Verhuizing naar ons nieuwe VPS-platform

Veelgestelde vragen over de verhuizing

Belangrijke informatie en veelgestelde vragen

Op deze pagina vertellen we je alles over de migratie van je Windows Managed VPS op het oude platform naar het nieuwe state-of-the-art Linux VPS-platform. Lees de veelgestelde vragen op deze pagina goed door, zodat je op de hoogte bent van wat er precies gaat gebeuren.

Eén week voor de afgesproken migratie datum gaan we een export maken van de bestaande server. Dit betekent dat we een soort kopie maken van de op dat moment aanwezige domeinen, mailboxen, databases en tal van andere instellingen. Daarom wordt een week voor de ingeplande datum het controlepaneel van de server onbereikbaar gemaakt, hiermee voorkomen we dat eventuele wijzigingen niet correct meegenomen worden naar de nieuwe server.

Updaten PHP-Versie

Op ons nieuwe platform ondersteunen we de nieuwste PHP-versies. We raden je aan om voordat de migratie plaatsvindt de PHP-versie van je website te verhogen naar PHP 7.3. Door je websites op PHP 7.3 in te stellen zal de laadsnelheid van je websites enorm verbeteren. Naast een snellere website zorgt dit er ook voor dat je websites minder kwetsbaar is voor hackers.

In het geval je de overstap maakt naar een nieuwe Managed VPS dan zijn op het nieuwe platform alleen de veilige en ondersteunde PHP-versies 7.3 en 7.4 beschikbaar.

Maak je de  overstap naar een Reseller VPS? Dan zullen er extra beveiligde versies van de PHP-verises vanaf 5.5 beschikbaar zijn. We hebben er veel energie in gestoken om ook oude PHP-versies voor Reseller VPS klanten op ons nieuwe platform te laten werken. We verwachten dat websites ook met een oude PHP-versie blijft werken, maar we raden je aan om je websites te updaten naar PHP 7.3, omdat websites hiermee sneller en veiliger worden.

Onder het kopje ‘PHP-versie’, lees je hoe je de PHP-versie kunt aanpassen.

URL rewriting

Op het oude Windows platform werd er gebruik gemaakt van iirf.ini voor URL rewriting, ook wel zoekmachine vriendelijke url’s genoemd. De ondersteuning van IIRF zal na de migratie komen te vervallen.
 
Let op: wanneer je gebruik maakt van iirf.ini is de kans groot dat je website na de verhuizing (gedeeltelijk) niet meer werkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het wijzigen/omzetten van een eventueel aanwezig iirf.ini bestand naar een .htaccess bestand die wordt ondersteund op het nieuwe platform. Bekijk de volgende pagina voor meer informatie over Hoe maak ik een .htaccess bestand aan? en deze veelgebruikte rewrite regels.

ASP.NET, Classic ASP, MSSQL of MS Access ondersteuning

Omdat je nieuwe VPS gebruikmaakt van Linux als besturingssysteem zullen websites die gebruik maken van .ASPNET, Classic ASP, MS SQL of MS Access niet langer werken.

Maak je gebruik van ASP.NET, Classic ASP, MSSQL of MS Access? Neem dan contact op met migratie@sohosted.com om te kijken of je de overstap kunt maken naar een Windows VPS.

Hoofdlettergevoeligheid

Bij de verhuizing naar ons nieuwe platform zal de overstap gemaakt worden van Windows naar Linux, een belangrijke wijziging is hoofdlettergevoeligheid. Linux is hoofdlettergevoelig, dit betekent dat bestanden en databases exact aangeroepen dienen te worden, dit was niet het geval op Windows.

Zorg ervoor dat je bestanden en databases met de exacte naam aanroept. Doe dit voor de verhuizing.

E-mail

Contactpersonen in je webmail-omgeving zullen niet meeverhuisd worden naar het nieuwe platform. Je bent zelf verantwoordelijk voor het maken van een back-up van je contactpersonen en deze na de verhuizing te herstellen op de nieuwe server. Onder het kopje ‘E-mail’ vind je meer informatie over het back-uppen en herstellen van contactpersonen.

