In 7 stappen naar meer bezoekers: Google Adwords (deel 3/7)

, door in

Adverteren in Google AdWords
Dit artikel is het derde deel in de blogreeks “in 7 stappen naar meer bezoekers” waarin we je tips geven om online succesvoller te worden. In de vorige twee artikelen: inleiding op de reeks en webanalytics hebben we je geleerd welke websitemodellen er zijn en hoe je kan zien hoeveel bezoekers je website heeft en wat deze bezoekers op je website doen.

Deel 3 gaat over adverteren binnen zoekmachines; Via zoekmachines is het mogelijk gericht te adverteren op door jou gekozen zoekwoorden. Dit kan je in korte tijd veel waardevolle bezoekers opleveren. Wil je direct meer bezoekers op je website? Lees dan dit artikel en ga aan de slag!

In dit blogartikel leer je:

 • Wat Google AdWords is en hoe het werkt (Let op, Google Adwords heet sinds kort; Google Ads)
 • Het verschil tussen organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten
 • De voor- en nadelen van Google AdWords
 • Hoe je zelf aan de slag kunt met Google AdWords

Wat is Google Adwords?

Google Adwords is de naam van het advertentieprogramma om in de zoekmachine van Google te adverteren. Natuurlijk zijn er ook andere zoekmachines met advertentieprogramma’s (zoals bing met Bing Ads), maar omdat Google een marktaandeel heeft van meer dan 90% richten wij ons in dit artikel alleen op Google.

Google AdWords logo

Zoekmachine adverteren (ook wel Search Engine Advertising (SEA) genoemd) is een manier om je bedrijf of website te promoten in de zoekresultaten van een zoekmachine. Het adverteren gebeurt door middel van kleine tekstadvertenties die je verderop in dit artikel zult zien. Deze advertenties worden alleen getoond wanneer een adverteerder op een bepaald zoekwoord adverteert. Wanneer iemand in Google AdWords adverteert op het zoekwoord ‘Vakantie Spanje’ zal jij dus een advertentie te zien krijgen als je op dit zoekwoord zoekt in Google.

De zoekresultaten van Google: Organisch en betaald

Om te laten zien hoe de advertenties binnen Google werken, moet je eerst weten waar de advertenties worden getoond. Dat gaan we je nu uitleggen.

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert laat Google vervolgens de zoekresultaten voor de ingevoerde zoekterm(en) zien. De zoekresultaten bestaan uit resultaten met links naar verschillende websites. Sommige resultaten zijn betaalde advertenties en sommige resultaten zijn gratis. De gratis resultaten noemen we de ‘organische zoekresultaten’ en de betaalde resultaten noemen we de ‘betaalde zoekresultaten’ (de advertenties).

Om het verschil duidelijk te maken hebben we hieronder een screenshot geplaatst van een zoekresultaat van Google waarbij iemand heeft gezocht op de zoekterm ‘vakantie spanje’.

Organisch vs betaald zoekverkeer

De roze vlakken laten zien waar de advertenties in Google worden getoond. Deze advertenties kun je ook herkennen aan de gele blokjes met de tekst ‘advertenties’ of ‘adv’ erin. Met Google Adwords kan je er voor zorgen dat jouw advertentie hier ook wordt getoond.

De gratis zoekresultaten, de organische zoekresultaten, staan in het blauwe vlak. Deze worden door het ingewikkelde algoritme van Google zelf bepaald.

Hoe je jouw positie in de organische zoekresultaten (blauwe vlakje) kunt beïnvloeden leggen we in het volgende artikel uit. In dat artikel leren wij je waar je op moet letten en welke factoren invloed hebben op je plek in de organische zoekresultaten.

Wat zijn de voor- en nadelen van Google Adwords?

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat Google Adwords jou helpt aan meer bezoekers op je website. Dit zijn bovendien erg waardevolle bezoekers omdat ze specifiek op zoek zijn naar de producten of diensten die jij aanbiedt. Naast het feit dat je meer bezoekers krijgt, heeft Google Adwords zelf nog meer voordelen die erg interessant zijn. Daarnaast zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van Google AdWords.

