Een WordPress website maken in 8 stappen! (3/3)

, door in

WordPress website maken in 8 stappen - Deel 3 - Header

Welkom bij het derde en daarmee laatste deel van de blogreeks “Een WordPress website maken in 8 stappen!”. In de vorige blogs heb je geleerd hoe je WordPress met één klik kunt installeren, hoe je een nieuw thema installeert en hoe je berichten en pagina’s aanmaakt op je WordPress website. In dit laatste deel leer je over het installeren van plugins, de belangrijkste instellingen en over hoe je WordPress up-to-date en veilig houdt.

Stap 6: Hoe installeer je plugins op in WordPress?

Het is goed mogelijk dat je naast alle functies die standaard in WordPress zitten, ook nog andere functies wilt toevoegen aan je website. Dit kan bijvoorbeeld een contactformulier zijn. Je kan een formulier zelf maken, maar met WordPress kun je ook plugins installeren. Met een plugin kun je heel snel een extra functie toevoegen aan je WordPress website.

Een plugin kun je gemakkelijk installeren via het tabblad ‘Plugins’, waarna je kiest voor ‘Nieuwe plugin’.

Je krijgt nu een aantal uitgelichte plugins te zien. Je kunt op de pagina ook zoeken naar plugins. Een voorbeeld van zo’n plugin is Contact form 7, waarmee je een contactformulier kunt plaatsen op je website. In dit voorbeeld gaan we ‘Contact Form 7’ installeren. Deze plugin is een van de meest gebruikte plugins voor contactformulieren en de kans is groot dat je deze goed kunt gebruiken!

WordPress plugin contact form 7

Allereest ga je in de zoekfunctie opzoek naar, in dit geval, “Contact Form 7”. Je wordt doorgestuurd naar een nieuwe pagina, waarin de plugin hoogstwaarschijnlijk links bovenaan klaar staat.

Klik vervolgens op ‘Nu installeren’. Als het installeren klaar is kun je de plugin direct activeren door op ‘Activeren’ de klikken.

De plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd! Hoe je een plugin moet gebruiken verschilt per plugin, omdat elke plugin ook weer een andere functie heeft. Wil je precies weten hoe je een geïnstalleerde plugin moet gebruiken, kijk dan in de handleiding of het stappenplan van de partij die de plugin heeft gemaakt.

Plugins die je geïnstalleerd hebt zijn terug te vinden onder het tabblad ‘Plugins’ waarna je kiest voor ‘Geïnstalleerde plugins’. Hier kun je plugins verwijderen en deactiveren.

Opzoek naar de beste plugins? Lees dan ons blogbericht over de 10 gratis WordPress plugins die je niet mag missen.

Stap 7: Wat zijn de belangrijkste instEllingen in WordPress?

Om ervoor te zorgen dat je WordPress website zoekmachine-vriendelijk is en toekomst-proof zal zijn, raden wij je aan een paar instellingen aan te passen in WordPress.

Titel en ondertitel

We beginnen met de titel en ondertitel van je website. De titel kan de naam van jouw bedrijf, blog of eigen naam zijn. De ondertitel is een kleine beschrijving van jouw website, bijvoorbeeld: “De beste bloemen, vers van het land”. Beide zijn tussentijds aan te passen.

Titel en ondertitel instellen

Deze instelling is te vinden onder het tabblad ‘Instellingen’ waarna je kiest voor ‘Algemeen’.

Navigeren naar Instellingen - Algemeen

Bericht Samenvatting

Maak je gebruik van berichten op je website? WordPress laat standaard het hele bericht zien. In de meeste gevallen is het fijn dat er alleen maar een klein gedeelte van het bericht wordt vertoond, ook wel een samenvatting, zodat bezoekers toch een kleine indruk krijgen van het blogbericht.

Voorbeeld van een samenvatting

Wil je een samenvatting tonen? Dit kun je instellen door onder het tabblad ‘Instellingen’ te kiezen voor ‘Lezen’.

Navigeren naar Instellingen - Lezen

Op de pagina die verschijnt zie je naast het kopje ‘Voor elk artikel in de feed, toon’ twee keuzes. Je kiest hier voor ‘Samenvatting’. Dit zorgt ervoor dat bezoekers een kleine samenvatting van het bericht krijgen te zien, in plaats van het gehele bericht.