Nieuw IP-adres

Na de verhuizing zal je server gebruik maken van een nieuw IP-adres. Dit kan impact hebben op de bereikbaarheid van de server, websites, e-mail of applicaties als het IP-adres van de server gebruikt wordt in interne/externe DNS-omgevingen of SaaS (Software as a Service) diensten zoals Cloudflare. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je dit bij externe diensten wijzigt. Het nieuwe IP-adres kun je 3 tot 5 werkdagen voor de verhuizing opvragen via migratie@sohosted.com.

Dat is mogelijk. In het geval je niet zeker weet of het voorgestelde VPS-pakket uit de aankondigingsmail wel bij je past, of zeker weet dat je een ander Managed VPS of Reseller VPS pakket wilt, dan kun je contact opnemen via migratie@sohosted.com. Een van je vaste contactpersonen zal zo snel mogelijk je vraag beantwoorden.

Op basis van onze ervaring van al gemigreerde servers is de verwachtte downtime ongeveer 4 tot 8 uur. Dit is echter wel afhankelijk van de omvang van je server. De migratie zal starten vanaf 07:00 ’s ochtends.

Na het afronden van de verhuizing kan het nog 0,5 tot maximaal 4 uur duren voordat de server en alle websites daarop weer voor iedereen bereikbaar zijn. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee (internet)providers hun DNS-servers updaten met de nieuwe gegevens van de server. Hier hebben wij geen invloed op. De meeste Nederlandse providers updaten hun DNS-servers binnen 1 uur. Dat betekent dat, nadat je server weer online is, het gemiddeld 1 uur duurt voordat Nederlandse bezoekers je server en websites weer kunnen bereiken.

Zoals je weet, gaan de technologische ontwikkelingen in de wereld tegenwoordig razendsnel, helemaal in de ICT-sector. Dit komt niet alleen door nieuwe innovaties, maar ook doordat het steeds belangrijker wordt om up-to-date te zijn om zo beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Samengevat, om deze redenen is het noodzakelijk om continu technologie te updaten:
 

 • Beveiliging: Er zijn steeds vaker virussen, malware en hackers die misbruik willen maken van verouderde technologie. Deze groei is exponentieel waardoor het steeds belangrijker wordt om misbruik te voorkomen. Door een bug of kwetsbaarheid in een systeem of software kan het zijn dat al jouw data en de data van je klanten op straat komen te liggen. Door het updaten van je Managed VPS naar een nieuwe Managed VPS of Reseller VPS wordt de kans op misbruik (zoals hacks) drastisch verkleind.
 • Innovatie: Door technologie te updaten blijf je toegang houden tot allerlei nieuwe mogelijkheden. Deze nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat je meer waarde haalt uit een product. In het geval van een Managed VPS en Reseller VPS zorgt dit voor veel nieuwe features waardoor je veel tijd kunt besparen. Door deze nieuwe mogelijkheden ontstaan er nieuwe kansen waarmee je jouw omzet kunt verhogen. Ook kun je je onderscheiden van concurrenten die nog niet up-to-date zijn. Hierdoor is je bedrijf aantrekkelijker dan die van je concurrent.

De migratie omvat verschillende fases;
 

