Nieuwe domeinextensies voor miljoenen verkocht

, door in

Nieuwe domeinextensies voor miljoenen verkocht
Enkele maanden geleden is de verkoop van nieuwe domeinextensies gestart, ook wel gTLD’s (generic Top-Level Domain) genoemd. Dit zijn domeinnamen die niet eindigen op karakters zoals .nl of .com maar op een woord zoals .camera, .shop of .vip.

Met de komst van deze nieuwe gTLD’s is een strijd losgebarsten tussen enkele grote bedrijven. Tijdens een veiling van de .buy domeinextensie heeft webwinkel Amazon de strijd gewonnen van zoekmachinegigant Google. Voor een bedrag van ruim € 3,5 miljoen heeft Amazon het alleenrecht over deze domeinextensie weten te bemachtigen. Naast de .buy extensie werd ook de .tech extensie geveild, deze ging voor ruim € 5,2 miljoen onder de hamer en wordt eigendom van Dot Tech LLC.

Domeinextensie veilingen

ICANN, de organisatie die de domeinstructuur van het internet beheert kan de nieuwe gTLD's toewijzen aan bedrijven. Wanneer meerdere partijen geïnteresseerd zijn in een van de nieuwe gTLD's dan houdt ICANN een veiling waarbij de hoogste bieder het alleenrecht op de domeinnaam krijgt. Wat de grote bedrijven met deze domeinnamen gaan doen is nog afwachten, het bedrijf dat de .tech domeinnaam heeft gekocht wil hier vermoedelijk geld mee verdienen door losse domeinnamen te verkopen.

Naast de .buy en .tech domeinextensie werd ook de .vip extensie geveild. Ook bij deze veiling trok Google aan het kortste eind, het bedrijf TopLevelDomainHoldings wist deze domeinnaam te bemachtigen voor ruim $ 3 miljoen.

Waarom is een gTLD interessant?

De nieuwe gTLD's bieden veel nieuwe kansen, niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor kleine bedrijven en de gewone consument. Domeinnamen die misschien al bezet zijn komen met de nieuwe extensies weer beschikbaar. Bovendien vertellen de nieuwe domeinnamen veel meer over een bedrijf of website. Bij de onlangs vrijgegeven domeinextensie .restaurant weet bijvoorbeeld iedereen direct dat het gaat om een restaurant.

Nieuwe gTLD's bij SoHosted

Bij SoHosted bieden we inmiddels veel van deze nieuwe domeinextensies aan die je net zo eenvoudig kunt registreren als een .nl domein. Hier zitten voor ondernemers en particulieren zeer interessante domeinen tussen zoals bijvoorbeeld .camera, .coffee of .training. Benieuwd of er een interessante extensie voor je tussen zit? Bekijk dan ons domein aanbod en check of je gewenste domeinnaam nog vrij is.