Migratie naar het nieuwe hostingplatform

Belangrijke informatie en veelgestelde vragen

Op deze pagina vertellen we je alles over de migratie van je Windows webhosting pakket op het oude platform naar het nieuwe state-of-the-art Windows webhostingplatform. Lees de veelgestelde vragen op deze pagina goed door, zodat je op de hoogte bent van wat er precies gaat gebeuren.

PHP

Om de werking van huidige websites te kunnen garanderen dienen websites en eventuele subdomeinen voorzien te zijn van tenminste PHP 7.3. Dit is voor alle klanten een vereiste.

De overstap naar PHP-versie 7.3 of hoger bevordert de veiligheid en snelheid van jouw website. Het is zeer belangrijk om dit voor de verhuizing zelf in te stellen via het controlepaneel.

Wanneer je PHP-versie niet minimaal PHP 7.3 is, dan is de kans groot dat je website niet meer werkt na de verhuizing.

Bekijk de veelgestelde vraag ‘Welke PHP-versies zijn er beschikbaar?’, onder het tabblad ‘Webruimte‘ voor meer informatie over de voor jou beschikbare PHP-versies en het aanpassen van de PHP-versie van je website(s).

Compatibiliteit

Het is belangrijk om de compatibiliteit van je applicaties te controleren met de beschikbare versies van verschillende softwarepakketten, zoals ASP.NET. Hieronder vind je een overzicht van de software-versies die beschikbaar zijn op ons nieuwe Windows VPS-platform:

 • Plesk 18 (Obsidian)
 • Windows Server 2019
 • IIS 10.0
 • MS SQL 2019
 • MariaDB 10.5.6
 • .NET Core (2, 3.X en 5.0)
 • ASP.NET (3.5 en 4.7)
 • PHP 7.3 en 7.4
 • MailEnable 10

Classic ASP

De ondersteuning voor Classic ASP zal bij de overstap naar het nieuwe Windows VPS-platform definitef komen te vervallen. De afgelopen jaren zijn de meeste klanten overgestapt op ASP.NET. Controleer het gebruik van Classic ASP en stap zo nodig over op ASP.NET of .NET Core.

Applicaties updaten

Om er voor te zorgen dat applicaties zo goed mogelijk werken op het nieuwe platform is het belangrijk dat je deze voor de verhuizing update naar de laatste versie.

.htaccess ondersteuning

Ondersteuning voor .htaccess zal bij de oversatp naar het nieuwe Windows hostingplatform komen te vervallen. Het is belangrijk dat je voor de verhuizing eventuele .htaccess-bestanden vervangt door een web.config bestand.

Nieuw IP-adres

Na de verhuizing zalde server waar je website op staat gebruik maken van een nieuw IP-adres. Dit kan impact hebben op de bereikbaarheid van je websites, e-mail of applicaties als je gebruik maakt van externe DNS-omgevingen of SaaS (Software as a Service) diensten zoals Cloudflare. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je dit bij externe diensten wijzigt. Het nieuwe IP-adres kun je 3 tot 5 werkdagen voor de verhuizing van je website(s) opvragen via de klantenservice.

Contactpersonen

Contactpersonen die zijn aangemaakt in de webmail-omgeving worden niet meeverhuisd naar het nieuwe hostingplatform. Het is belangrijk om van tevoren een back-up te maken van de contactpersonen, om deze na de verhuizing weer te kunnen importeren in de webmail. 

Op basis van onze ervaring is de verwachtte downtime ongeveer 1 tot 4 uur.

Na het afronden van de verhuizing kan het nog 0,5 tot maximaal 4 uur duren voordat de server en alle websites daarop weer voor iedereen bereikbaar zijn. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee (internet)providers hun DNS-servers updaten met de nieuwe gegevens van de server. Hier hebben wij geen invloed op. De meeste Nederlandse providers updaten hun DNS-servers binnen 1 uur. Dat betekent dat, nadat je server weer online is, het gemiddeld 1 uur duurt voordat Nederlandse bezoekers je server en websites weer kunnen bereiken.