Artikel in feed tonen - samenvatting

Zoekmachine zichtbaarheid

Tijdens het maken van je website is het handig als Google niet direct jouw website opneemt in de zoekresultaten. Wanneer Google jouw website al opneemt in de zoekresultaten voordat deze af is komen bezoekers op een website die nog niet af is, dat wil je liever niet. Bovendien neemt Google dan pagina’s op in de zoekmachine die nog niet af zijn. Om dit probleem te voorkomen is het aan te raden, in te stellen dat Google jouw website niet mag crawlen. Op deze manier verschijn je ook nog niet in Google en kun je jouw vindbaarheid nog even uitstellen.

Je kunt dit instellen door in het tabblad ‘Instellingen’ naar ‘Lezen’ te gaan.

Navigeren naar Instellingen - Lezen

Op de pagina kun je naast het kopje ‘Zoekmachine zichtbaarheid’ kiezen voor ‘Blokkeer zoekmachines om te website te indexeren’.

Zoekmachines blokkeren optie

Jouw website wordt nu niet geïndexeerd door Google. Vergeet niet deze instelling weer uit te zetten, wanneer jouw website klaar is voor het grote publiek. Anders is jouw website namelijk niet vindbaar in Google en dat kost bezoekers.

Permalink

Google vindt het prettig als het jouw website kan begrijpen. Wanneer Google jouw website goed begrijpt, zal jouw website beter vindbaar zijn in de zoekmachines. Dit kun je onder andere bereiken door goede permalinks in te stellen.

Een voorbeeld van een permalink die Google begrijpt is “bloementuin.nl/vazen/glas-of-kunststof” terwijl WordPress standaard “bloementuin.nl/?p=142” gebruikt. Je kunt begrijpen dat het laatste voorbeeld minder begrijpelijk is voor Google. Hieronder twee voorbeelden hoe het eruit ziet in Google.

Voorbeeld slechte permalink Voorbeeld goede permalink

Je kunt dit veranderen door onder ‘Instellingen’ naar ‘Permalinks’ te gaan.

Navigeren naar Instellingen - Permalinks

Aanbeland op de pagina kies je voor een aangepaste structuur. Dit ziet er als volgt uit:

Aangepast structuur WordPress voorbeeld

En dat was het! Google zal aan de vorm van jouw links nu beter begrijpen waar een pagina of bericht over gaat.

Stap 8: Wat moet je doen om je WordPress website up-to-date te houden?

Een website bouwen is één ding, maar het is natuurlijk van belang dat je WordPress website ook veilig en up-to-date blijft. In het paneel van het hostingpakket (Plesk), is er de WordPress Toolkit. Deze toolkit bevat allerlei functies voor het beheer van jouw WordPress website. Zo kun je WordPress automatisch laten updaten, een back-up maken en de beveiliging van jouw WordPress website checken.

Header WordPress Toolkit blog

Meer weten over de toolkit, bekijk dan ons blogbericht “Eenvoudig je WordPress beheren met de WordPress Toolkit!

Heb je geen zin om zelf je website up-to-date te houden? Kies dan voor Managed WordPress hosting. Onze experts zorgen er voor dat je WordPress website altijd up-to-date is.

Je hebt nu succesvol een WordPress website gemaakt!

Gefeliciteerd! Je bent aan het einde gekomen van deze driedelige blogreeks. Je hebt nu je eigen WordPress website gemaakt en online staan! Vanaf nu kun je aan de slag gaan met opbouwen van je website!  Wij van SoHosted willen er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat jouw WordPress website succesvol wordt en dat je veel bezoekers mag verwelkomen op je website. Houd ons blog goed in de gaten voor handige tips!

Voor een succesvolle website is snelheid erg belangrijk, gelukkig hebben we een blog geschreven met 5 tips voor een snelle WordPress website.

Wil je meer bezoekers op je website? Kies dan voor SoHosted rankingCoach om eenvoudig hoger in Google te komen. Ook kun je in Mijn SoHosted ons gratis E-book downloaden met 7 tips om meer bezoekers te krijgen op jouw website!