Voordelen van Google AdWords

 • Snel resultaat: Wil jij snel meer bezoekers op je website? Google Adwords laat de advertenties (nadat ze zijn goedgekeurd) direct zien. Je kunt daarom al heel snel nieuwe bezoekers krijgen! Dit in tegenstelling tot de organische zoekresultaten, wat soms weken of maanden duurt voordat je gaat stijgen in de zoekresultaten.
 • Controle over je budget: Adverteren.. dat hoeft niet duur te zijn. Wanneer je Google Adwords gebruikt betaal je alleen wanneer er daadwerkelijk op je advertentie wordt geklikt: Geen bezoek, geen kosten. Je kunt je advertenties in Google Adwords te allen tijde stoppen, pauzeren of hervatten zodat je de volledige controle houdt over jouw budget.
 • Bereik vergroten: Google heeft een immens bereik. Bijna iedereen (zeker in Nederland) gaat direct naar Google toe wanneer ze iets willen opzoeken. Omdat Google zo veel wordt gebruikt, kun je veel mensen bereiken die in jouw aanbod zijn geïnteresseerd.
 • Gericht adverteren: Met Google Adwords kun je erg gericht adverteren. Met Google Adwords kun je zelf bepalen voor welke zoekwoorden je advertentie wordt getoond en voor welke niet(!). Daarnaast kies je ook op welke momenten, welke regio’s en welke apparaten je advertentie wordt getoond. Zo bereik je mensen op dat ene moment dat zij opzoek zijn naar jouw product.
 • Meetbaarheid: Wanneer je besluit om een krantenadvertentie of een radio/tv commercial te gaan inzetten is het resultaat vaak moeilijk te meten. Met de inzet van Google AdWords is het meten van je resultaat een stuk eenvoudiger, je weet precies hoeveel je investering je heeft opgeleverd omdat dit wordt bijgehouden in Google AdWords en/of Google Analytics.

 

Nadelen van Google AdWords

 • Kosten: Wanneer je Google AdWords gaat gebruiken moet je er rekening mee houden dat elke klik op jouw advertenties geld kost. Wanneer je een goede AdWords campagne opzet levert dit vaak veel nieuwe bezoekers en klanten en dus geld op, maar wanneer dit niet het geval is kan het je geld gaan kosten. Het is daarom belangrijk om je Rendement op investering (ROI) te meten.
 • Kennis: Wanneer je voor de eerste keer inlogt op Google AdWords ziet het er allemaal best ingewikkeld uit. Voor een goede AdWords campagne heb je voldoende kennis nodig. Je kunt er voor kiezen om deze kennis zelf op te doen met behulp van de AdWords documentatie of door een cursus te volgen. Daarnaast kun je het natuurlijk ook uitbesteden aan een gecertificeerde AdWords professional bij jou in de buurt. Ook is er nog AdWords Express, dit is een geautomatiseerde advertentie-oplossing en daardoor een stuk eenvoudiger maar ook een stuk minder uitgebreid.

Hoe werkt Google Adwords?

Om een nog beter beeld te krijgen van hoe Google Adwords werkt, leggen we nu een paar basis principes van Google Adwords uit.

De zoekresultaten-pagina heeft slechts enkele advertentieplekken beschikbaar. In het volgende gedeelte zoomen we dieper in op hoe Google bepaalt welke advertentie waar komt te staan.

Veilingsysteem
Google Adwords werkt op basis van een veilingsysteem. Zo worden bijvoorbeeld voor de zoekopdracht “vakantie spanje” de beschikbare advertentieplekken geveild. Iedereen die het zoekwoord “vakantie spanje” in zijn campagne opneemt doet mee.

Door een combinatie van de concurrentie, de kwaliteit van je website, de kwaliteit van je advertentie en het maximale bedrag dat je bereid bent te betalen bepaalt Google welke advertenties worden getoond.

Kwaliteitsscore
Google bepaalt aan de hand van de kwaliteit van de advertenties en de kwaliteit van de website welke advertenties het meest relevant zijn voor de zoekterm die iemand intikt in Google. Dit komt terug in de zogeheten “kwaliteitsscore”.

De kwaliteitsscore is erg belangrijk voor Google. Zo worden advertenties met een hogere kwaliteitsscore beloond met een hogere plek in de zoekresultaten en zijn de kosten per klik vaak lager.

Kosten van Google Adwords
Als adverteerder in Google betaal je per klik. Iedere keer dat iemand op jouw advertentie klikt worden er kosten in rekening gebracht door Google.