 1. Inplannen van de verhuizing; via de aankondigingsmail plan je zelf je verhuizing in. Het is de bedoeling dat je voor de gestelde datum je gewenste datum en tijdstip kiest. Doe je dit niet, dan plannen wij automatisch een datum en een tijdstip in. Het kan zijn dat je dan een datum en tijdstip krijgt die niet goed past. Het is daarom aan te raden zo snel mogelijk je verhuizing zelf in te plannen.
 2. Voorbereiding bronserver; we maken een inventarisatie van de omvang van je server en onderliggende diensten waarvan je gebruikmaakt (databases, statistieken, e-mail etc.). Ook voeren we tal van checks uit, zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van SSL-certificaten, voeren een integriteitscontrole uit op de database server(s) en controleren of alle websites zijn ingesteld op minimaal PHP 7.3, zie ook: “Wat wordt er van mij verwacht”.
 3. Voorbereiding doelserver; tijdens deze fase richten we een nieuwe Managed/Reseller VPS in. Dit doen we op basis van de inventarisatie en hardwarematige specificaties van de huidige server. Ook leggen we via een intern afgekaderd netwerk een verbinding tussen de huidige- en de nieuwe doelserver.
 4. Export; vanaf dit moment wordt er een soort blueprint gemaakt van je huidige server. We maken een export van alle aanwezige domeinen, mailboxen, databases, DNS records, FTP-accounts etc. We verzamelen deze gegevens in ons speciaal geschreven gecentraliseerde migratie systeem.
 5. Import; op basis van de vergaarde gegevens uit de vorige fase configureren we het nieuwe controlepaneel. We zetten hierbij de gegevens over zoals we deze op de dag van export hebben verzameld.
 6. Datasync; Een dag voor de migratie starten we met een volledige datasynchronisatie van home directories, subdomeinen, webroots en mailboxen. Afhankelijk van de omvang van je server kan dit enige tijd in beslag nemen.
 7. Livegang; Dit is het tijdstip waarop de daadwerkelijke migratie plaatsvindt. We ontkoppelen de internetverbinding van de huidige server. Nadat de server internetloos is wordt de laatste incremental data synchronisatie gedaan. Hiermee worden eerder genoemde bestandslocaties gespiegeld. Dit betekent dat bestanden van website, mail etc. tussen bron- en doelserver 100% identiek zijn. Databases worden geëxporteerd en vervolgens op de nieuwe server geïmporteerd. Op het moment dat we gecontroleerd hebben dat alle data correct is overgezet wordt de nieuwe server (met het nieuwe IP-adres) in gebruik genomen. Vanaf dit moment starten we nog vele checks om onder andere te controleren of je websites goed naar voren komen.
 8. Oplevering; De controles zijn uitgevoerd, de nieuwe server is opgenomen in onze monitoring. We zorgen ervoor dat je inloggegevens ontvangt waarmee je kunt inloggen op het Plesk controlepaneel. Mochten er nog bijzonderheden zijn aangetroffen of zaken waarvan je we op de hoogte willen stellen vermelden we dit in een e-mail of nemen wij telefonisch contact met je op.
 9. De laatste fase is voor ons het overzetten van logbestanden van de migratie naar een centrale locatie zodat we eventueel zaken kunnen nakijken mocht dit nodig zijn. Vervolgens wordt de oude VPS uitgeschakeld. Administratief worden er een aantal zaken aangepast naar de nieuwe situatie. Ongeveer een week na de migratie wordt de oude Managed VPS definitief verwijderd.

Na de verhuizing maakt je nieuwe server gebruik van CentOS 8 i.c.m. Plesk Obsidian. Klanten die verhuizen naar een Reseller VPS krijgen binnenkort een upgrade naar CloudLinux 8.

 

 

Dat klopt, het Plesk controlepaneel krijgt een update bij de verhuizing naar een Managed VPS of een Reseller VPS.

Op dit moment wordt er op jouw VPS gebruik gemaakt van Plesk Onyx, dit is na de verhuizing Plesk Obsidian. Plesk Obsidian is de meest recente Plesk-versie. Met de overstap op deze nieuwe Plesk-versie ben je weer jaren verzekerd van de nieuwste updates en mogelijkheden.

Er komen bij de verhuizing naar een nieuwe Reseller VPS geen functionaliteiten te vervallen, deze worden richting de toekomst alleen maar verder uitgebreid.

