WordPress 5.0 nu beschikbaar

, door in ,

6 december was het zover, versie 5.0 van het populaire CMS WordPress werd uitgebracht. In deze langverwachte update zitten een aantal grote veranderingen zoals de volledig nieuwe Gutenberg editor en een nieuw standaard thema. In dit blogartikel lees je wat er is verandert en waar je op moet letten als je jouw website veilig wilt updaten naar WordPress 5.0

Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

Voordat je jouw WordPress website gaat updaten is het handig om te weten welke vernieuwingen je kunt verwachten in WordPress 5.0. In onderstaand filmpje krijg je alvast een idee van de mogelijkheden in WordPress 5.0.

Gutenberg editor

De grootste wijziging in WordPress 5.0 is de nieuwe Gutenberg editor. Deze editor vervangt de huidige editor die bij berichten en pagina’s wordt gebruikt. De Gutenberg editor werkt in tegenstelling tot de ‘oude’ editor met blokken.
WordPress 5.0 - gutenberg editor

Dankzij deze blokken kan je eenvoudig afbeeldingen en teksten op de juiste locatie in je website plaatsen. Hierdoor is het eenvoudiger om je website aan te passen naar je eigen wensen en huisstijl, zonder dat je hiervoor speciale plugins nodig hebt. WordPress begon ooit als een systeem voor blogs, maar wordt inmiddels gebruikt voor alle type websites. Met de komst van de nieuwe editor kruipt WordPress meer in de rol van sitebuilder.

Gutenberg editor testen
Benieuwd naar de nieuwe Gutenberg editor? Je kunt de nieuwe Gutenberg editor alvast testen zonder dat je hoeft te updaten naar WordPress 5.0.

Wil je wel updaten naar WordPress 5.0 maar niet de nieuwe Gutenberg editor gebruiken? Ook dat is mogelijk. De klassieke editor wordt nog steeds ondersteunt. Om de klassieke editor te blijven gebruiken moet je deze als plugin installeren. Dit doe je eenvoudig door in WordPress te klikken op ‘Plugins’ -> ‘Nieuwe plugin’ en vervolgens te zoeken op ‘Classic editor’. Klik nu op ‘Nu installeren’. De klassieke editor zal nog ondersteund worden tot 31 december 2021.

Nieuw standaard thema

Naast de lancering van de Gutenberg editor is er nog een andere grote verandering in WordPress 5.0. Er is zoals (bijna) elk jaar een nieuw standaard thema toegevoegd, Twenty Nineteen. Dit thema is uiteraard geschikt gemaakt voor de Gutenberg editor en WordPress 5.0.
WordPress theme twenty nineteen

Veilig updaten naar WordPress 5.0

Updaten naar WordPress 5.0 is eenvoudig, maar zorg wel dat je goede voorbereidingen treft.

Back-up
Zoals altijd raden we aan om een back-up te maken voordat je gaat updaten. Wanneer je gebruikmaakt van onze nieuwe hostingpakketten met Plesk dan kun je eenvoudig een back-up maken via de back-up manager. Maak je nog gebruik van Helm control panel? Maak dan handmatig een back-up of gebruik hiervoor een WordPress plugin.

PHP-versie
Naast het maken van een back-up is het belangrijk om de PHP-versie van je hostingpakket te controleren en indien nodig te updaten. WordPress 5.0 werkt alleen met PHP 7 of hoger. We raden aan om de hoogst mogelijk PHP-versie in te stellen. Bekijk onze beginnershandleiding PHP-versie instellen voor Plesk. Of de veelgestelde vraag over PHP-versies voor Helm control panel.

Zorg dat je website op minimaal PHP 7 draait voordat je gaat updaten naar WordPress 5.0 en test goed of je website nog werkt met de nieuwe PHP-versie. Heb je een back-up gemaakt en draait je website op PHP 7 of hoger dan kan je nu WordPress gaan updaten. Voordat je WordPress gaat updaten raden we aan om je website in onderhoudsmodus (maintenance mode) te plaatsen. Dit kan met een WordPress plugin. Het updaten van WordPress doe je eenvoudig door in te loggen op je WordPress website en op bijwerken te klikken.

Regelmatig updaten
Het regelmatig updaten van WordPress is belangrijk om je website veilig te houden en om je website te beschermen tegen hackers. Twijfel je of je voldoende kennis hebt om bovenstaande uit te voeren? Vraag dan je websitebouwer om je website voor je te updaten.