In 7 stappen naar meer bezoekers: zoekmachine optimalisatie (deel 4/7)

, door in

Meer bezoekers door zoekmachine optimalisatie

Dit artikel is het vierde deel in de blogreeks “in 7 stappen naar meer bezoekers” waarin we je tips geven om online succesvoller te worden. In de vorige drie artikelen inleiding op de reekswebanalytics en Adwords hebben we je geleerd welke websitemodellen er zijn, hoe je kunt meten hoeveel bezoekers je website heeft en wat ze doen en hoe je met Google Adwords kunt adverteren in de zoekmachine van Google.

Dit vierde deel gaat over zoekmachine optimalisatie. Hiermee zorg je er voor dat je website hoger in Google komt te staan. Lees verder om direct aan de slag te gaan!

In dit blogartikel leer je:

  • Wat het verschil is tussen organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten
  • Welke factoren er zijn die bepalen hoe hoog je in Google komt te staan
  • Hoe je deze factoren kunt beïnvloeden
  • Hoe je zelf aan de slag kunt met het optimaliseren van je website voor zoekmachines

SEO (of zoekmachine optimalisatie) is een methode die je kunt inzetten om jouw website hoger naar voren te laten komen wanneer mensen zoeken binnen Google met zoektermen die voor jou belangrijk zijn. Met SEO krijg je meer gratis bezoekers op je website omdat meer mensen jouw website kunnen vinden. Het kost enkele weken tot maanden voordat je resultaat ziet, maar zodra je website hoger in Google komt krijg je al snel meer bezoekers.

Omdat Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is, ligt de nadruk in dit artikel op Google.

Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen SEO en SEA. Een pagina met zoekresultaten van Google bestaat uit betaalde advertenties (SEA) en de gratis/organische zoekresultaten (SEO). Met SEO probeer je de positie van jouw website in Google te verhogen.

Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Hoe zorgt SEO voor meer bezoekers op mijn website?

Ruim 85% van de internetgebruikers in Nederland gebruiken Google wanneer ze een website zoeken. Wanneer je een zoekopdracht op Google invoert, gaat Google met een uitgebreide en (grotendeels) geheime formule (Google’s algoritme) berekenen welke pagina’s het meest relevant zijn voor de ingevoerde zoekterm. De meest relevante zoekresultaten eindigen bovenaan in Google.

Wanneer mensen zoeken in Google wordt in 71% van de gevallen alleen geklikt op websites die op de eerste pagina van Google staan. Soms kijkt men op de tweede pagina van Google (5%). Sterker nog, de websites op plek 1, 2 en 3 (dat zijn de eerste drie websites binnen Google wanneer je de zoekresultaten krijgt te zien) krijgen veel meer bezoekers dan websites die lager op de eerste pagina staan vermeld. Als je dus zoveel mogelijk bezoekers uit Google wil, is het belangrijk om in ieder geval op pagina 1 te staan en dan het liefst zo hoog mogelijk bovenaan.

SoHosted SEO CTR

Bron: Moz.com

De websites die bovenaan de eerste pagina in Google staan krijgen dus veruit de meeste bezoekers. Wanneer jouw website hier niet staat, gaan veel bezoekers naar de website van je concurrent met als gevolg dat je bijvoorbeeld minder omzet draait. Door zoekmachine optimalisatie in te zetten zorg je er voor dat je website hoger in Google komt.

Wat bepaalt mijn positie in Google?

De zoekmachine van Google verwerkt zo’n 3,5 miljard zoekopdrachten per dag. De keuze in welke volgorde de pagina’s worden getoond hangt voor een belangrijk deel af van hoe relevant Google je website of pagina vindt. Het Google algoritme dat dit bepaalt bestaat uit ongeveer 200 verschillende factoren. We bespreken hieronder de drie belangrijkste: Populariteit, techniek en content. Wanneer je goed scoort op alle drie factoren dan heb je een grote kans om hoog te eindigen in de zoekresultaten van Google.

1. Populariteit

Links naar een andere website helpen zoekmachines de talloze websites op internet te vinden. In een web van websites die naar elkaar linken kan Google haar weg vinden naar iedere website. Wanneer veel verschillende websites naar één website linken gaat Google er van uit dat deze website wel erg goed zou moeten zijn en dus veel autoriteit heeft. Een populaire website (een website die dus veel inkomende links krijgt van andere websites) heeft hiermee een voordeel en heeft meer kans op een hogere positie in Google.