Bij de verhuizing naar een Managed VPS komen er wel functionaliteiten te vervallen. Dit heeft er mee te maken dat een Managed VPS een andere licentievorm gaat gebruiken die gericht is op het onderbrengen van een of meerdere grote websites op een server. De functionaliteiten die vervallen zijn:

 • Cliënten: Het is op een Managed VPS niet meer mogelijk om zelf extra cliënten aan te maken. Alle websites op jouw Managed VPS vallen onder dezelfde cliënt.
 • Abonnementen: De functionaliteit voor het aanmaken van losse abonnementen vervalt. Alle websites op jouw Managed VPS vallen onder één gezamenlijk abonnement.
 • Hostingpakketten: De functionaliteit voor het aanmaken van hostingpakketten die gekoppeld kunnen worden aan abonnementen vervalt. Alle websites op de Managed VPS kunnen aanspraak maken op alle resources.

Wil je bovenstaande functionaliteiten blijven gebruiken? Neem dan contact op met migratie@sohosted.com voor advies over een nieuw Reseller VPS-pakket.

Bij de verhuizing naar een nieuwe VPS zullen ook de limieten voor het aantal websites binnen Plesk veranderen. De limieten zijn na de verhuizing:

 • Managed VPS: Bij een verhuizing naar een Managed VPS mag je maximaal 30 websites op je VPS zetten.
 • Reseller VPS: Bij een verhuizing naar een Reseller VPS mag je een onbeperkt aantal websites op je VPS zetten. Wel raden wij aan niet meer dan 150 websites op één VPS te zetten om stabiliteit te kunnen garanderen.

Wil je meer dan 30 websites op je VPS zetten? Neem dan contact op met migratie@sohosted.com voor advies over een nieuw Reseller VPS-pakket.

Nee, na de verhuizing zal MailEnable komen te vervallen en ga je gebruik maken van Roundcube webmail.
Nee, deze worden niet overgezet. Het is aan te raden om hier van te voren een back-up van te maken om deze op het nieuwe platform te importeren. Een backup maken van jouw contactpersonen kan op onderstaande wijze;
 

 1. Login op de webmail omgeving
 2. Klik bovenaan op het tabblad ‘Contacten’ en vervolgens rechtsonder op de knop ‘Export’
 3. Hierdoor wordt een bestand naar jouw eigen computer gedownload met de bestandsnaam ‘Contacts.csv’
 4. Na de migratie kun je inloggen op de nieuwe webmail omgeving
 5. Klik op ‘Address Book’ aan de rechterzijde van het scherm en vervolgens op ‘Import’
 6. Selecteer het Contacts.csv bestand en klik op ‘Import’ om alle contactpersonen te importeren
Alle extra toegevoegde DNS-records, bijvoorbeeld voor Office 365, Google Workplace etc, zetten we uiteraard voor je over, waardoor de e-mail voor jouw domein op de juiste locatie afgeleverd wordt.
IMAP: 993 (met SSL) – 143 (TLS optioneel) 
POP3: 995 (met SSL) – 110 (TLS optioneel) 
SMTP: 465 (met SSL) – 587 (TLS verplicht) – 25 (TLS optioneel) 
 
Zie ook: Welke poort kan ik instellen voor SSL?
We maken gebruik van een premium spamfilter genaamd SpamExperts, dit filter kan je zelf eenvoudig beheren. Bekijk voor meer informatie over SpamExperts onze veelgestelde vragen over Spam.
Je kunt inloggen op de webmail via http://webmail.servernaam.nl
De webmail omgeving is met HTTPS beveiligd waardoor je met een beveiligde verbinding in kan loggen.
Ja! Deze instellingen worden meegenomen naar de nieuwe Plesk server. Instellingen voor het automatisch beantwoorden van e-mail worden niet meeverhuisd en dienen opnieuw ingesteld te worden.
Zie je na de verhuizing niet alle e-mail mappen in je e-mail programma of in de webmail? Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen. Met het antwoord in deze veelgestelde vraag kun je e-mail mappen zichtbaar maken.
Dit verschilt per pakket, de volgende versies zijn beschikbaar: 

 • Managed VPS: 7.3 en 7.4;
 • Reseller VPS: 5.5, 5.6, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4

Bekijk de aankondigingsmail om te controleren of je wordt verhuisd naar een Managed of Reseller pakket. Regelmatig worden er updates doorgevoerd waarbij de (sub)versies steeds vernieuwd worden.