Zoals je weet, gaan de technologische ontwikkelingen in de wereld tegenwoordig razendsnel, helemaal in de ICT-sector. Dit komt niet alleen door nieuwe innovaties, maar ook doordat het steeds belangrijker wordt om up-to-date te zijn om zo beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Samengevat, om deze redenen is het noodzakelijk om continu technologie te updaten:
 

 • Beveiliging: Er zijn steeds vaker virussen, malware en hackers die misbruik willen maken van verouderde technologie. Deze groei is exponentieel waardoor het steeds belangrijker wordt om misbruik te voorkomen. Door een bug of kwetsbaarheid in een systeem of software kan het zijn dat al jouw data en de data van je klanten op straat komen te liggen. Door het updaten het hostingplatform waar je website op staat maak je gebruik van de nieuwste technieken om misbruik te voorkomen.
 • Innovatie: Door technologie te updaten blijf je toegang houden tot allerlei nieuwe mogelijkheden. Deze nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat je meer waarde haalt uit een product. Op ons nieuwe hostingplatform zorgt dit voor veel nieuwe features waardoor je veel tijd kunt besparen.

De migratie omvat verschillende fases;
 

 1. Aankondigingsmail; je hebt nog voor de verhuizing van ons een e-mail ontvangen met de aankondiging van aankomende verhuizing. In deze mail en op de bijbehorende informatiepagina staat alle belangrijke informatie die je vooraf de verhuizing moet weten.
 2. Verhuise-mail; je ontvangt voor het plaatsvinden van de verhuizing een e-mail met daarin de exacte datum waarop het Plesk controlepaneel voor 7 dagen op slot gaat en wanneer de verhuizing precies plaats gaat vinden.
 3. Voorbereiding bronserver; we maken een inventarisatie van de server en onderliggende diensten (databases, statistieken, e-mail etc.). Ook voeren we tal van checks uit, zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van SSL-certificaten, voeren een integriteitscontrole uit op de database server(s) en controleren of alle websites zijn ingesteld op minimaal PHP 7.3, zie ook: “Wat wordt er van mij verwacht”.
 4. Voorbereiding doelserver; tijdens deze fase richten we de nieuwe server in. Ook leggen we via een intern afgekaderd netwerk een verbinding tussen de huidige- en de nieuwe doelserver.
 5. Export; vanaf dit moment wordt er een soort blueprint gemaakt van de server op ons oude platform. We maken een export van alle aanwezige domeinen, mailboxen, databases, DNS records, FTP-accounts etc. We verzamelen deze gegevens in ons speciaal geschreven gecentraliseerde migratie systeem.
 6. Import; op basis van de vergaarde gegevens uit de vorige fase configureren we het nieuwe controlepaneel. We zetten hierbij de gegevens over zoals we deze op de dag van export hebben verzameld.
 7. Datasync; Een dag voor de migratie starten we met een volledige datasynchronisatie van home directories, subdomeinen, webroots en mailboxen.
 8. Livegang; Dit is het tijdstip waarop de daadwerkelijke migratie plaatsvindt. We ontkoppelen de internetverbinding van de huidige server. Nadat de server internetloos is wordt de laatste incremental data synchronisatie gedaan. Hiermee worden eerder genoemde bestandslocaties gespiegeld. Dit betekent dat bestanden van website, mail etc. tussen bron- en doelserver 100% identiek zijn. Databases worden geëxporteerd en vervolgens op de nieuwe server geïmporteerd. Op het moment dat we gecontroleerd hebben dat alle data correct is overgezet wordt de nieuwe server (met het nieuwe IP-adres) in gebruik genomen. Vanaf dit moment starten we nog vele checks om onder andere te controleren of je websites goed naar voren komen.
 9. Oplevering; De controles zijn uitgevoerd, de nieuwe server is opgenomen in onze monitoring. Mochten er nog bijzonderheden zijn aangetroffen dan gaan we hier mee aan de slag en nemen eventueel contact met je op.
 10. De laatste fase is voor ons het overzetten van logbestanden van de migratie naar een centrale locatie zodat we eventueel zaken kunnen nakijken mocht dit nodig zijn. Vervolgens wordt de oude server uitgeschakeld.

Na de verhuizing staat je website op een server die gebruik maakt van Windows Server 2019 i.c.m. Plesk Obsidian.

 

Dat klopt, het Plesk controlepaneel krijgt een update bij de verhuizing naar ons nieuwe hostingplatform.