Het aantal links (kwantiteit) naar je website is niet het enige wat belangrijk is om goed te scoren op de factor populariteit. Net zo belangrijk is de kwaliteit van de links naar je website. Als er 1 belangrijke website naar jouw website linkt is dat vaak beter dan 10 links van allemaal onbelangrijke websites. Een praktijkvoorbeeld: 1 link van een website met een hoge autoriteit, zoals nu.nl, zorgt er veel sneller voor dat jouw website hoog in Google komt dan 10 linkjes van allemaal onbekende x.startpagina.nl websites.

Vaak wordt de populariteit van een website uitgedrukt in een zogeheten Domein Autoriteit (DA), of een pagina specifieke Pagina Autoriteit (PA). Soms wordt er ook gesproken over PageRank (PR).

Een handige manier om te zien hoe populair websites zijn is de Link Explorer Tool van Moz.com.

Linkbuilding
Je kunt de populariteit van jouw website beïnvloeden door linkbuilding uit te voeren. Bij linkbuilding bouw je aan het aantal kwalitatieve en relevante verwijzingen naar jouw website. Het is niet zo dat iedere nieuwe link automatisch zorgt voor een hogere positie in Google. Je wilt alleen die links verzamelen die relevant zijn én vanaf een website komen die zelf ook populair is (en dus een hoge autoriteit hebben).

Het totaal van links naar jouw website wordt ook wel je backlink-profiel genoemd. Als website-eigenaar streef je naar een backlink-profiel dat bestaat uit veel links met hoge kwaliteit (websites met een hoge autoriteit) en zo min mogelijk dubieuze websites (websites met bijvoorbeeld veel te veel links of met een erg lage autoriteit). Wanneer je backlink-profiel bestaat uit heel veel links van lage kwaliteit kan het zijn dat Google je met opzet lager gaat plaatsen in haar zoekresultaten.

Verder zien we dat social media een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Sociale bewijskracht in de vorm van Facebook likes, Tweets met een link naar je website of +1’s van Google+ zorgen voor extra bewijs dat jouw website te vertrouwen is.

Het is belangrijk dat je je niet alleen focust op het verzamelen van linkjes. De kunst is om je website zo aantrekkelijk te maken (bijvoorbeeld door goede content te schrijven/maken) waar mensen vanzelf naar toe zullen linken. Dit kan lastig zijn, maar werkt het best!

Backlink-profiel
Google straft websites die linkbuilding verkeerd toepassen hard af. Wanneer je een onnatuurlijk backlink-profiel verzamelt kan je flink zakken in de Google zoekresultaten. Een onnatuurlijk backlink-profiel bestaat onder andere uit aangekochte links of te veel links vanaf één IP-adres.

Een goed backlink-profiel bestaat uit een gevarieerd geheel van goede links, met verschillende anchor teksten (de tekst waarmee gelinkt wordt), naar verschillende pagina’s op je website.

Interne linkbuilding
Naast dat je graag links van andere websites wilt is het ook belangrijk dat je binnen je eigen website naar de juiste pagina’s doorlinkt. Door een goede interne linkstructuur op te bouwen verspreid je de waarde binnen je eigen website. Een goede manier om intern door te linken is door bijvoorbeeld te verwijzen naar gerelateerde pagina’s, eerder geschreven artikelen of de contactpagina. Op deze manier zorg je er voor dat dieper liggende pagina’s ook goed worden gevonden door Google. Ook intern geldt dat hoe meer kwalitatieve links naar een bepaalde pagina gaan, hoe beter die pagina’s scoren. Je wil dus in ieder geval intern voldoende linken naar je productpagina’s of verkooppagina’s zodat die belangrijker worden gevonden door Google (en dus beter scoren) dan bijvoorbeeld je ‘over ons’ pagina. Je homepagina heeft vaak de meeste inkomende links, zorg er daarom voor dat je belangrijkste pagina’s worden vermeld op je homepagina.