Ja, deze zetten wij voor je over.

Als alternatief voor SSL-certificaten hebben wij ook het Unlimited SSL product. Hiermee is het mogelijk voor een onbeperkt aantal (externe) domeinnamen op je Managed VPS of Reseller VPS een Let’s Encrypt SSL-certificaat aan te maken. Dit product kost € 9,95 per maand. Je vraagt dit product aan tijdens het aanmelden voor de verhuizing. Heb je al een aanmelding verstuurt, maar wil je toch Unlimited SSL? Neem dan contact op met migratie@sohosted.com.

Op het Windows platform werd er gebruik gemaakt van het IIRF filter voor de primaire afhandeling van URL rewriting. De ondersteuning van IIRF zal voor de nieuwe server komen te vervallen.
 
Je bent zelf verantwoordelijk voor het wijzigen/omzetten van een eventueel aanwezig iirf.ini bestand naar .htaccess.
 
Bekijk meer informatie over URL’s rewriten met .htaccess voor enkele veelgebruikte rewrite regels.
De gehele webruimte wordt één op één overgezet, dus ook een eventueel aanwezig php.ini bestand.
Het nieuwe pad op het Linux platform die je moet gebruiken voor jouw website is onderstaande;

 • Hoofddomein: /var/www/vhosts/domain.tld
 • Subdomein: /var/www/vhosts/domain.tld/subdomain.tld

  Ben je benieuwd hoe je dit wijzigt? Dit lees je in de volgende veelgestelde vraag.

  Zoals je in bovenstaande veelgestelde vraag leest zijn de absolute paden op het nieuwe platform gewijzigd. Heb je ooit absolute paden ingesteld? Dan zal je deze moeten wijzigen naar de nieuwe paden.
  Het wijzigen van absolute paden kan je het snelste doen via onderstaande methode.  

  Voor deze methode heb je een FTP-programma nodig zoals FileZilla en bijvoorbeeld de teksteditor Notepad++.
  Daarnaast heb je een FTP account nodig om in FileZilla te kunnen inloggen. Lees meer informatie over een FTP account aanmaken in Plesk. 

  • Download de gehele inhoud van de map ‘httpdocs’ naar je lokale PC
  • Open Notepad++ en klik bij ‘Search’ op de optie ‘Find in Files’
  • In het veld ‘Find what’ kun je het huidige absolute pad opgeven (zie hiervoor bovenstaande veelgestelde vraag)
  • Bij ‘Replace with’ vul je het nieuwe gewenste pad in
  • Eventueel kun je kiezen voor een filter, bijvoorbeeld “*.php” als de wijziging alleen in PHP bestanden gedaan mag worden
  • Bij ‘Directory’ geef je de locatie van de map op waarin de websitebestanden staan die je zojuist gedownload hebt via FTP
  • Klik vervolgens op ‘Replace in Files’ om de paden in één keer om te zetten naar het nieuwe opgegeven pad
  • Je kunt vervolgens alle websitebestanden weer terug uploaden via het FTP-programma (FileZilla). De website bestanden moeten hierbij overschreven worden zodat de nieuwe wijzingen actief worden

  Heb je bovenstaande goed uitgevoerd, dan zal je website nu weer werken. Kom je er niet uit? Dan raden wij aan om contact op te nemen met je websitebouwer, hij of zij kan je hiermee verder helpen. Kom je er dan nog steeds niet uit? Dan kunnen onze experts je waarschijnlijk helpen, je kunt hiervoor een beroep doen op onze SoHosted Expert Service.

  Bij de migratie vervalt ondersteuning voor zowel de classic ASP als ASP.NET scripttalen.
  Bij de verhuizing naar ons nieuwe platform is het niet mogelijk FTP-gebruikers met hoofdletters en getallen (aan het begin van de naam) te verhuizen. Ook de wachtwoorden van FTP-gebruikers kunnen we niet verhuizen.