Op dit moment maak je gebruik van het Plesk Onyx controlepaneel, dit is na de verhuizing Plesk Obsidian. Plesk Obsidian is de meest recente Plesk-versie. Met de overstap op deze nieuwe Plesk-versie ben je weer jaren verzekerd van de nieuwste updates en mogelijkheden.

Nee, contactpersonen die zijn aangemaakt in de webmail-omgeving zullen niet meeverhuisd kunnen worden. Het is belangrijk om voor de verhuizing per e-mailadres een export te maken van de contactpersonen om deze na de verhuizing weer te importeren.
IMAP: 993 (met SSL) – 143 (TLS optioneel)
 
POP3: 995 (met SSL) – 110 (TLS optioneel)
 
SMTP: 465 (met SSL) – 587 (TLS verplicht) – 25 (TLS optioneel)
 
Het advies is om je mail opnieuw in te stellen met gebruik van de e-mail instellen tool op onze website.
 
Zie ook: Welke poort kan ik instellen voor SSL?
We maken gebruik van een premium spamfilter genaamd SpamExperts, dit filter kan je zelf eenvoudig beheren.
Ja, de instellingen omtrent doorstuur acties, automatische antwoorden en catch-all functies worden meegenomen naar de nieuwe Plesk server.
In sommige gevallen zijn mappen onzichtbaar geworden na de verhuizing. Je kunt deze mappen gemakkelijk weer zichtbaar maken door de handleiding ‘Ik zie niet al mijn e-mail mappen. Hoe los ik dat op?’ te volgen.

 

De volgende versies zijn beschikbaar: 7.3 en 7.4.  

  Regelmatig worden er updates doorgevoerd waarbij de (sub)versies steeds vernieuwd worden.

  De volgende versies zijn beschikbaar:

  • ASP.NET (3.5 en 4.7)
  • .NET Core (2, 3.X en 5.0)

  Regelmatig worden er updates doorgevoerd waarbij de (sub)versies steeds vernieuwd worden.

  Nee, het gebruik van Classic ASP zal definitief komen te vervallen bij de verhuizing naar het nieuwe Windows hostingplatform. Classic ASP is een verouderde scripttaal met de nodige veiligheidsproblemen, we stoppen daarom volledig met de ondersteuning van deze scripttaal.

  Veel klanten zijn reeds overgestapt op ASP.NET. Zorg er dus voor dat je applicaties tijdig omzet naar ASP.NET of .NET Core.

  Ja, deze zetten wij voor je over.
  Ja, wij zetten deze voor je over!
  Nee, het is niet meer mogelijk onbeveiligd in te loggen op de server via FTP. Gebruiker daarvoor in de plaats Explicit FTPs, dit wordt standaard gebruikt door FTP-programma’s zoals Filezilla.
  Nee, het IP-adres van je hostingpakket wordt gewijzigd. Hierdoor is het mogelijk dat je deze moet wijzigen.
   
  Wij passen voor jou alle bij ons bekende gegevens aan, waaronder DNS-records. Wanneer je jouw website altijd op naam hebt aangesproken zal dit werken. Het is mogelijk dat je diensten op IP-adres benaderd. In dat geval zal je deze (client)configuratie zelf moeten aanpassen.
   
  Wanneer je extern DNS beheert (bijvoorbeeld domeinen bij een andere aanbieder of een dienst zoals Cloudflare) dan zal je deze DNS-zones tijdens de migratie zelf moeten aanpassen bij deze externe systemen.
   
  Wij raden aan bij het aanpassen van externe DNS de TTL (Time To Live) van het DNS-record zo laag mogelijk te zetten, zodat na de wijziging van het IP-adres zo snel mogelijk wordt overgenomen door alle DNS-servers.
   
  Wil je het nieuwe IP-adres van jouw server weten? Neem dan 3 tot 5 werkdagen voor de verhuizing contact op met onze klantenservice.
  Alle extra toegevoegde DNS records, bijvoorbeeld voor Microsoft 365, Google Workspace etc, zetten we uiteraard voor je over!
  Ja, het IP-adres van de server wijzigt waardoor je de DNS-instellingen bij deze externe nameservers (zoals Cloudflare, Microsoft 365, etc.) zult moeten wijzigen.
  Ja, het IP-adres verandert waardoor je dit moet wijzigen wanneer je je domein elders geregistreerd hebt staan.