijn, hoe dit werkt en waar je op moet letten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via Twitter, Facebook of Linkedin.

Zeker weten dat je geen tips mist? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief.