Webshop maken met SoHosted website builder

, door in

Webshop maken met SoHosted Website Builder

Maak je gebruik van onze gratis webhosting actie voor horeca ondernemers en beauty- en kapsalons? Dan kun je met je hostingpakket eenvoudig en snel zelf een website of webshop maken met onze gratis website builder. Wil je alleen een website maken? Lees dan ons blogartikel: Aan de slag met SoHosted website builder.

Wil je een webshop maken? Lees dan snel verder, in dit blogartikel laten we je zien hoe je razendsnel een eigen webshop kunt maken, helemaal gratis.

Deze webshop kan je inzetten voor bijvoorbeeld het bestellen van afhaalgerechten of het verkopen van je eigen bierpakket of haarverzorgingsproducten.

Heb je een hostingpakket en domeinnaam aangevraagd en kan je inloggen op Mijn SoHosted? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je eigen webshop!

Stap 1: Website builder openen en template kiezen

Om de SoHosted website builder te openen kun je de volgende stappen volgen:

  • Open Mijn SoHosted
  • Klik op ‘Mijn diensten’
  • Klik op de domeinnaam waarmee je aan de slag wilt
  • Klik op het tabblad ‘Webhosting beheren’
  • Klik vervolgens op ‘Plesk openen’

Je hebt nu twee keuzes, je kunt je webshop gaan maken op je hoofddomein, bijvoorbeeld: kapperleeuwarden.nl of je kunt eerst een subdomein aanmaken, bijvoorbeeld: webshop.kapperleeuwarden.nl.

Als je al een bestaande website hebt op je gekozen domein, die niet met de SoHosted website builder is gemaakt, dan kun je het beste kiezen voor een subdomein. Lees hier hoe je een subdomein kunt aanmaken.

Afhankelijk van je keuze open je nu de SoHosted website builder voor je hoofd- of subdomein. Dit doe je door in Plesk te klikken op ‘SoHosted Website Builder’.

SoHosted Website builder

De webshop builder wordt nu geopend, tijd om een template te kiezen. Je kunt kiezen voor een template uit de categorie ‘E-commerce’, maar een ander template mag natuurlijk ook als je die mooier vindt. Als je een restaurant hebt kun je bijvoorbeeld een template kiezen in de categorie ‘Voedsel’.

We hebben in dit voorbeeld gekozen voor het template ‘La Cle’ in de categorie Voedsel.
Template kiezen

Stap 2: Template aanpassen en webshop module starten

Het template dat we zojuist hebben gekozen wordt nu geopend in de websitebuilder. Het gekozen template bevat standaard een Home, Over ons, Diensten en Contacten pagina. Je kunt ervoor kiezen om deze pagina’s te vullen met je eigen content.

In dit voorbeeld gaan we alleen de homepage aanpassen, de webshop gaan we op de homepage toevoegen. Je kunt er ook voor kiezen om de webshop op een aparte pagina toe te voegen i.p.v. op de homepage.

Je kunt ervoor kiezen om je eigen achtergrond afbeelding toe te voegen, maar ik heb alleen de naam van mijn restaurant aangepast naar SoHosted, Fries restaurant. De tekst nieuwe recepten heb ik vervangen door Webshop.

Alle overige afbeeldingen en teksten heb ik verwijderd, mijn template ziet er nu als volgt uit:

Template aanpassen

Webshop widget toevoegen

Nu is het tijd om de webshop-module toe te voegen aan de website. Klik in het hoofdmenu van de website builder op het winkelwagentje met de knop ‘Commercie’. In het menu klik ik nu op ‘ECWID’.

De ECWID webshop wordt nu toegevoegd aan je pagina met enkele voorbeeld producten. Wil je dit niet op de homepage? Voeg de ECWID webshop dan toe op een andere pagina naar keuze.

Webshop widget verslepen

Omdat de webshop widget nog niet op de juiste plek staat slepen we deze naar onderen zodat deze onder de tekst ‘Webshop’ komt te staan. Afhankelijk van je voorkeur kun je het formaat van je webshop widget groter of kleiner maken. Je kunt dit later altijd nog aanpassen als je eigen producten in de webshop staan.

Stap 3: Account maken om je webshop te beheren

Om de webshop te beheren ga je met je muis over de webshop module. Rechtsboven verschijnt nu een potlood icoontje, klik met je muis op het potlood en vervolgens op ‘Eigenschappen’.
Webshop module

Er verschijnt nu een nieuw menu met daarin de knop Winkel Beheren’. Klik op deze knop. Het Ecwid controle paneel wordt nu geopend en er is automatisch een account voor je aangemaakt. Gefeliciteerd, je hebt de eerste stap gezet naar je eigen webshop!

Vanaf nu kun je jouw webshop altijd beheren vanuit de website builder door op het potlood te klikken en vervolgens op ‘Eigenschappen’.

Er is een account voor je aangemaakt, maar niet met je eigen naam en e-mailadres. Het is belangrijk om dit aan te passen, dit kun je doen door rechtsboven te klikken en vervolgens te klikken op ‘Profiel’ (zie afbeelding).

Profiel aanpassen

Vul in het profielscherm je Naam, bijnaam en zakelijke e-mailadres in en klik rechtsboven op ‘Opslaan’.

Open vervolgens je zojuist opgegeven e-mailadres. Open de e-mail van Ecwid en valideer je account door op de link te klikken.

Algemene instellingen

Klik nu in het linkermenu op ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’. Het is belangrijk dat je alle velden hier invult onder de kopjes Winkelnaam en webadres, Bedrijfsnaam en e-mail en Bedrijfsadres. Onder het tabblad Formaten & Eenheden zetten we de Tijdzone op ‘Europa / Amsterdam’ en de tijd weergave indeling op ‘uu:mm’.

Onder het kopje Belastingen kun je een belastingtarief instellen voor je webshop zodat klanten direct de juiste hoeveelheid belasting kunnen betalen. In het menu E-mail is het belangrijk om naar onderen te scrollen en de e-mailinstellingen in te stellen.

Klik op ‘Wijzig’en vul vervolgens bij afzendernaam de naam van je bedrijf in. Vul bij E-mail opslaan je e-mailadres in en doe hetzelfde bij Beheermeldingen verzenden aan.

Bij Logo kun je een bedrijfslogo uploaden die de klant op de factuur terugziet.

Stap 4: Producten toevoegen aan je webshop

Je hebt nu een Ecwid-account waarmee je je webshop kunt beheren. Aan de linkerkant bevindt zich het menu waarmee je eenvoudig je webshop kunt beheren.

We gaan nu eerst producten toevoegen aan je webshop. Dit kun je doen door te klikken op ‘Catalogus’.

Voorbeeld producten verwijderen

Allereerst gaan we de voorbeeldproducten verwijderen uit de webshop. Dit doen we door linksboven alle 9 producten te selecteren en vervolgens onderaan de pagina, onder het kopje ‘Producten verwijderen’ te klikken op de knop ‘Verwijder 9 geselecteerd’.

Eigen product(en) toevoegen)

Je webshop is nu leeg, tijd om je eigen product toe te voegen!
Om dit te doen klik je op de blauwe knop ‘Nieuw product’. Je kunt nu een Product toevoegen met afbeeldingen een omschrijving en een prijs.

In dit voorbeeld voeg ik een borrel verrassingsbox toe met daarin lekkere biertjes, wijn, worst en kaas die ik normaal gesproken in mijn restaurant verkoop. Je kunt natuurlijk een mooie foto maken van dit product, helaas heb ik deze niet dus heb ik een rechtenvrij foto van internet gehaald.
De borrel verrassingsbox geef ik een prijs van € 35,00. Onder het tabblad BTW en verzending geef ik vaste verzendkosten op van € 4,95. Vergeet niet om te klikken op ‘Opslaan’.

Product toevoegen

Je hebt nu je eerste product toegevoegd in je webshop. Wil je kijken hoe dit er uit ziet? Klik dan op het kruisje rechtsboven om Ecwid te sluiten. Klik bij het sluiten op de knop ‘Toepassen’.

Omdat er toch nog geen bezoekers zijn op mijn webshop ga ik deze nu publiceren door linksboven in de website builder te klikken op ‘Publiceren’.

Je kunt nu je domeinnaam openen in je browser om je webshop te bekijken. Yes, de borrel verrassingsbox staat nu op in de webshop!

Eerste product

Ga terug naar de website builder en open je webshop, want we zijn er nog niet helemaal.

Als je wilt kun je nog meer producten gaan toevoegen aan je website. Heb je bijvoorbeeld een afhaal- of bezorgmenu dan kun je deze ook toevoegen.

Stap 5: Bezorging & afhalen

Een van de belangrijkste aspecten van een webshop is natuurlijk het bezorgen en afhalen van bestellingen. Onder het kopje Bezorging & afhalen kan je dit instellen voor je webshop.
Je hebt twee opties, afhalen of bezorgen.

Afhalen op bepaalde tijden (takeaway)

Omdat ik een restaurant ben heb ik ingesteld dat mijn bestellingen kunnen worden afgehaald, deze optie heet ‘Afhalen in winkel. Klik op ‘Acties’ -> ‘Bewerken’ voor meer instellingen. Onder het kopje: Vraag voor afhaaldatum en tijd bij kassa kan ik de klant vragen hoe laat hij zijn bestelling wil afhalen. Hier kan ik ook mijn openingstijden invullen en hoe lang het duurt om een order klaar te maken.

Ik heb nu als verwerkingstijd 1 uur ingesteld, dit betekent dat als een klant om 16.00 uur besteld hij als afhaaltijdstip alleen 17.00 uur of later kan kiezen.

Je kunt dit testen op je webshop door een bestelling te plaatsen en te kiezen voor afhalen.

Winkel tijden afhaal

Lokale bezorging (delivery)

Bezorg je alleen lokaal, bijvoorbeeld omdat je een restaurant bent? Ook dit kun je instellen.
Onder zones kun je je eigen zone maken.

In onderstaande instellingen heb ik ingesteld dat ik alleen in Nederland, in Friesland in de postcode 9202* bezorg. Als iemand probeert te bestellen met een andere postcode dan 9202 krijgt die de melding dat het niet mogelijk is.

Bestemming zones

Je kunt dit testen door je website te bezoeken en een bestelling te plaatsen met verzending.

Landelijke verzending

Wil je landelijke verzending gaan doen? Dit kan natuurlijk ook. Je kunt dan bijvoorbeeld Post NL als verzendmethode toevoegen.

Stap 6: Betaalmethodes

Natuurlijk moeten bestellingen ook betaald worden. Als je wilt kun je klanten online laten betalen, zo weet je zeker dat je je geld krijgt voordat je hoeft te leveren. Als je alleen afhalen doet kan je natuurlijk ook kiezen voor betalen op locatie, deze keuze moet je zelf maken.

iDeal betalingen via Mollie

De makkelijkste manier is om een account te maken bij de payment provider Mollie, hiermee kun je iDeal als betaalmethode aanbieden. Zorg dat je alle stappen bij Mollie doorloopt om een Mollie account aan te maken met iDeal als betaalmethode. Het volledig goedkeuren van je account kan enige tijd duren.

In je Mollie account krijg je een API key. Om je webshop te testen kan je eerst aan de slag gaan met de Test API-key, deze vind je binnen Mollie onder ‘Developers’ -> API-Keys.

Mollie activeren in je webshop

Om Mollie te testen ga je in je webshop naar de pagina ‘Betaling’. Klik onder de betaalmethode Mollie op de knop ‘Mollie instellen’. Vul hier je test API-key in. Scroll nu verder naar onderen, hier zie je het kopje: Verzendnaam bij het afrekenen. Hernoem deze naar: Betalen met iDeal. Hierdoor is het voor klanten direct duidelijk dat je met iDeal kan betalen, de meest gebruikte betaalmethode in Nederland.

Klik vervolgens op ‘Wijzigingen opslaan’. Mollie is nu toegevoegd als betaalmethode. De optie Contant betalen kun je uitschakelen als je dit niet wilt aanbieden.

Betaalmethodes

Het is nu tijd om je Mollie betaalmethode te testen. Kies tijdens het bestellen voor de betaalmethode ‘Betalen met iDeal’. Omdat er een test API-Key is gekoppeld kun je nu een nep betaling uitvoeren. Controleer na het afronden van je bestelling of je deze terugziet in je webshop onder ‘Verkopen’. In je Mollie account kan je ook zien of de testbetaling goed is binnengekomen.

Als alles goed werkt dan is je webshop klaar voor gebruik. Vergeet niet om de Mollie Test API-key te vervangen door de Live API-key.

Stap 7: Order verwerken

Gefeliciteerd! Je webshop is nu zo goed als klaar om te gaan verkopen.

Nu je webshop klaar is en je wellicht enkele testbestellingen hebt geplaatst is het tijd om orders te gaan verwerken. Onder het tabblad verkopen vind je een overzicht van alle binnengekomen orders. Hier kun je de order statussen verwerken, de klant ontvangt dan automatisch een e-mail.

Orders verwerken

Stap 8: Je webshop beveiligen met SSL

Voordat je echt gaat verkopen is er nog één laatste belangrijke stap.

Wanneer je een webshop hebt die persoonsgegevens of betalingen verwerkt dan is het verplicht om deze te beveiligen met SSL. Bij onze webhosting kun je gebruikmaken van gratis SSL via Let’s Encrypt. Lees hier hoe je een gratis SSL certificaat installeert.

Nadat je het Let’s Encrypt SSL certificaat hebt aangevraagd kun je in de website builder instellen dat alles via SSL moet verlopen. Klik rechtsboven op het tandwiel icoontje en vervolgens op ‘Instellingen’.

Selecteer ‘Publiceer site met geforceerde HTTPS’ en klik op toepassen.

SSL

Klaar om te verkopen!

We wensen je veel succes met je webshop en hopen natuurlijk dat je veel gaat verkopen!
Is alles gelukt? We vinden het leuk als je jouw webshop met ons wilt delen.

Kom je ergens niet uit? Ecwid heeft veel documentatie beschikbaar om je te helpen met je webshop.