Anchor teksten
Bij het verzamelen en plaatsen van nieuwe links is het belangrijk dat je een geschikte anchor tekst gebruikt. De anchor tekst zijn de woorden waar de bezoeker op kan klikken. Dit is duidelijk voor je bezoekers maar vooral ook voor Google. Zo vertel je aan Google waar de pagina over gaat. Een voorbeeld: “Heb je meer snelheid nodig voor je website? Kies dan voor VPS hosting!” De anchortekst is de tekst waarmee gelinkt wordt, in dit geval dus “VPS hosting’. Google weet nu dat de pagina waar naar gelinkt wordt gaat over VPS hosting. Gebruik niet altijd dezelfde anchor tekst, maar varieer met synoniemen of termen die er mee te maken hebben zodat je daar ook op gaat scoren. Teveel gebruik van dezelfde anchor teksten kan nadelig werken.

2. techniek

Wil je dat je website wordt getoond in Google? Zorg dan dat je Google hier een handje bij helpt. Google heeft een robot gemaakt die elke website bij langs gaat om te kijken wat er op die website staat en stuurt die informatie terug naar Google. Dit proces heet indexeren. Google’s algoritme gaat vervolgens aan de slag om te bepalen hoe hoog je website in de zoekresultaten moet verschijnen. Om Google te helpen jouw website beter te indexeren geven we je hier enkele tips met betrekking tot de website techniek.

Snelheid
Hoe sneller je website laadt, hoe beter de ervaring voor de gebruiker. Dat laatste is uiteindelijk het doel van een zoekmachine. Het komt er in het kort op neer dat een snelle website beter scoort in zoekmachines dan een langzame website. We hebben hier al eerder een artikel over geschreven op ons blog. We raden je aan om dat artikel nog een keer door te lezen!

Beperk het gebruik van Javascript, iframes en flash
Ondanks dat zoekmachines steeds beter worden in het vinden van websites, hebben zoekmachines vaak moeite om pagina’s met veel Javascript, flash of iframes te indexeren. Steeds minder websites maken gebruik van iframes of flash, maar ze zijn er nog wel (vooral verouderde websites). Als Google je website niet begrijpt zal je niet in de zoekresultaten naar voren komen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van deze technieken.

Robots.txt
Een robots.txt is een tekstbestand waarmee je zoekmachines kunt vertellen welke pagina’s wel geïndexeerd mogen worden, en welke niet. Zo kun je voorkomen dat pagina’s met gevoelige informatie opduiken in de zoekresultaten. Een onjuist geconfigureerd robots.txt bestand kan er voor zorgen dat je minder goed vindbaar bent in Google. Hoe je dit precies kunt doen lees je op de volgende pagina’s:

Afbeeldingen en video’s optimaliseren
Zoekmachines zijn goed in teksten lezen, maar minder goed in afbeeldingen of video’s. Wanneer je wilt scoren in Google met afbeeldingen, plaats dan een Alt-tag bij de afbeelding. Hiermee vertel je aan Google waar de afbeelding over gaat. De meeste moderne CMS systemen zoals WordPress hebben deze mogelijkheid. Voor video’s kan je Google laten weten waar de video over gaat door een transcript te plaatsen vlakbij de video.

Zoekmachine vriendelijk CMS
De keuze van je Content Management System (CMS) heeft veel invloed op je online vindbaarheid. Een CMS is het systeem waarin je teksten, afbeeldingen en nieuwe pagina’s op je website kunt plaatsen (bijvoorbeeld: WordPress of Magento).

Het kiezen van een zoekmachine vriendelijk CMS houdt in dat je een CMS kiest die zoekmachines zoals Google begrijpen. Bekijk voor meer informatie ook deze tips voor het kiezen van een zoekmachine vriendelijk CMS.

SEO plug-in voor je CMS
Een website-eigenaar kan verschillende SEO plugins installeren binnen het CMS. Deze SEO plugins maken het makkelijker voor de Google bot om je website te begrijpen en helpen jou om belangrijke SEO basis taken uit te voeren. Zo kun je gemakkelijk paginatitels en meta descriptions invoeren, zonder hiervoor in de technische code te moeten duiken.

Binnen WordPress is de SEO plugin Yoast een veel gebruikte SEO plugin. Zo helpt deze Yoast SEO plugin om zoekmachine vriendelijke content te schrijven.

