Een WordPress website maken in 8 stappen! (2/3)

, door in

WordPress website maken in 8 stappen - Deel 2 - Header

Welkom bij het tweede deel van de blogreeks “Een WordPress website maken in 8 stappen!”. In het eerste deel heb je geleerd hoe je WordPress moet installeren en hoe je kunt inloggen in de WordPress omgeving van jouw website. In dit tweede deel van de reeks leer je hoe je een nieuwe pagina aanmaakt, hoe je een bericht schrijft voor op je website en hoe je een ander thema installeert.

Stap 3: Je eerste pagina maken!

WordPress is in eerste instantie gebouwd als systeem voor blogs. Wanneer je WordPress net hebt geïnstalleerd zal het je ook opvallen dat je voorpagina een bericht laat zien genaamd “Hello World!”. Wil je een blog beginnen? Dan kun je deze derde stap overslaan.

Pagina aanmaken
Aan de slag! We starten met het maken van een homepage voor jouw website. Deze stappen kun je ook doorlopen als je een willekeurige andere pagina wilt maken, bijvoorbeeld een contactpagina.

Aan de linkerkant in het WordPress beheerpaneel zie je het tabblad ‘Pagina’s’. Ga met je muis over dit tabblad en en selecteer ‘Nieuwe pagina’ in het menu dat verschijnt.

Navigeren naar nieuwe pagina maken

 

Je wordt nu doorgestuurd naar een nieuwe pagina. Allereerst voer je bij ‘Titel’ “Home” in. Nadat je de nieuwe pagina deze titel hebt gegeven klik je op de blauwe knop ‘Publiceren’.

Nieuwe pagina toevoegen

 

Je hebt nu succesvol een homepagina gemaakt! Wil je naast je homepagina ook nog een blog op jouw website? Herhaal dan bovenstaande stappen en vervang de titel “Home” voor “Blog”!

De ‘Home’ pagina als homepage instellen
Je hebt zojuist de pagina “Home” aangemaakt, alleen om deze werkend te krijgen moet je een instelling in WordPress veranderen. Dit doe je door naar het tabblad ‘Instellingen’ te gaan en in het menu te kiezen voor ‘Lezen’.

Navigeren naar instellingen - lezen

 

Op de pagina, die je te zien krijgt, vink je onder ‘Jouw homepagina toont’ de optie ‘Een statische pagina’ aan. Vervolgens kies je in de dropdown naast “Homepagina:” voor “Home” en naast “Berichtpagina:” voor “Blog” als je toch een blog wilt behouden. Geen blog? Kies dan voor “ — Selecteren –”

Voorbeeld lezen instellingen - statische pagina tonen

 

Je navigatiemenu instellen
Wanneer je naar je website gaat is er waarschijnlijk al een navigatiemenu aanwezig. Alleen is de kans groot dat deze niet klopt. Je kunt dit menu aanpassen onder het tabblad ‘Weergave’ en kies daarna voor ‘Menu’s’.

Navigeren naar Menu's

 

Je hebt op dit moment nog geen menu’s voor je website. Die gaan we direct maken. Dit kun je doen door naast ‘Menunaam’, bijvoorbeeld, in te vullen ‘navigatiemenu’, daarna klik je op ‘Menu aanmaken’.

Menu aanmaken - WordPress

 

Je hebt nu een menu aangemaakt. Nu moeten de pagina’s die je eerder hebt gemaakt worden toegevoegd aan het menu.

Selecteer, naast het veld waar je zojuist een menu hebt aangemaakt, de pagina’s die je in je menu wilt hebben. In dit geval is dit ‘Home’ en ‘Blog’. ‘Home’ is een statische pagina en ‘Blog’ is de pagina met alle blogberichten.

Menu items selecteren

 

Nadat de pagina’s zijn aangevinkt die in je in het menu wilt klik je op de knop ‘Aan menu toevoegen’. De pagina’s worden nu aan het menu toegevoegd.

Belangrijk is, dat je bij ‘locatie tonen’ een locatie voor het menu kiest, in de meeste gevallen zal dit “Primair” of “Hoofdmenu” heten.

Menu in hoofdmenu tonen

 

Je hebt nu succesvol een pagina en een menu aangemaakt voor op je website! Je kunt alle pagina’s op jouw WordPress website bekijken onder het tabblad ‘Pagina’s’, waarna je kiest voor ‘Alle pagina’s’. Hier kun je alle pagina’s beheren en aanpassen.

Stap 4: Een blogbericht schrijven

Wil je verder gaan met een blog op je website? Dan kom je uit bij de ‘Berichten’ functie. Net zoals je in bovenstaande stap een pagina hebt aangemaakt, kun je onder ‘Berichten’ een bericht aanmaken.

De blogberichten die je maakt verschijnen op de pagina “Blog” als je in de vorige stap ervoor hebt gekozen een blogpagina aan te maken.