  Na de verhuizing zul je dus opnieuw FTP-gebruikers moeten aanmaken, zonder hoofdletters of getallen (aan het begin van de naam), en opnieuw wachtwoorden moeten instellen voor jouw FTP-gebruikers.

  Je past het wachtwoord van je FTP-gebruiker aan door de volgende stappen te volgen:

  1. Login op het Plesk control panel
  2. Ga naar FTP-gebruikers
  3. Klik op de FTP-gebruiker waarvan je het wachtwoord wilt aanpassen.
  4. Vul een nieuw wachtwoord in en klik op ‘OK’.

  Na het doorlopen van bovenstaande stappen kun je weer succesvol inloggen op je webruimte via FTP.

  We kunnen geen garantie geven dat de configuratie van beveiligde mappen goed wordt verhuisd. Het advies is om instellingen van beveiligde mappen te controleren na de verhuizing. De gegevens worden overgezet, alleen is het mogelijk dat deze niet juist worden teruggevonden.
  Nee, het is niet meer mogelijk onbeveiligd in te loggen op je webruimte via FTP. Gebruiker daarvoor in de plaats Explicit FTPs, dit wordt standaard gebruikt door FTP-programma’s zoals Filezilla.
  Nee, dit zetten wij niet over. Mocht je een eigen startpagina hebben ingesteld (bijvoorbeeld index2.php) dan moet je deze zelf toevoegen binnen Plesk. Dit kun je op onderstaande manier toevoegen;
   

  1. Login op het Plesk control panel
  2. Klik in de lijst van iconen midden in het scherm op ‘Instellingen voor Apache en nginx’
  3. Selecteer bij Index-bestanden de optie ‘Aangepaste waarde invoeren’
  4. Voeg hier de bestandsnaam in van jouw eigen startpagina toe, bijvoorbeeld ‘index2.php’ en klik op ‘Ok’
  Wil je een .htaccess bestand aanmaken? Bekijk de veelgestelde vraag: .htaccess bestand aanmaken op Plesk.
  Wil je de lees- of schijfrechten van een map of bestand aanpassen? Bekijk de veelgestelde vraag: Hoe kan ik rechten aanpassen in Plesk? Voor een stap-voor-stap uitleg.
  Nee, virtuele mappen worden niet meeverhuisd naar het nieuwe platform.
  Nee, de IP-adressen van de server worden gewijzigd. Hierdoor is het mogelijk dat je deze moet wijzigen.
   
  Wij passen voor jou alle bij ons bekende gegevens aan, waaronder DNS-records. Wanneer je jouw websites en serveradressen altijd op naam hebt aangesproken zal dit werken. Het is mogelijk dat je diensten op IP-adres benaderd. In dat geval zal je deze (client)configuratie zelf moeten aanpassen.
   
  Wanneer je extern DNS beheert (bijvoorbeeld domeinen bij een andere aanbieder of een dienst zoals Cloudflare) dan zal je deze DNS-zones tijdens de migratie zelf moeten aanpassen bij deze externe systemen.
   
  Wij raden aan bij het aanpassen van externe DNS de TTL (Time To Live) van het DNS-record zo laag mogelijk te zetten, zodat na de wijziging van het IP-adres zo snel mogelijk wordt overgenomen door alle DNS-servers.
   
  Wil je het nieuwe IP-adres van jouw server weten? Neem dan 3 tot 5 werkdagen voor de verhuizing contact op met migratie@sohosted.com.
  Alle extra toegevoegde DNS records, bijvoorbeeld voor Microsoft 365, Google Workspace etc, zetten we uiteraard voor je over!
  Ja, het IP-adres van de server wijzigt waardoor je de DNS-instellingen bij deze externe nameservers (zoals Cloudflare, Microsoft 365, etc.) zult moeten wijzigen.
  Ja, het IP-adres verandert waardoor je dit moet wijzigen wanneer je je domein elders geregistreerd hebt staan.