Een belangrijke tool waarmee je kan zien of je website technisch goed te begrijpen is door Google is Google Search Console (voorheen bekend als Google Webmaster Tools). Hier kun je onder andere zien of en hoe je website is geïndexeerd door Google en of de Google bot überhaupt bij je website kan komen en begrijpt wat er staat.

Google Search Console voor meer bezoekers uit SEO

3. Content

De content (de inhoud op een website zoals tekst en foto’s) is van grote invloed op de positie in Google. Zoekmachines hechten namelijk erg veel waarde aan content die relevant is aan de zoekterm. Probeer altijd content te schrijven van hoge kwaliteit en met genoeg kwantiteit. Pagina’s met weinig tekst scoren vaak niet goed. Een regel voor een goede pagina qua content is om antwoord te geven op alle belangrijke vragen die een bezoeker zou kunnen hebben. Bedenk dus vooraf eerst welke vragen iemand zou kunnen hebben die op jouw pagina terecht komt en schrijf of maak vervolgens content om die vragen te beantwoorden.

Google biedt een tool aan waarmee je kunt checken hoe vaak men zoekt naar een bepaalde zoekterm. Met de Keyword Planner van Google kun je zien hoe vaak er wordt gezocht op een bepaald woord en geeft het nieuwe zoekwoord ideeën. Hiermee kun je bepalen of er überhaupt vraag is naar een bepaalde onderwerp waar je een pagina over wil schrijven.

Wanneer je zoektermen hebt bepaald waarop jij wilt scoren (je keywords), kun je beginnen met pagina’s te schrijven gericht op deze zoekwoorden of je huidige pagina’s te optimaliseren. Probeer je op 1 of meerdere gerelateerde zoekwoorden te richten, maar probeer het bij 1 onderwerp te houden. Hoe relevanter de content op de pagina, hoe beter de pagina zal scoren.

Content optimaliseren voor SEO
Naast goede content kun je een aantal zaken doen om bij Google aan te geven waar de pagina over gaat. Hieronder paar tips:

  • Gebruik de pagina titel tag. Vergeleken met een boek is dit de naam van het boek. Google laat de pagina titel zien in de zoekresultaten.
  • Gebruik de meta description tag. Dit is de tekst onder de pagina titel die Google vaak laat zien in de zoekresultaten.
  • Gebruik headings (h1, h2 etc.) Vergeleken met een boek zijn dit de hoofdstukken en paragrafen.
  • Gebruik Alt tags. Hiermee vertel je tegen Google waar een bepaalde afbeelding over gaat.
  • Gebruik het zoekwoord meerdere malen in je content.
  • Gebruik het zoekwoord in je URL.

Wanneer je je zoekwoorden en synoniemen verwerkt in je content, let er dan wel op dat je geen onnatuurlijke teksten schrijft. Een tekst waarin hetzelfde woord vaak terugkomt leest erg onnatuurlijk, dit heet “keyword stuffing” en is negatief voor je vindbaarheid binnen Google. Vergeet nooit voor wie je eigenlijk aan het schrijven bent. Je schrijft content voor mensen en niet voor zoekmachines. Teksten die niet lekker lezen schrikken bezoekers af en worden daarom “bestraft” door Google met een lagere ranking. Teksten die echter natuurlijk zijn geschreven én geoptimaliseerd zijn voor Google, scoren wel goed. Het gaat dus om het zoeken naar de juiste balans. Tip: Laat je content eens lezen door een willekeurig persoon en vraag wat hij er van vindt. Wanneer hij niet aangeeft dat het onnatuurlijk leest of een bepaald woord vaak terug komt zit het vaak wel goed.

Meer weten over het schrijven van content? Bekijk dan ook eens de volgende pagina: Stappenplan SEO teksten schrijven

Tot slot

Wil je zelf aan de slag met SEO en wil je wat meer weten over hoe je dit doet? Lees dan eens de SEO beginnershandleiding van Google of de SEO beginnershandleiding van MOZ (Engels).

Volgende week publiceren we het volgende blogartikel. We gaan je dan vertellen wat Affiliate marketing is en hoe je daarmee meer bezoekers naar je website kunt krijgen.

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust en help anderen ook te starten met SEO! Heb je vragen? Laat het ons weten op Twitter, Facebook en LinkedIn. Altijd op de hoogte blijven van ons blog over hosting, marketing, techniek en meer? Schrijf je dan in voor de SoHosted nieuwsbrief.