upgraden naar WordPress hosting

In een paar stappen verhuizen naar je nieuwe hostingpakket

Op deze pagina vind je een stappenplan waarin we uitleggen hoe je kunt upgraden naar WordPress hosting. We raden je aan om dit stappenplan te volgen, er kan dan eigenlijk niets mis gaan.

Je hebt wel enige technische kennis nodig om dit stappenplan uit te voeren. Heb je dat niet? Vraag dan je webmaster, programmeur of degene die je site heeft gebouwd om deze stappen voor je uit te voeren. Na het bestellen van je upgrade naar nieuwe webhosting heb je 30 dagen de tijd om met behulp van dit stappenplan te migreren naar je nieuwe webhosting.

stap1Bestel een upgrade (als je dit nog niet gedaan hebt)

Door het bestellen van een upgrade van je huidige webhostingpakket zorg je ervoor dat je nieuwe hostingpakket alvast wordt aangemaakt op de nieuwe server. Wanneer je al een bestelling voor nieuwe webhosting hebt gedaan kun je starten bij stap 2.

 • Log in op Mijn SoHosted met je klantnummer en wachtwoord;
 • Open de domeinnaam die je wilt upgraden en klik op de upgraden knop;
 • Kies de gewenste upgrade, bijvoorbeeld WordPress hosting
 • Kies je gewenste hostingpakket. klik vervolgens op de ‘ga verder’ knop
 • Rond de bestelling van je nieuwe (WordPress) hostingpakket af.
 • Tijd om verder te gaan met stap 2 van dit stappenplan!

stap2 Handmatig of via een plugin verhuizen

Voordat je begint met de verhuizing is het belangrijk dat je alle openstaande WordPress updates hebt uitgevoerd. Ook moet je website op minimaal PHP 7.3 draaien om WordPress hosting te kunnen gebruiken. Lees hier hoe je de PHP-versie kunt aanpassen..

Verhuizen met behulp van een WordPress plugin

Je kunt nu kiezen of je de migratie handmatig of via een plugin gaat doen. De makkelijkste manier is om je website te verhuizen via de WordPress plugin Migrate Guru. Deze handige plugin verhuist je complete website, je hoeft dan alleen nog zelf je e-mail te verhuizen (stap 3) en eventueel je DNS-instellingen (stap 4). 

Handmatig verhuizen
Voer je de verhuizing liever handmatig uit? In deze stap ga je je website en database van je oude hostingpakket opslaan op je computer zodat je deze later weer kunt uploaden naar je nieuwe hostingpakket bij SoHosted. Klik het onderstaande stappenplan open om te beginnen.

 • Start je FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) op en log in op het FTP account van je oude hostingpakket;
 • Download de gehele inhoud van de public_html map of wwwroot. Nu heb je je website bestanden opgeslagen;
 • Login op de databasemanager van je oude hostingpakket. Maak een database back-up van je website en sla deze op op je computer;
 • Schrijf de gebruikersnaam en wachtwoord van je oude database op, maar ook de database naam;
 • Je website bestanden en database staan nu veilig opgeslagen op je computer. Voor de zekerheid kan je een extra backup maken op bijvoorbeeld een USB stick;
 • Sommige CMS’en zoals WordPress hebben plugins die bovenstaande proces voor jou doen maar je kunt het ook zelf doen door bovenstaande stappen te volgen;
 • Ga door naar stap 3!

stap3E-mail verhuizen

In deze stap ga je aan de slag met het verhuizen van je e-mail. Met de e-mail import functionaliteit in Plesk is het verhuizen van je e-mail heel eenvoudig. Je kunt dit stappenplan volgen. 

stap5DNS instellingen overnemen

Maak je op je oude hostingpakket gebruik van afwijkende DNS instellingen dan is het belangrijk deze ook op je nieuwe hostingpakket toe te voegen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je gebruik maakt van Google Apps of een andere dienst buiten ons netwerk. Je kan deze stap overslaan als je niets met de DNS instellingen gedaan hebt.

 • Log in op het controle paneel van je oude hostingpakket via Mijn SoHosted > Mijn diensten > open de domeinnaam > Migratie > Open het oude control panel en vervolgens de DNS instellingen.
 • Als er sprake is van over te nemen DNS records dan open je in Mijn SoHosted het nieuwe hostingpakket via Mijn diensten > open de domeinnaam > Webhosting beheren > Plesk openen > DNS instellingen
 • Voeg alle afwijkende DNS records van je oude hostingpakket toe aan je nieuwe hostingpakket en verwijder de records die niet van toepassing zijn.

stap5Upload je website en database

Je website en data moeten beschikbaar zijn in het nieuwe hostingpakket om te werken. Hiervoor upload je de website bestanden en de database die je eerder hebt opgeslagen naar je nieuwe webruimte.

  • Open het Plesk control panel van je nieuwe webhosting via Mijn SoHosted -> Mijn diensten -> domeinnaam openen -> webhosting beheren -> Plesk openen
  • Maak een (nieuw) FTP account aan met lees- en schrijfrechten via: FTP toegang -> Een FTP account toevoegen
  • Omdat FTP.jouwdomeinnaam.nl nog is gekoppeld aan je oude hostingpakket moet je voor nu gebruikmaken van het IP-adres om in te loggen op de FTP. Het IP-adres vind je in Plesk (zie afbeelding).

