Veelgestelde vragen

 

Kan ik mijn eigen DNS beheren?

Ja.

Let op: Gebruik je Plesk als control panel? Klik dan hier voor meer informatie.

Je kunt via Mijn SoHosted middels de optie ‘DNS Zone Editor’ je eigen DNS beheren. DNS staat voor ‘Domain Name System’ en is een andere manier van notatie voor het lastig te onthouden IP-adres.

Om de DNS te beheren navigeer je in Mijn SoHosted naar: Mijn diensten > Open je gewenste domein > Webhosting beheren > DNS zone editor.

DNS beheren

Betekenis DNS records

 • A (Host Records)
  *.uwdomein.nl: Het * (A) Host-record zorgt ervoor dat al het overige verkeer wordt doorgestuurd naar het ingevoerde IP-adres. Dus alle apart gespecificeerde subdomeinen horen hier niet bij.
  uwdomein.nl: Wanneer een bezoeker http://uwdomein.nl intoetst zal deze worden doorgestuurd naar het ingevoerde IP-adres.
  ftp.uwdomein.nl: Met het FTP-record kun je instellen op welk IP-adres je uit wilt komen wanneer je ftp.uwdomein.nl intoetst in je browser/FTP-programma.
  mail.uwdomein.nl: Het Mail (A) Host-record zorgt ervoor dat alle e-mail wordt afgeleverd op het ingevoerde IP-adres.
  www.uwdomein.nl: Met het www-record kun je regelen waar jouw bezoekers uitkomen wanneer jouw domein wordt ingegeven in een browser. Wil jij bijvoorbeeld alle e-mail geregeld hebben via onze servers, maar heb jij je website op een andere server staan? Dan kun je het www-record laten verwijzen naar het IP-adres van je (eigen) server.LET OP: Wanneer je hier gebruik van maakt kunnen we jou niet ondersteunen bij het instellen van jouw eigen server.
 • CNAME (Canonical Name Records)
  subdomein.uwdomein.nl: Een CNAME is een alias voor een A (Host Record). De gebruiker wordt doorverwezen naar een ander record voor een antwoord. Het is niet verplicht om CNAME records te gebruiken in de DNS van jouw domeinnaam. CNAME records kunnen uitsluitend naar een andere hostname worden verwezen en niet naar een IP adres. Voor een verwijzing naar een IP adres gebruik je een A (Host Record).
 • MX (Mail Exchange Record)
  @uwdomein.nl: Het @ MX-record. Een MX-record bevat de hostnaam van de computer(s) die het e-mailverkeer voor een domein afhandelen en priorisatie code, waardoor het mogelijk wordt om bijvoorbeeld een backup mailserver in te stellen voor een domein. E-mailberichten worden aangeboden aan de mailserver welke gekoppeld is aan het IP-adres dat is ingesteld in het A-record voor de genoemde host.
 • TXT (Text Data Record)
  Text records worden gebruikt voor uitbreiding van de functionaliteit van het huidige DNS systeem zonder nieuwe type records te hoeven creeren. Deze records worden vaak alleen gebruikt om SPF-records in te stellen (Sender Policy Framework), een spam preventie middel. 
  Een SPF-record bepaalt namens welk(e) IP-adres(sen) er via jouw domein e-mail verstuurd mag worden.Wanneer de ontvangende mailserver vanaf jouw domein e-mail ontvangt, zou deze de SPF-records kunnen opvragen. Als het IP-adres dat daarin vermeld staat niet overeenkomt met dat van de verzendende mailserver, kan worden aangenomen dat het om spam of niet-legitieme e-mail gaat. De ontvangende mailserver zou de e-mail vervolgens kunnen weigeren. Je kunt desgewenst SPF records instellen middels een wizard.

SRV (Service Record)

Het SRV-record. Sommige internetprotocollen zoals SIP (VoIP) en XMPP (Jabber) gebruiken zogenaamde SRV-records. Ook kunnen er andere software pakketten diverse protocols gebruiken als LDAP en SMTP die gebruik maken van SRV-records.

Je kunt zelf SRV records toevoegen via Mijn SoHosted. Dit doe je door in het webhosting beheren paneel te klikken op DNS Zone Editor. Hier kun je een nieuw DNS record toevoegen door op de knop “voeg nieuw toe” te klikken. Je krijgt nu een lijst met verschillende opties, waaronder SRV (Service Record). Door SRV te selecteren en op volgende te klikken kun je nu je eigen SRV record toevoegen met de gewenste instellingen.

De DNS-instellingen verwijzen standaard naar de juiste servers en ip-adressen. Je kunt zelf de records wijzigen en/of nieuwe records toevoegen op eigen risico.

Meer weten over jouw DNS records?

Stel jouw vragen met betrekking tot DNS records van je domein gerust aan ons. Wij helpen je graag verder!

Wat vind je van dit antwoord?

Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact op met onze helpdesk! Mail naar info@sohosted.com of bel ons op 0512-571640.

Je krijgt het snelst antwoord als je ons contactformulier gebruikt:

 

Contact formulier