Verschil tussen een pagina en een blog?

Voordat we aan de slag gaan met het aanmaken van een blogbericht is het belangrijk om het verschil te weten tussen een pagina en een bericht.
In WordPress is het mogelijk om zowel een bericht als een pagina aan te maken. Een bericht wordt in WordPress automatisch geplaatst op je blogpagina. Op de blogpagina kun je zoveel berichten toevoegen als je wilt. Al deze losse berichten samen vormen je blog. Een voorbeeld van een blogbericht is het bericht dat je nu leest, deze maakt onderdeel uit van het SoHosted blog.

Naast een bericht is het ook mogelijk om een pagina te maken. In tegenstelling tot een blog bevat een pagina statische content. Op een pagina kun je geen losse berichten toevoegen, maar je kunt wel altijd de inhoud van de pagina aanpassen.

Een voorbeeld van een pagina die je op de meeste websites ziet is een contactpagina met daarop bijvoorbeeld de openingstijden, een telefoonnummer en een e-mailadres om contact te kunnen opnemen. Een pagina neem je op in het menu van je website.

Eerder in de handleiding heb je, als je graag een normale website wilt opzetten, een “Home” pagina gemaakt. Het blogbericht dat je nu gaat maken zal op de pagina “Blog” verschijnen.

Aan de slag met het maken van een blogbericht

Wil je graag een blog bericht toevoegen aan je website? Navigeer dan met je muis naar het tabblad ‘Berichten’ en selecteer in het menu ‘Nieuw bericht’.

Navigeren naar nieuw bericht

 

Je kunt nu een nieuw bericht toevoegen door titel en inhoud te vullen met de gewenste content. Wanneer je klaar bent met je eerste bericht klik je op de knop ‘Publiceren’ waarna je bericht live staat op je website!

Nieuw bericht toevoegen

 

Stap 5: Hoe installeer je een WordPress thema?

Om te voorkomen dat iedere WordPress website hetzelfde uiterlijk heeft en omdat je natuurlijk een website wilt die past bij je stijl is het mogelijk om thema’s te installeren!
Om een thema te installeren ga je in het linkermenu naar het tabblad ‘Weergave’. Kies vervolgens in het menu dat verschijnt voor ‘Thema’s’.

Navigeren naar Thema's pagina

 

Je wordt nu doorgestuurd naar de pagina met een overzicht van alle geïnstalleerde thema’s. Klik hier op het grote vlak met de ‘+’ om door te gaan naar de pagina waar je een nieuwe thema kunt kiezen en installeren.

Thema's pagina

 

Aangekomen op de pagina ‘Thema’s toevoegen’ kun je kiezen uit allerlei thema’s. Neem eens een kijkje tussen de verschillende thema’s en klik op ‘Voorbeeld’. Sluit het thema aan op jouw wensen? Dan kun je deze installeren.

Thema's toevoegen pagina

 

Een voorbeeld van het thema zal zich openen en je krijgt een voorbeeld van hoe jouw website eruit komt te zien met dat thema. Tevreden? Klik dan op ‘Installeren’ en ‘Activeren’, waarna jouw thema is geïnstalleerd. Je kunt bij de meeste thema’s nog aanpassingen doen.

Thema installeren knop Thema activeren knop

 

Betaalde thema’s

Je hebt nu een nieuw thema geïnstalleerd op jouw WordPress website! Naast de gratis thema’s, die je direct kunt installeren vanuit WordPress, kun je ook betaalde thema’s kopen voor je website. Themeforest is een goed voorbeeld van een website waar je betaalde thema’s kunt kopen. Hoe je deze moet installeren hangt af van het thema dat je koopt. Kijk daarom altijd of er een installatiehandleiding bij wordt geleverd!

De WordPress Customizer

Om ervoor te zorgen dat het gekozen thema nog beter aansluit op jouw wensen kun je gebruik maken van de ‘Customizer’. Deze functie staat wederom onder het tabblad ‘Weergave’ aan de linkerkant en biedt per thema verschillende opties om het thema naar je eigen hand te zetten.

Instellingen die altijd ingesteld kunnen worden in de customizer zijn:

  • Site-identiteit
  • Menu’s
  • Statische voorpagina
  • Footer

De customizer maakt het voor jou nog makkelijker WordPress naar eigen hand te zetten.

Meer leren over een wordpress website maken!

Je hebt in dit blog succesvol een thema geïnstalleerd, een pagina gemaakt en een blogbericht aangemaakt! Met deze kennis kun je een basis WordPress website maken en onderhouden.

We begrijpen dat je nog veel meer wilt gaan leren over het maken van een WordPress website. In een WordPress website maken in 8 stappen deel 3 leer je over een aantal belangrijke instellingen, zoals het installeren van plug-ins en het up-to-date houden van je WordPress website.