  IP-adres voor FTP

  • Start je FTP programma op en vul het IP-adres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Upload de inhoud van je public_html map of www_root map die je eerder hebt opgeslagen naar de map httpdocs/ van je webhostingpakket (alle bestanden die al in de httpdocs map staan kan je verwijderen). Je website bestanden staan na het uploaden op je nieuwe webhostingpakket;
  • Ga naar Databases in Plesk en maak een database aan door op Database toevoegen te klikken met dezelfde naam als bij je oude pakket. (deze gegevens heb je zonet opgeschreven). Maak ook een database gebruiker en wachtwoord aan en geef ze dezelfde naam en wachtwoord als bij je oude pakket (deze gegevens heb je zonet opgeschreven).
  • Upload je oude database door PHPMyAdmin te openen. Selecteer de zojuist aangemaakte database en klik op Importeren. Hier kan je de database waar je eerder een backup van gemaakt hebt importeren.

  stap6Test je website

  Tijd om je website te gaan testen! Je kunt testen of alles goed werkt door je hosts file aan te passen. Gelukt met je hosts file? Tijd om de cache van je browser te legen en indien je website beschikt over een caching plugin leeg dan ook deze cache. Alle oude bestanden zijn nu verwijderd; het testen kan beginnen.

  Open nu je website en kijk of alles naar behoren werkt. Werkt alles goed? Ga dan door naar stap 7. Zie je foutmeldingen? Hieronder vind je de oplossing voor veel voorkomende fouten. Deze fouten kun je zelf eenvoudig oplossen.

  • Oplossingen voor veel voorkomende fouten
   Heb je gekozen voor Linux of WordPress hosting? Dan is het belangrijk om, wanneer je website nog gebruikmaakt van iirf.ini of web.config, dit om te zetten naar een .htaccess bestand. Het gebruik van iirf.ini en web.config werkt namelijk niet op Linux. Lees hier hoe je een .htaccess bestand aanmaakt en gebruik de veel voorkomende .htaccess regels.
  • Zie je een foutmelding op je website met als inhoud: D:\domeinnaam.nl\wwwroot? Dan zal je het statische pad moeten aanpassen in de code van je website. Op Linux moet het absolute pad zijn: /var/www/vhosts/domeinnaam.nl/httpdocs i.p.v. D:\domeinnaam.nl\wwwroot
  • Zie je bij het testen het installatieproces van WordPress verschijnen? Dit is eenvoudig op te lossen. Linux is in tegenstelling tot Windows hoofdlettergevoelig, hierdoor is het mogelijk dat de prefix van je database niet wordt herkend. Bij gebruik van bijvoorbeeld WordPress moet de prefix van je database matchen met hoe deze qua hoofdletters is vermeld in het wp-config bestand. Je kunt dit aanpassen in het wp-config bestand zodat beide overeenkomen.

  Heb je bovenstaande oplossingen uitgevoerd, test dan je website opnieuw! Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag!

  stap7 Controleer je e-mail

  Voordat je verder gaat met de volgende stap is het belangrijk om te controlren of alle e-mail goed is overgekomen. Als je gebruikmaakt van een mailprogramma zoals bijvoorbeeld Outlook of van de Mail app op je mobiele apparaat dan zal je jou e-mailaccount(s) opnieuw moeten instellen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van onze handige e-mail instellen tool

  stap8Definitief over op je nieuwe hostingpakket

  Weet je zeker dat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en dat alles goed werkt? Dan is het tijd om over te stappen op je nieuwe hostingpakket! Let op dat het wijzigen van de nameservers bij sommige internetproviders tot wel 4 uur kan duren. Hierdoor kan het zijn dat sommige bezoekers al op je nieuwe hostingpakket uitkomen terwijl andere bezoekers nog op het oude hostingpakket komen.

  Heb je een website met veel bezoekers, dan kan je ervoor kiezen deze laatste stap uit te voeren wanneer je zo weinig mogelijk bezoekers hebt. Voor de meeste websites is dit tussen 0.00 en 06.00 uur ’s nachts.

  Gekoppelde domeinaliassen worden automatisch meegenomen naar je nieuwe pakket.

  • Log in op Mijn SoHosted en ga naar Mijn Diensten, open vervolgens het domein dat je hebt geupgrade.
  • Klik op migratie om de migratie pagina te openen
  • Lees de migratie pagina aandachtig door, wanneer je alle vier de stappen hebt gevolgd vink je deze aan. Vervolgens klik je op de oranje knop: Schakel het domein over naar de nieuwe server!
  • Je nieuwe hostingpakket is nu geactiveerd! Binnen vier uur draait je website en e-mail volledig op je nieuwe pakket.

  Klaar!

  Je website en e-mail draait nu volledig op je nieuwe hostingpakket en je upgrade is daarmee afgerond. Je oude hostingpakket blijft nog 30 dagen beschikbaar onder het tabblad migratie in Mijn SoHosted. Wanneer je nog iets vergeten bent heb je dus nog 30 dagen toegang tot je oude pakket.

  Heb je nog vragen? Of loop je tijdens deze stappen tegen problemen aan? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!