Deze kosten, de kosten per klik (ook wel Cost-per-Click (CPC) genoemd) zijn niet voor iedereen gelijk. De volgende drie zaken hebben een belangrijke invloed op de kosten per klik:

 • De kwaliteitsscore van je advertentie;
 • De relevantie van je website aan de betreffende zoekterm;
 • Het concurrentieniveau voor de betreffende zoekterm.

Een hoge kwaliteitsscore voor je advertenties is daarom erg belangrijk. Klik hier als je meer wilt leren over de kwaliteitsscore van Google.

Hoe kan ik beginnen met Google Adwords?

Om te beginnen met Google Adwords heb je een Google account nodig. Wanneer je al een Google account hebt, kun je een Google Adwords account aanmaken.

Stap 1: Campagne structuur & zoekwoorden bepalen

AdWords campagne structuur
Wanneer je wilt starten met Google AdWords is de eerste stap een goede campagnestructuur. Als tip wordt vaak gegeven om de structuur van je website aan te houden, voor elk menu item een aparte campagne. Een voorbeeld van een goede structuur zie je hieronder.

Google AdWords campagne structuur

Zoekwoorden bepalen
Het uitdenken van je structuur gaat samen met het bepalen van je zoekwoorden. In je AdWords account vind je de zoekwoordplanner, deze kan je vertellen welke zoekwoorden het meeste gebruikt worden. Daarnaast helpt de zoekwoordplanner je ook om nieuwe zoekwoorden te vinden.

Het bovenste gedeelte op onderstaande afbeelding zijn de zoekwoorden die ik heb ingevoerd, de onderste zoekwoorden zijn suggesties van Google met een hoog zoekvolume.

Heb je niet zoveel geld te besteden? Voeg je keywords dan met blokhaken toe: [Vakantie Spanje]. Hierdoor adverteer je specifiek op het zoekwoord vakantie Spanje en wordt je advertentie niet getoond voor andere zoekwoorden. Op die manier heb je de meeste controle.

Google AdWords zoekwoordplanner

Stap 2: Max.CPC en dagbudget instellen

Een belangrijk aspect van Google Adwords is het instellen van je Max.CPC, dit staat voor maximale Cost Per Click. Stel dat je voor het zoekwoord Vakantie Spanje een Max.CPC instelt van € 5,00 dan betaal je maximaal € 5 wanneer iemand na het zoeken op Vakantie Spanje op jouw advertentie klikt. Je kunt je biedingen zelf per zoekwoord instellen maar het ook aan AdWords overlaten. De meeste controle heb je uiteraard wanneer je zelf je biedingen beheert.

Maar hoe weet je nou welke Max.CPC je moet instellen? Hier helpt de prestatieprognose van de zoekwoordplanner je mee. In onderstaande afbeelding zie je dat ik een Max.CPC heb ingesteld van € 5 voor het zoekwoord Vakantie Spanje. Mijn dagbudget heb ik ingesteld op € 60, dat betekent dat ik nooit meer dan € 60 per dag wil uitgeven aan deze campagne. Het instellen van je dagbudget per campagne is dus erg belangrijk, zo heb je nooit onverwachte kosten.

De prestatieprognose laat vervolgens zien dat dit mij per dag 22 klikken oplevert en 510 vertoningen. Dit gaat mij € 54,50 kosten tegen een Gem. CPC van € 2,40.

Je ziet dus dat Google automatisch lager biedt dan € 5, gemiddeld kost het namelijk maar € 2,40 per klik. Dit is slechts een prognose dus in werkelijkheid kan het best zijn dat je meer moet betalen door bijvoorbeeld een lage kwaliteitsscore.

Tip:Bied in het begin wat hoger per zoekwoord, hierdoor krijgt je advertentie een hogere positie in de zoekresultaten en zal je meer kliks ontvangen, dit is goed voor je kwaliteitsscore waardoor je uiteindelijk minder zal betalen. Zorg ervoor dat je regelmatig je biedingen bekijkt en optimaliseert want je wilt natuurlijk zo min mogelijk betalen per klik.

Google AdWords prestatieprognose

Stap 3: Advertenties schrijven

Wanneer je de juiste zoekwoorden hebt gevonden is het tijd om advertenties te schrijven. De inhoud van je advertentie is erg belangrijk omdat dit voor een groot gedeelte bepaalt of er
op geklikt wordt of niet. Zorg er dus voor dat je advertenties opvallen, dit kan je doen door je te onderscheiden van je concurrentie. Een goede tip is om eens te Googlen op je gekozen zoekwoorden en te kijken hoe je concurrentie adverteert.

