Veelgestelde vragen

 

Hoe maak ik een backup van mijn hostingpakket?

Om een backup te maken van je hostingpakket binnen Plesk volg je de onderstaande stappen:

Je logt in op Mijn SoHosted en navigeert vervolgens naar “Mijn diensten beheren” klik op het domein dat je wilt beheren en vervolgens op “webhosting beheren” > “Plesk openen” om het domein te beheren. Je logt dan automatisch aan bij het webhosting control panel en volgt de volgende stappen:

 

Plesk kan backup maken van de volgende gegevens:

 • Account-instellingen. Deze backups nemen niet veel ruimte in beslag en zijn handig voor het terugplaatsen van de account-instellingen als er problemen zijn met de configuratie.
 • Account-instellingen en websitebestanden. Dit type backup vereist meer ruimte op de harde schijf en vormt een zwaardere belasting van het systeem, omdat Plesk ook de inhoud van alle websites opslaat, inclusief databases. Deze backup vormt een goede garantie tegen gegevensverlies.

Je kunt op elk moment een handmatige backup maken, of je kunt het maken inroosteren op specifieke tijden. Maak bijvoorbeeld een keer per dag een volledige backup, bij voorkeur in de nacht als het aantal bezoekers van de site beperkt is.

Let op! Voor onze Shared webhostingpakketten hanteren wij een limiet van 2 edities van een dagelijkse backup, welke je zelf kunt instellen en terugzetten. Hiermee kun je dus een back-up terugzetten t/m eergisteren. Wil je uitgebreidere back-upmogelijkheden, dan raden wij je aan te kiezen voor een eigen Managed VPS.

 

Backup opslaan

Er zijn twee manieren om backup in Plesk op te slaan:

 • Op de door Plesk-beheerde hostingserver. Alle back-ups worden op je Plesk-server opgeslagen, samen met de andere bestanden van je account. Merk op dat de back-up in dit geval schijfruimte binnen je abonnement innemen en dat je bij een shared hostingpakket maximaal 2 back-ups kan opslaan in Plesk.
 • Op een externe FTP-server. Alle backup worden opgeslagen in een externe FTP-opslag. Merk op dat de backup in dit geval geen schijfruimte binnen je abonnement innemen. Aanwijzingen over het instellen van Plesk om backup op een FTP-account op te slaan vind je later in deze sectie.

 

Backup met een wachtwoord afschermen

Je kunt gevoelige gegevens opslaan in je backup door deze met een wachtwoord af te schermen. Dit maakt het onmogelijk voor een aanvaller om de gegevens uit de backup te lezen, zelfs als hij of zij zich toegang heeft weten te verschaffen tot je opslag van backup.

Je kunt in de volgende gevallen een wachtwoord voor je backup opgeven:

 • In de instellingen van je FTP-opslag (Websites & domeinen > Beheer van backup > Instellingen van de FTP-opslag).
 • Bij het downloaden van een backup vanuit de interne opslag van Plesk naar een externe locatie.

Als je deze backup weer naar Plesk uploadt om ze terug te plaatsen word je gevraagd om het wachtwoord op te geven dat je hebt gebruikt om de backup te beschermen.

Belangrijk: Als je het wachtwoord bent vergeten dat je hebt gebruikt voor het beschermen van de backup, dan kan deze niet worden teruggeplaatst. Het is daarom sterk aan te raden om op een veilige plaats een lijst te bewaren met je wachtwoorden en de namen van de backup die daarbij horen.

Als je gebruik gaat maken van een FTP-server voor het opslaan van backup, dan moet je de instellingen daarvan opgeven op Websites & domeinen > Beheer van backup > Instellingen van de FTP-opslag. Klik op Gebruik FTP-opslag en geef het volgende op:

 • Het IP-adres of de hostnaam van de FTP-server.
 • De map op de server waarin je de backup wilt bewaren.
 • De gebruikersnaam en het wachtwoord voor toegang tot het FTP-account.
 • Wanneer gebruikt je de passieve modus van FTP. Als het maken van verbinding met de opgegeven FTP-server is mislukt, selecteer dan deze optie en probeer het opnieuw. Plesk test de verbinding als je op OK klikt op het scherm met de instellingen van de FTP-opslag.
 • Wanneer gebruikt je FTPS. Als de FTP-server ondersteuning voor dit protocol biedt, dan kunt hier gebruik van maken voor verbeterde beveiliging.
 • Het wachtwoord dat Plesk moet gebruiken voor het beschermen van de backup.

 

Wat vind je van dit antwoord?

Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact op met onze helpdesk!

 

Contactpagina