Vervolgens aan jou de taak om een advertentie te schrijven die meer opvalt dan die van je concurrent. Dit kan je doen door je zoekwoorden in je advertentie op te nemen, deze worden dikgedrukt weergegeven in Google. Een andere belangrijke tip is het gebruik maken van USP’s (Unique Selling Points), dit zijn eigenschappen van je product of dienst die jou onderscheiden van je concurrentie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan gratis verzending wanneer je een webshop hebt. Ook aanbiedingen werken vaak erg goed. Om nog meer op te vallen kan je aan de slag gaan met advertentie extensies.

Zichtbare URL en uiteindelijke URL
Minstens zo belangrijk als je advertentietekst is de zichtbare URL en de uiteindelijke URL. De zichtbare URL hoeft niet daadwerkelijk te bestaan en is vooral bedoeld om extra de aandacht te trekken en de bezoeker het gevoel te geven dat hij/zij op de juiste pagina komt.

Het is super belangrijk dat de uiteindelijke URL naar een pagina linkt die daadwerkelijk over Vakantie in Spanje gaat. De bezoeker heeft immers interesse in een vakantie Spanje en niet in een vakantie Oostenrijk. Bovendien is een relevante pagina belangrijk voor je kwaliteitsscore. Voor de zoekterm Vakantie Spanje heb ik de volgende advertentie bedacht:

Google AdWords advertentie voorbeeld

Stap 4: Starten met je AdWords campagnes

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is het tijd om te starten met je campagne. Je moet wel eerst zorgen dat je geld op je AdWords account zet. Voor een beginnende adverteerder is het aan te raden om handmatig een klein bedrag over te maken zodat je niet direct te veel geld uit geeft. Wanneer je saldo is verbruikt kun je altijd weer een nieuwe storting doen.

Google Adwords optimaliseren

Adverteer, observeer en optimaliseer ..

Adverteer, observeer en optimaliseer is de basis van iedere succesvolle Google Adwords strategie. Google Adwords biedt de mogelijkheid om veel controle te houden over je advertenties zodat je deze hier en daar kunt bijsturen om het succes te vergroten.

Wanneer één van je advertenties niet zo goed loopt kun je hem direct aanpassen. Je hoeft daarom niet alles in één keer perfect te doen. Door te experimenteren met teksten, budgetten, zoekwoorden en andere instellingen heb je veel meer controle over je advertenties.

Wil je meer leren over hoe je een goede Google Adwords advertentiecampagne aanmaakt? Lees dan ook eens de volgende artikelen door:

Je advertenties laten beheren door Google zelf

Heb je niet voldoende tijd om je te verdiepen in Google AdWords en niet voldoende geld om een specialist in te huren? Dan is Google Express misschien iets voor jou. Met Adwords Express kun je het beheer van Google Adwords geautomatiseerd laten verlopen. Het enige wat je hoeft te doen is een doelgroep te selecteren, een advertentie van drie regels te typen en je budget in te stellen. Adwords Express doet de rest. Het nadeel is dat je zelf een stuk minder invloed hebt, wanneer je de mogelijkheid hebt is een gewone Google AdWords campagne de beste oplossing.

Een perfecte Adwords campagne is niet in één keer geregeld. Samen met de uitgebreide handleidingen van Google en door te experimenteren kom je vaak een heel eind.

Tot slot

Je weet nu wat het verschil is tussen organische- en betaalde zoekresultaten. Je hebt hier geleerd wat Google Adwords is en hoe het werkt. Ook heb je hier geleerd hoe Google Adwords jou kan helpen om meer bezoekers te krijgen.

Ontvang nu gratis € 75 Adwords tegoed

Ontvang Adwords tegoed bij SoHostedWist je dat SoHosted € 75 Adwords tegoed biedt aan klanten met een webhosting pakket Medium, Large of XXL? Bekijk voor de voorwaarden ook ons nieuws item over Google Adwords Coupons.

What’s next?
In het volgende artikel leggen we jou uit hoe jouw website meer bezoekers kan krijgen door hoger in Google te komen in de organische zoekresultaten. Dit kan door zoekmachine optimalisatie toe te passen (ook wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd).

Op de hoogte blijven van ons blog? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag of opmerking? Laat het ons weten via Twitter, Facebook, Linkedin.